Quantcast

Vilkaviškio rajone nudžiūvo medžiai: gyventojai baiminasi, kad tai – tik tyla prieš audrą

  • Teksto dydis:

Vilkaviškio rajone, prakiurus rezervuarui, išbėgo per 330 t trąšų. Žmonės skundžiasi, kad bijo maistui naudoti vandenį iš šulinių, nes šalia po avarijos nudžiūvo medžiai, praneša LNK.

Vilkaviškio rajono gyventoja Elvyra rodo talpyklas, kuriose laiko vandenį maistui gaminti. Moteris sako bijanti naudoti vandenį iš krano ar iš šulinio, nes nesijaučia tikra, kad vanduo neužterštas. Elvyra gyvena už kelių šimtų metrų nuo įmonės, kurioje įvyko incidentas – į aplinką išsiliejo trąšų.

Prieš beveik tris savaites Vilkaviškyje esančioje trąšų įmonėje išsiliejus daugiau 300 t trąšų, šiandien jaučiami padariniai – apylinkėse džiūsta krūmai ir medžiai.

Lapuočiai jau net nebepanašūs į medžius, visiškai nurudavę. Gerokai išdegusios ir nendrės, ir kitokios žolės apylinkėse, kur nutekėjo trąšų. Gyventojai įmonės kaimynystėje baiminasi, kad toks medžių džiūvimas – tik tyla prieš audrą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įrašas:

Įmonės vadovas sako, kad medžiai parudavo ne dėl trąšų.

„Apdžiūvę lapai, bet jie nekrinta, vadinasi, medis turėtų būti sveikas. Kadangi buvo karšti orai, susidarė didelis kondensatas azoto. Galvojame, kad tai garų padariniai“, – svarstė „Baltic Agro“ Vilkaviškio grūdų elevatoriaus vadovas Alfonsas Žaliniakas.

Esą į gamtą išsiliejo įprastos trąšos.

„Trąšos yra karbamido amonio salietros skystas mišinys. Jos naudojamos laukuose tręšti. Trejus metus sandėliavome, viskas buvo gerai“, – sakė A.Žaliniakas.

Vadovas rodė 2,5 tūkst. t talpyklą, kuri prakiuro. Spėjama, kad čia galėjo būti gamtos išdaiga, tvyrant dideliems karščiams.

„Ištuštinę talpyklą ją vešime tirti. Gali būti, kad kalta labai didelė kaitra. Girdėjosi net pokštelėjimas, lyg kažkas trūko“, – dalijosi vadovas.

Gali būti, kad kalta labai didelė kaitra. Girdėjosi net pokštelėjimas, lyg kažkas trūko.

Vandens kokybę nuolat tikrina Maisto ir veterinarijos specialistai.

„VMT atrinko mėginius dėl nitritų, nitratų ir amonio. Gavome tyrimo rezultatus, kad kol kas norma neviršyta“, – rezultatais pasidalijo Maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

Koks vanduo dabar, parodys tolesnį tyrimai. Vis dėlto gyventojai raginami kol kas susilaikyti nuo kiemuose esančių šulinių vandens vartojimo maistui.

„Tą dieną buvo tinkamas naudoti, tiesiog žmonių paprašyti, jei yra galimybė, tą laiką, kol situacija stabilizuosis, susilaikyti vartoti“, – siūlė G.Gvazdaitis.

Tyrimo ėmėsi ir aplinkosaugininkai.

„Buvo tirta, koks produktas išbėgo, imti mėginiai iš griovio, esančio arčiausiai įmonės teritorijos, imti grunto mėginiai“, – darbų eigą pasakojo Kalvarijos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Žydrūnas Micka.

Ekstremalių situacijų komisija sušaukta ir savivaldybėje.

„Pavesta buvo mūsų civilinės saugos specialistui patikrinti panašaus profilio įmones, veikiančias rajone, o vadovas įpareigotas įsigyti smėlio maišų, esant tokiai nelaimei, kad būtų galima atitverti“, – sakė Vilkaviškio savivaldybės administracijos direktorius Vitas Gavėnas.

Aplinkosaugininkai tyrimo rezultatus tikisi gauti artimiausiu metu. Paskui bus skaičiuojama, kokia žala buvo padaryta gamtai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu va reklama issoko i vel prisiminiau

nu va reklama issoko i vel prisiminiau portretas
1990 salietra brangi buvo... kaimynai pries i turgu vezant ant desru barstydavo... ant kumpeliu... parukyti grazus yraude...a jau sultingi....a kvapas koks....mmm... prisimenu ta da i daba seile tysta.... a daba musu maisto pramone taip aukstai iskilo ka tualetini popieriu i desras malt perbrangu jiem....texnologiju mazzius virtualus intelektas....biznesmenai desra turbut be mesos vien is oro gamina....del skonio EEE pripumpuoja..del kvapo zio tauku biski...supjausto plonom riekikem ka nenutuktumem i spalva ryskia ant pakuotes te......

ble iki galo daskaiciau i pamirsau ka norejau pasakyt....

ble iki galo daskaiciau i pamirsau ka norejau pasakyt.... portretas
va beveik prisiminiau : kaip ten tas grigeo jau vsio...gamtai zala atsatyta ?

Anonimas

Anonimas portretas
salietra naudoju kad neatzeltu kelmai pasakysiu tai efektyvi priemne
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių