Quantcast

Vidaus reikalų ministerija atsisako penkių pavaldžių įstaigų

Vidaus reikalų ministerija (VRM) trečiadienį pranešė atsisakanti penkių pavaldžių įstaigų.

Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmus, Druskininkuose esantis valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“, Palangoje įsikūręs poilsio ir reabilitacijos centrą „Pušynas“ ruošiamasi likviduoti. Jų turtas bus perduotas Turto bankui.

Taip pat likviduoti ketinama ir nemokiu pripažintą Bendrystės ir socialinių inovacijų centrą, tačiau jo veiklos turėtų būti tęsiamos kitomis formomis, o Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia – likti pavaldi VRM.

Tuo metu Reprezentacinis pučiamųjų orkestras nebus likviduojamas – jis grįš Policijos departamento žinion, iš kur istoriškai ir yra kildinamas.

Orkestrui kasmet skiriami VRM asignavimai sudaro šiek tiek daugiau nei pusę milijono eurų.

Siūlymą atsisakyti šių penkių įstaigų pateikė vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės sudaryta Viešojo valdymo tobulinimo grupė.

Centrai verčiasi komercine veikla

Atsižvelgiant į pateiktas išvadas bei 2016-aisiais Konkurencijos tarybos išsakytas pastabas, nuspręsta atsisakyti penkių viešųjų įstaigų, atliekančių ministerijai nebūdingas funkcijas.

VRM teigimu, panaikinus mokymų ir reabilitacijos centrus kartu su pareigūnų bendruomene per 2022-uosius bus parengtas profesinių ligų prevencijos ir reabilitacijos paslaugų teikimo modelis, kuris atlieps pareigūnų poreikį laiku gauti aukščiausios kokybės paslaugas.

Pasak A. Bilotaitės, VRM priklausančios sanatorijos gyvena iš komercinės veiklos ir tik nedidelė dalis jų teikiamų paslaugų tenka pareigūnams.

Nepriimtina, kad pareigūnai paskirtos reabilitacijos turi laukti trejus metus. Iki šiol gajos nomenklatūrinės tradicijos stabdo pokyčius ir mažina reabilitacijos paslaugų prieinamumą pareigūnams.

„Taigi šių sanatorijų paslaugos orientuotos į plačiosios visuomenės ir privilegijuotų asmenų, o ne į  pareigūnų poreikius. Pavyzdžiui, paaiškėjo, kad 2020 m. „Pušyno“ reabilitacijos paslaugomis iš 15 tūkst. pareigūnų pasinaudojo vos 429 pareigūnai“, – nurodoma pranešime.

Pasak ministerijos, panaši ir „Dainavos“ situacija – čia praeitais metais reabilitacijos paslaugų suteikta 459 pareigūnams, o valstybės tarnautojų kvalifikacijos kėlimo paslaugų – vos 18 pareigūnų.

Ministerija planuoja didinti finansavimą pareigūnų reabilitacijos paslaugoms ir siekti, jog jas kasmet gautų bent 10 proc. pareigūnų.

„Nepriimtina, kad pareigūnai paskirtos reabilitacijos turi laukti trejus metus. Iki šiol gajos nomenklatūrinės tradicijos stabdo pokyčius ir mažina reabilitacijos paslaugų prieinamumą pareigūnams. Ministerijos rūpestis ir atsakomybė yra pareigūnų sveikata, o ne poilsio namų administravimas. Reabilitacijos paslaugos pareigūnams turi būti prieinamos skaidriai, greitai ir kokybiškai“, – cituojama A. Bilotaitė.

VRM nebūdingas paslaugas teikiančių įstaigų likvidavimo planą ministrė aptarė su minėtų įstaigų vadovais ir pareigūnų profesinėmis sąjungomis.

Numatomiems pokyčiams įgyvendinti numatytas vienerių metų pereinamasis laikotarpis. Vidaus reikalų sistemoje iš viso yra 38 pavaldžios įstaigos, veikiančios kaip atskiri juridiniai asmenys.

Likviduojamų įstaigų darbuotojai turės ieškoti kito darbo

Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių ir likviduojamų įstaigų darbuotojai turės ieškoti kito darbo, teigia ministrė A. Bilotaitė.

„Yra sutarta dėl metų laiko pereinamojo laikotarpio ir manome, kad per šituos metus bus tikrai rasti sprendimai ir žmonės galės rasti vietą kitur, nes yra tikrai neūkiška laikyti vien dėl to šituos objektus“, – trečiadienį žurnalistams sakė ministerijos vadovė.

Likviduoti per ateinančius metus ketinama Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmus, Druskininkuose esantį valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“, Palangoje įsikūrusį poilsio ir reabilitacijos centrą „Pušynas“.

Yra sutarta dėl metų laiko pereinamojo laikotarpio ir manome, kad per šituos metus bus tikrai rasti sprendimai ir žmonės galės rasti vietą kitur.

Jų pastatai bei kitas turtas bus perduotas Turto bankui.

Taip pat likviduoti ketinama ir nemokiu pripažintą Bendrystės ir socialinių inovacijų centrą, tačiau jo veiklos turėtų būti tęsiamos kitomis formomis, o Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia – likti pavaldi ministerijai.

Perduoti policijos žinion ketinama Reprezentacinį pučiamųjų orkestrą. Jo darbuotojai turėtų išsaugoti darbo vietą.

„Natūralu, reorganizacijos būdu žmonės pereina“, – sakė ministerijos kanclerė Jovita Petkuvienė.

Jos teigimu, iš viso likviduojamose įstaigose dirba apie 250 žmonių.

Pareigūnai galės rinktis poilsio vietą

Ministrė tikina, kad panaikinus minėtas sanatorijas, bus didinamas finansavimas pareigūnų sveikatingumui ir reabilitacijai, o pareigūnai galės pasirinkti, kur pailsėti nuo tarnybos.

Pasak vidaus reikalų ministrės, to norėtų patys pareigūnai.

„Pareigūnui atsiras galimybė rinktis. Šiandien jis tokios galimybės neturi. Atliekant analizę, mes turėjome galimybę pasikalbėti ne su vienu pareigūnu, gauti atgalinį ryšį ir tikrai buvo išsakytas poreikis ir noras pasirinkti vietą, kur jis norėtų gauti sveikatingumo ir reabilitacijos paslaugas“, – teigė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, ministerijai priklausančios sanatorijos gyvena iš komercinės veiklos ir tik nedidelė dalis jų teikiamų paslaugų tenka pareigūnams.

Tuo pačiu siekiama padidinti sanatorijose besilankančių pareigūnų skaičių iki 10 proc. nuo 15 tūkst. per metus, kadangi dabar šis skaičius yra bene keletą kartų mažesnis.

Ministrė kol kas neatsakė, kiek tiksliai lėšų ruošiamasi skirti pareigūnų poilsiui.

„Mes šiuo metu skaičiuojame, viskas priklausys nuo paketo. Esame sutarę, kad per 2022-uosius su profsąjungomis su pareigūnais susidėliosime modelį, algoritmą, poreikį ir tada turėsime aiškią, konkrečią sumą“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

Siūlymą atsisakyti minėtų įstaigų pateikė A. Bilotaitės sudaryta Viešojo valdymo tobulinimo grupė. Sprendimas atsisakyti viešųjų įstaigų priimtas taip pat atsižvelgiant ir į 2016 metais Konkurencijos tarybos išsakytas pastabas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris

Lauris  portretas
Eik geriau grybu rinkti tu raudon kepuraite
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių