Quantcast

Vėl kelia bangas dėl nelietuviškų raidžių

  • Teksto dydis:

Jau pusmetį Lietuvoje asmenvardžiuose leidžiama rašyti nelietuviškas raides w, q ir x. Dalis Seimo narių pasiduoti neketina: kreipiasi į Konstitucinį Teismą (KT), praneša LNK.

Lenkų televizijos „TVP Wilno“ redaktorius Ryszardas Rotkiewiczius nelietuviškų asmenvardžių rašybą sekė mažiausiai dešimt metų.

„Nuo pat tų laikų, kai nacionalistai plakatuose raidę w ant kartuvių korė“, – sakė R.Rotkiewiczius.

Po dešimtmečius trukusių diskusijų įstatymas, leidžiantis asmenvardžiuose naudoti raides w, q, x, priimtas ir įsigaliojo gegužę.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Dar kai dariausi pirmą pasą šešiolikos metų, mane įrašė kaip Ričardą Ratkevičių. Tada sviedžiau pasą ant stalo ir pasakiau, kad tai – ne mano pavardė“, – prisiminė vyras.

Tokių kaip Ryszardas – ne tiek daug. Per pusę metų dokumentus pasikeitė 140 tautinėms mažumoms priklausančių žmonių. Dar 260 pasikeitusių – iš mišrių šeimų.

„Dalis biurokratijos, dalis bijo, kad reikės keisti visus kitus dokumentus“, – kodėl dalis žmonių dvejoja ir nesikeičia, sakė R.Rotkiewiczius.

Dalis Seimo narių bijo, kad lietuvių kalba stumiama iš viešojo gyvenimo. 30 parlamentarų kreipėsi į KT.

„Atsitiko, apie ką nė vienas nenorėjo pagalvoti“, – sakė Seimo narys Eugenijus Jovaiša.

Sako, tokie asmenvardžiai kelia sumaištį. Į dokumentus rašomos ne tik minėtos raidės, bet ir jų kombinacijos.

„Užrašoma dabar w, i, c, z. Ar suprantate, ką tai reiškia? Taip keičiama lietuvių kalbos abėcėlė. Turime žinoti, kaip skaityti c ir z, kad tai vienas č“, – dėstė savo poziciją E.Jovaiša.

„Jeigu nežino, kaip užrašyti, aš parodau arba dokumentą, arba užrašau ant popieriaus. Tai juk ne hieroglifai“, – problemų nematė R.Rotkiewiczius.

Į KT dėl raidžių daugiausia eina opoziciniai „valstiečiai“ ir demokratai, bet yra ir pora konservatorių.

Audronius Ažubalis sako, kas dar Sąjūdžio laikais jedinstvininkai pirmiausia taikėsi ne tiek į nepriklausomybės faktą, kiek į valstybinę lietuvių kalbą.

„Jie labai norėjo įkišti mums trikalbystę, dvikalbystę. Manau, kad ir dabar kai kas to neatsisakęs net Teisingumo ministerijoje“, – sakė Seimo narys A.Ažubalis.

Ministrė Ewelina Dobrowolska savo vardą ir pavardę pasikeitė iš karto įstatymui įsigaliojus. Apie oponentų ketinimus kreiptis į KT sakė dar girdėjusi įstatymą svarstant Seimo salėje.

„Kad šiuo metu leidžiama įrašyti w, jokiu būdu nėra grėsmės valstybinei kalbai. Priešingai, yra užtikrinamas laisvas judėjimas tarp valstybių, gerbiamos teisės“, – savo nuomonę išsakė E.Dobrowolska.

Kad šiuo metu leidžiama įrašyti w, jokiu būdu nėra grėsmės valstybinei kalbai.

Kodėl Seimo nariai į KT kreipėsi tik dabar – po pusės metų?

„Mes kreipėmės ir padarėme klaidų“, – komentavo E.Jovaiša.

Dabar sako teisiniai formalumai ištaisyti. Taip pat „valstiečiai“ netrukus į KT ketina kreiptis ir dėl Vytauto Landsbergio pripažinimo valstybės vadovu.

„Dokumentas jau paruoštas ir pačiu artimiausiu metu bus pateiktas. Perrašinėti istoriją niekas neturėtų leisti, pažeidžiant Konstituciją“, – sakė Ramūnas Karbauskis.

Valstybės vadovo statusą V.Ladsbergiui Seimas įteisino birželio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Laukiu, kad daugumą rinkimuose iškovotų R. Karbauskis, kovojantis už šeimą, kalbą - pagrindines valstybingumo išsaugojimo vertybes! Tai nurimtų negerbiantys Lietuvos lenkai, 5 raidžių partijos nariai ur į jios visus panašūs! Baigtųsi anarchija su požiūtiu į Konstituciją! Kas norės W,Q, visokių vienalyčių, "žmogų" ir t.t., gali laisvai pasirinkti šalį, kurioje visa tai atsispindi šalies Konstitucijose, įstatymuose ir valstybinės kalbos normuose! Tegul renkasi, o nedaro chaosą Lietuvos įststyminėje valstybinės kalbos plotmėje, Konstitucijoje! Kas čia per išrinktieji! Tegul keliauja visos dobrovolskos, armonaiteės, raskevičiai ir į juos panašūs- yea daug śalių, kyrie abecėlėje turi tas raides, turi kitą žmogaus sveikatos suvokimą! Negalima jiems leisti daryti chaosą ir "kelti bangas", kaip kokie rusai Ukrainoje...

Vatnykas

Vatnykas portretas
Šaunuoliai lenkai, užlaužė tūpiems litvinams uodegą, pagarba. Mužikas ir turi likti mužiku, o ponas - ponu. Palos , palos - ir nustos.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Lietuvos "patriotams" rūpi visiškai ne gimtoji kalba, o tik kaip neišsimuilinus ilįsti į vieną vietą amerikonams. Matyt, tikisi tapti JAV užjūrio teritorija, kaip kokia prancūzų Polinezija.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių