Quantcast

Lietuvos priešmokyklinukai ir pirmokai pietaus nemokamai?

Seimas po pateikimo pritarė Socialinės paramos mokiniams įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siūloma nuo kitų metų sausio tiekti nemokamus pietus priešmokyklinukams savivaldybių pasirinktose bendrojo ugdymo mokyklose, o nuo rugsėjo mėnesio – nemokamus pietus visiems Lietuvos priešmokyklinukams ir pirmokams.

Iš 108 balsavime dalyvavusių Seimo narių už projektą balsavo 103, nei vienas nebalsavo prieš, 5 Seimo nariai susilaikė.

Jeigu Seimas galutinai pritartų siūlymui nuo 2020 m. nemokamai maitinti priešmokyklinukus ir pirmokus, nemokamus pietus papildomai gautų 49,6 tūkst. mokinių.

Šiuo metu nemokamas maitinimas užtikrinamas tik vaikams iš nepasiturinčių šeimų, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį neviršija 183 eurų, neįskaičiuojant vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Kitąmet pajamų riba, nuo kurios priklausys nemokamas maitinimas, pakils iki 187,5 euro.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio teigimu, vienas iš visuotinio mokinių nemokamo maitinimo privalumų – mažinama socialinė atskirtis ir kai kurių mokinių grupių diferenciacija. Todėl, atsižvelgiant į finansines galimybes ir į tai, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigose priešmokyklinukai, gaunantys nemokamą maitinimą, galimai nepatiria socialinės atskirties, nes visi kartu valgo vienodą maistą, visuotinis nemokamas maitinimas pirmiausia būtų pradedamas teikti savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklose besimokantiems mokiniams.

Įstatymo projekte siūloma nuo 2020 m. sausio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. nemokamus pietus skirti mokiniams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo programą savivaldybių, kurių sąrašą pagal jų raštu pateiktą apsisprendimą patvirtina socialinės apsaugos ir darbo ministras, administracijų patvirtintuose sąrašuose esančiose bendrojo ugdymo mokyklose, kuriose maitinimas organizuojamas taikant savitarnos (pilno ar dalinio švediško stalo) principą.

Įstatymo projekte antrajame etape siūloma nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. nemokamus pietus visose mokyklose skirti mokiniams, besimokantiems pagal priešmokyklinio ugdymo programą (priešmokyklinukams) ir pagal pradinio ugdymo programą pirmoje klasėje (pirmokams).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Čia ir baisu, kaip taškomi mūsų mokėtojų pinigai! Kiek tų varguolių vaikų lanko priešmokyklinį ugdymą ar I klasę! Viską atimkime iš mokytojų, gydutojų, pensininkų ir t.t. ir išdalinkime ir neturintiems, ir l. turtingiems! Kažkokia nesąmonė Lietuvoje

...

... portretas
Nemokamai iki apsitriedimo?.. :/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių