Quantcast

VRK: beveik 70 proc. rinkimų apylinkių pritaikytos neįgaliesiems

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) teigia, kad beveik 70 proc. rinkimų apylinkių pritaikytos žmonėms su negalia, per tris mėnesius tokių apylinkių padaugėjo 435-iomis.

„Šiais metais sutarta, kad ne mažiau kaip 50 proc. visų rinkimų apylinkių būtų pritaikytos rinkėjams su negalia. Šiuo metu mes matome jau daugiau nei 60 proc. pritaikymą“, – BNS sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

VRK duomenimis, šiuo metu 1322 rinkimų apylinkės iš 1970 yra pritaikytos asmenims su negalia, t. y. 67 proc. apylinkių. Vien nuo 2018-ųjų gruodžio 15-osios iki šių metų kovo 1-osios neįgaliesiems papildomai buvo įrengtos 435 apylinkės.

Daugiausiai – 97 – nepritaikytų rinkimų apylinkių yra Vilniaus miesto savivaldybėje.

L. Matjošaitytė pabrėžė, kad didžiausias prioritetas bus teikiamas informuoti rinkėjus apie neįgaliesiems pritaikytas ir nepritaikytas balsavimo vietas. Taip pat savivaldybės organizuos rinkėjų pavėžėjimą.

Prieš kelerius metus apylinkės nebuvo pritaikytos, o dabar rinkimai vyksta tuose pačiuose pastatuose. Abejoju, kad situacija pasikeitė.

Anot VRK pirmininkės, per artėjančius prezidento rinkimus kiekvienas rinkėjas galės balsuoti bet kurioje apylinkėje, nepriklausomai nuo to, kur jis registruotas. Taigi, ir žmonės su negalia galės pasirinkti jiems tinkamą apylinkę.

„Apylinkių sąrašas skelbiamas viešai. Kviečiame rinkėjus pasinaudoti informacija ir turinčiuosius negalią balsuoti atvykti į tas apylinkes, kurios pritaikytos jų poreikiams“, – sakė rinkimų komisijos vadovė.

Lietuvos žmonių su negalia sąjungos viešųjų ryšių specialistas Valdemaras Bogdanovičius abejoja VRK statistika.

„Prieš kelerius metus apylinkės nebuvo pritaikytos, o dabar rinkimai vyksta tuose pačiuose pastatuose. Abejoju, kad situacija pasikeitė“ – BNS sakė jis.

Neįgaliųjų atstovas pabrėžė, kad jie dažniausiai susiduria su sunkumais patenkant į antrame aukšte įrengtą balsavimo patalpą, balsavimo kabinų aukštis nėra tinkamas žmonėms su vežimėliais, biuleteniai nėra pritaikyti akliesiems.

Pernai Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė, kad VRK, Vilniaus miesto bei Vilniaus rajono savivaldybės per 2016 metų Seimo rinkimus nesudarė tinkamų sąlygų balsuoti žmonėms su judėjimo negalia.

Pareiškėjams – dviems žmonėms su judėjimo negalia – priteistos kompensacijos.

Gegužę Lietuvoje vyks prezidento, Europos Parlamento rinkimai ir du referendumai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
PUIKI žinia, kaip tik Balandžio 1-ajai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių