Quantcast

Viceministras: dabar netinkamas laikas mažinti NATO naikintuvų skaičių

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos viceministras Marijus Velička sako, kad šiuo metu nėra tinkamas laikas mažinti NATO oro policijos misiją Baltijos šalyje vykdančių naikintuvų skaičių.

Krašto apsaugos viceministras Marijus Velička sako, kad šiuo metu nėra tinkamas laikas mažinti NATO oro policijos misiją Baltijos šalyje vykdančių naikintuvų skaičių.

„Jeigu jūs klaustumėte mano nuomonės, aš manau, kad ne, aš manau, kad šiandien nebūtų tinkamas laikas mažinti, tačiau tai yra vyriausio NATO pajėgų vado sprendimas ir jis yra toks“, - žurnalistams trečiadienį Vyriausybėje sakė M.Velička.

Jis pažymėjo, kad pagrindinė oro policijos misija nėra silpninama, o mažinamas „sustiprinimo elementas“.

Anot viceministro, Lietuva savo reakciją į sprendimą mažinti Baltijos šalyse budinčių naikintuvų skaičių išsakys „tam tikruose formatuose, kur turės galimybę“, tačiau jis negalėjo detalizuoti, kaip būtent bus reaguojama.

„Negalėčiau jums atsakyti šiandien, čia yra Užsienio reikalų ministerijos dalis, tai iš tikrųjų tokią poziciją reikėtų derintis“, - teigė krašto apsaugos viceministras.

Jis pridūrė, kad Lietuva norėtų, jog „oro policijos pastiprinimas šiandien liktų kuo didesnis, tačiau reikėtų nepamiršti ir tokio dalyko, kad be oro policijos pastiprinimo yra ir sausumos pajėgų pastiprinimas, kuris yra po NATO vėliava šiandien veikiantis Lietuvoje“. Viceministro vertinimu, kompleksiškai žiūrint priemonės dėl pakitusios saugumo situacijos regione yra padidėjusios ir tik vienas elementas tam tikra dalimi yra mažinamas.

„Mūsų siekiai nėra pakitę - mes norime kuo didesnio sąjungininkų buvimo mūsų regione, nes matome, kad jeigu situacija būtų eskaluojama, sąjungininkų buvimas regione padėtų užtikrinti Lietuvos apginamumą ženkliai daugiau, negu kad mes vieni apsigintume savo pajėgomis“, - paklaustas, ko Lietuva tikisi vietoj regione mažėjančio budinčių naikintuvų skaičiaus, sakė M.Velička.

NATO atstovas antradienį patvirtino, jog nuo rugsėjo Baltijos šalių oro policijos misiją vykdys aštuoni naikintuvai - dukart mažiau nei pastaruoju metu, tačiau dukart daugiau nei prieš krizę Ukrainoje.

Pastaruoju metu Šiauliuose budėdavo dviejų šalių kontingentai, o dar po vieną - Estijos ir Lenkijos bazėse. Nuo rugsėjo į Lenkiją sąjungininkai misijai lėktuvų nesiųs, o Lietuvoje ir Estijoje kol kas patvirtinta po vieną kontingentą.

Rusijai ėmusis veiksmų aneksuoti Krymą, pernai oro policijos misija buvo sustiprinta. Reaguodama į Baltijos šalių nerimą, NATO sustiprino pratybas Baltijos regione, o JAV planuoja dislokuoti sunkiąją ginkluotę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fuflo

fuflo portretas
o kas pasikeis nuo sumazinimo ar padidinimo?tai lietuva puls rusija ar ne?ar jos misija sukelt kara?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių