Quantcast

Visuomenė svarstys naujus vandens apsaugos projektus

Aplinkos apsaugos agentūra kartu su Lietuvos geologijos tarnyba ir Jūrinių tyrimų centru parengė Nemuno upių baseinų rajono (toliau - UBR) valdymo plano ir priemonių programos projektus ir teikia juos visuomenės svarstymui.

Nemuno UBR valdymo plano ir priemonių programos tikslas - nustatyti priemones, kurias įgyvendinus iki 2015 m. būtų pasiekta gera visų Nemuno UBR paviršinių ir požeminių vandens telkinių būklė arba išimtiniais atvejais, kiti vandens apsaugos tikslai. Tai bus pagrindiniai teisiniai dokumentai, kurių pagrindu bus vykdomas vandens telkinių valdymas bei gerinama jų būklė Lietuvoje.

UBR valdymo plano ir priemonių programos paskirtis skirtinga. Valdymo planas yra dokumentas, kuriame glaustai pateikiama informacija apie visas veiklos rūšis (ir jų rezultatus), atliktas iki nustatant vandens apsaugos tikslus ir priemones jiems siekti, bei pačių priemonių santrauka. Priemonių programoje turi būti nurodomi konkretūs vandens apsaugos tikslai, jų pasiekimo priemonės, atsakingi vykdytojai ir priemonių įgyvendinimo terminai.

Šiuo metu užbaigtas pirmasis Nemuno UBR valdymo plano ir priemonių programos rengimo etapas, pristatytos Nemuno UBR vandens telkinių charakteristikos, vandens telkinius veikiantis žmogaus veiklos poveikis, vandens telkinių būklė ir apsaugos problemos, preliminarūs vandens apsaugos tikslai ir galimos priemonės jiems siekti.

Šiame etape kai kurios išvados apie vandens telkinių būklę yra paremtos ekspertų vertinimais, dar nėra nuspręsta, kurios priemonės turi būti įgyvendinamos pirmiausia, kas vykdys konkrečias priemones. Kitame etape kai kurie vandens telkinių būklės vertinimai ir jų pagrindu priimti valdymo sprendimai bus patikslinti.

„Šių dokumentų svarstymo tikslas - įtraukti visuomenę bei įvairias suinteresuotas įstaigas bei organizacijas į vandens telkinių apsaugos ir valdymo procesą, - sakė Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Liutauras Stoškus. - Nes priemones įgyvendins atitinkamos valstybės ir savivaldybių institucijos, kurios turės savo biudžetuose nusimatyti atitinkamas pinigines lėšas joms priskirtų priemonių vykdymui. Dalis priemonių įgyvendinimo išlaidų teks ir ūkio subjektams dėl jiems keliamų aplinkosauginių reikalavimų sugriežtinimo. Pateikdami iš anksto svarstymui šiuos dokumentus, siekiame surinkti vertingus komentarus bei, atsižvelgiant į juos, parengti kokybišką Nemuno UBR valdymo planą ir priemonių programą 2010-2015 m. periodui, padėsiančią lanksčiai, tinkamai ir efektyviai išspręsti vandens apsaugos problemas Nemuno UBR.”

Komentarų Aplinkos apsaugos agentūra laukia oficialiai iki 2009 m. gegužės 31 d. Nemuno UBR valdymo plano ir priemonių programos parengimo laikotarpis labai trumpas, norima spėti realiai atsižvelgti į komentarus, todėl visas pastabas ir pasiūlymus (raštu) agentūra pageidauja gauti iki 2009 m. gegužės 1 d. Įvertinus komentarus, dokumentų projektai bus pataisyti ir vėl teikiami visuomenei komentuoti.

Komentarus ir pasiūlymus (išdėstytus raštu bei nurodžius siunčiančio asmens/ įstaigos kontaktus) siųskite adresu: Aplinkos apsaugos agentūra, Juozapavičiaus g. 9, LT-09311, Vilnius /

Aplinkos apsaugos agentūros direktorius L.Stoškus ragina visuomenę aktyviai teikti pastabas ir pasiūlymus parengtiems dokumentams. Pasak jo, tik aktyvus visuomenės dalyvavimas padės lengviau pasiekti vandens apsaugos tikslus Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių