Quantcast

Per Vėlines – žvakių šviesa ir pamirštų mirusiųjų atminimui

  • Teksto dydis:

Visų Šventųjų išvakarėse, spalio 30-ąją, jau trečius metus iš eilės Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos įmonių darbuotojai uždegė žvakutes – taip reikšdami pagarbą tiems, kuriuos palydėjo į amžino poilsio vietą, taip pat kurių kapų niekas nelanko. Net dešimtyje skirtingų Lietuvos vietų nušvito žvakučių liepsnelės, išdėliotos M raidės forma. Atminimo žvakelės degs iki lapkričio 2-osios.

„M raidė – tai mūsų akcijos „Memoria“ simbolis. Pats žodis, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia „atminimą“. Lankyti artimųjų kapus, žmones prisiminti maldoje – sena ir prigijusi tradicija. Tačiau gyvenimo aplinkybės būna labai įvairios: daug žmonių išvyksta, serga ar dėl kitų svarbių priežasčių tiesiog neturi galimybės nuvykti į kapines ir uždegti žvakutės. Kartu su Lietuvos laidojimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis kviečiame atsiminti išėjusius, todėl šalia savo pastatų ar jų viduje uždegėme žvakutes ir kviečiame prie akcijos prisijungti visus norinčius“, – sako viena iš akcijos sumanytojų, Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos Valdybos pirmininkė, Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ vadovė Jolanta Sprainaitienė.

„Memoria“ akcijos žvakių liepsnomis nušvito iš viso 10 Lietuvos vietų: Dauguose (Alytaus raj.), Druskininkuose, Kaune (2 vietos), Marijampolėje, Padvarių k. (Kretingos raj.), Prienuose, Telšiuose, Šakiuose, Panevėžyje ir Vilniuje.

Visi, kurie neturi galimybės aplankyti savo artimųjų kapų, gali prisidėti prie akcijos „Memoria“ ir dešimtyje Lietuvos vietų ateiti, uždegti žvakutę, pabūti rimtyje, galbūt sukalbėti maldą ir išreikšti pagarbą mirusiems.

J. Sprainaitienės teigimu, visi tie, kurie lanko kapines, turėtų nesidrovėti prieiti ir prie nežinomo ar apleisto kapo, sukalbėti maldą ar uždegti žvakutę.

„Palaikyti mirusiųjų pagerbimo tradiciją, atkreipti jaunimo dėmesį, kad svarbu ją išsaugoti, prisiminti ne tik išėjusius senelius, močiutes ar kitus artimuosius, bet ir pamirštus bei neaplankytus kapus – tokie pagrindiniai šios akcijos siekiai“, – sako J. Sprainaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Šventoji ugnis tai pagonių garbinimo objektas; - AIŠKU kad Lietuvoje pagonybės tradicijos gyvos, kas čia neleido MŪSŲ tikėjimo legalizuot?

Kun.+

Kun.+  portretas
Mielieji,Prisimindami mums brangius mirusiuosius apglėbkite juos savo karšta malda.Kiekvienoje bažnyčioje bus aukojamos šv.mišios už mirusiuosius,.Mirusiesiems reikia nežvakių ,ne kalnų gėlių,bet nuoširdžios užtarimo maldos.Gėlės nuvys,žvagės sudegs o mišių aukos vaisiai naikins jų nuodėmių likučius kad galėtų įžengti į dangaus gyventojų tarpą.Uždegta žvakė simbolizuoja prisikėlusį Kristų,kuris yra Alfa ir Omega,Pradžia ir pabaiga.Jo yra amžiai jam garbė visais amžių amžiais.Nepamirškite žvakes pašventinti bažnycioje,pas kunigą.. Nuo pragaro vartų. Gelbėk, Viešpatie, jų vėles. Tegul ilsisi ramybėje. R. Amen.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių