Quantcast

Visuomenė policija pasitiki, komisaro beveik nežino

Kai policijai vadovavo visuomenės pasitikėjimo reitingų viršūnėse karaliavęs Vytautas Grigaravičius, pačios policijos prestižas buvo kritęs. Dabar atvirkščiai - pasitikėjimas policija auga, tačiau policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas visuomenei yra beveik nežinomas. Dabartinio policijos vado teigimu, tokios įstaigos vadovas iš viso neturėtų dalyvauti „jokiuose reitingavimuose“.

Požiūrį keitė avarijos ir riaušės

Rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis policija pasitiki šeši iš dešimties (62 proc.) Lietuvos gyventojų, daugiau nei pusė gyventojų (58 proc.) jaučiasi saugūs savo gyvenamoje vietovėje.

Nuo 2004 m., kai pradėti daryti tokie tyrimai, pasitikėjimas policija išaugo 14 proc.

Pasak UAB „Baltijos tyrimai“ Marketingo direktoriaus Romo Mačiūno, 2004 m. ir 2005 m. pasitikinčiųjų policija buvo 48 proc., 2006 m.  – 50, 2007 m. – 57, 2008 m. – 53, 2009 m. – 62 proc.

„Pasitikėjimas policija labai krito po 2007 metų Skuodo įvykių, kai girtas policininkas Saulius Paulikas automobiliu užmušė tris iš mokyklos grįžtančius vaikus. Tik pernai metų viduryje jos reitingai vėl pradėjo kilti“, - pasakojo R.Mačiūnas.

Didžiausias pasitikėjimas policija užfiksuotas šiemet, po sausio 16-osios riaušių prie Seimo. R.Mačiūno teigimu, tada pasitikėjimas visomis institucijomis smarkiai krito (šiek tiek pakilo tik pasitikėjimas žiniasklaida), o policijos labai išaugo. „Žmonės sureagavo į valdžios pasimetimą, ir į tai kad ši institucija sugebėjo susitvarkyti, atliko savo pareigas“, - priežastis vardijo „Baltijos tyrimų“ atstovas.

Išpopuliarėjo per R.Pakso skandalą

Pasak R.Mačiūno, populiariausi visuomenės veikėjai yra renkami kitu tyrimu. Kas ketvirtį žmonių klausiama, kokiais asmenimis jie pasitiki, o šiems parašius, sudaromas populiariausių veikėjų 24-as. Šiame sąraše šiuo metu yra nemažai politikų, Gitano Nausėdos, Kęstučio Čilinsko pavardės. Dabartinio policijos komisaro V.Telyčėno pavardės šiame sąraše nėra, mat jo respondentai net nemini vardindami patikimiausius.

„V.Grigaravičius šiose apklausose buvo minimas net ir tada, kai nebebuvo komisaru. Žmonės jį prisiminė beveik metus, tačiau dabar ir jį pamini tik vienas kitas“, - kalbėjo R.Mačiūnas.

V.Grigaravičius, anot jo, išgarsėjo per prezidentinį Rolando Pakso skandalą. Ypač jo reitingai pakilo tada, kai naujai išrinktas šalies vadovas sumąstė pakeisti generalinį komisarą. Tada V.Grigaravičius pasitikėjimo reitinguose ne kartą buvo užkopęs ir į antrą vietą. Labiau nei juo tauta pasitikėjo tik Prezidentu Valdu Adamkumi.

Įtaką daro žiniasklaida

Nuo 2001 metų vasario 1-osios iki 2008 metų sausio 14 dienos policijai vadovavęs V.Grigaravičius portalui teigė besidžiaugiantis, kad policijos reitingai auga. Paklaustas, kodėl jam vadovaujant pasitikėjimas buvo mažas, jis kaltę vertė žiniasklaidai.

„Norėjau, kad (reitingai – red. past.) būtų didesni, bet tuo metu buvo labai daug neigiamų straipsnių apie policiją, taip pat lėmė pačių pareigūnų veiksmai, įvairūs rezonansiniai įvykiai, kurie piktindavo žmones, neblaivūs sulaikyti pareigūnai, apie kuriuos žiniasklaida dabar beveik nieko nepraneša, o tada kalbėjo nuo ryto iki vakaro“, - sakė V.Grigaravičius.

Neturėtų reitinguoti

Dabartinis policijos vadovas V.Telyčėnas mano, kad institucinės įstaigos vadovas iš viso neturėtų dalyvauti jokiuose reitingavimuose. „Man tai nėra esminis dalykas“, - sakė jis.

Generalinis komisaras teigė dar nesusipažinęs su naujausio tyrimo duomenimis, todėl kol nėra jų išanalizavęs, komentuoti nedrįsta.

Lyderiauja kariuomenė

Pasak R.Mačiūno, pasitikėjimas policija, lyginant ją su panašiomis institucijomis dar nėra pats blogiausias. Dvigubai mažiau gyventojų (tik apie 20 proc.) pasitiki teismais, ne ką daugiau ir prokuratūromis. Geriau nei policininkais pasitikima pasieniečiais, bet labiausiai Krašto apsaugos ministerija. Jos reitingai išlieka aukšti nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių