Quantcast

Vasarą ruošiamasi griauti Salantų užtvanką

  • Teksto dydis:

Vasarą ruošiamasi griauti Salantų užtvanką ir taip atlaisvinti 46 kilometrus migracijos kelio saugomoms žuvų rūšims, antradienį pranešė Aplinkos ministerija.

Jos teigimu, iki šiol tai – didžiausias Lietuvoje užtvankos demontavimo projektas.

Jo metu bus įrengtos dirbtinės nerštavietės šlakiams, mažosioms ir upinėms negėms, bus išvalyta 90 metrų ilgio upės atkarpa žemiau užtvankos.

Ministerijos teigimu, Salantų užtvanka ir tvenkinys dėl gausaus susikaupusių nuosėdų kiekio nebeatitiko rekreacinių visuomenės poreikių.

Užtvanką demontuoti, o tvenkinį pertvarkyti paskatino ir didelės kapitalinės rekonstrukcijos ir kasmetinės priežiūros sąnaudos.

Salanto upė ir jos slėnis, viena svarbiausių Salantų regioninio parko gamtos vertybių, patenka į „Natura 2000“ ekologinio tinklo buveinių ir paukščių apsaugai svarbias teritorijas.

Salanto upė – svarbi tinklo dalis biologinės įvairovės požiūriu: ir upėje, ir jos intakuose aptinkamos svarbios lašišinių ir kitų saugomų rūšių žuvų buveinės, gausiausia Lietuvoje upinių ir mažųjų nėgių populiacija, o pernai inventorizuota ovaliosios geldutės populiacija įvardijama kaip geros būklės.

Ministerija tvirtina, kad ant Salanto upės įrengta užtvanka užkerta saugomų rūšių migracijos kelią į aukštupyje esančias buveines, blogina upės ekologinę būklę.

„Atsižvelgus į vietos bendruomenės poreikius, Salantuose bus įrengtas 0,54 ha tvenkinys šalia upės vagos, regioninio parko iniciatyva anksčiau įrengtas pėsčiųjų takas palei tvenkinį. Atlikus numatytus darbus, bus ne tik atkurtas žuvų migracijos kelias Salanto upėje, bet ir pagerintos rekreacijos galimybės miestelio gyventojams ir svečiams“, – rašoma pranešime.

Ministerija per ateinančius metus ruošiasi sudaryti teisines sąlygas grąžinti upes į kuo natūralesnę būseną – dar šiemet planuojama pradėti atkurti Anykštos upės vientisumą, pašalinant malūno užtvankos liekanas Anykščiuose ir sutvarkant upės vagą.

Dubysoje ketinama šalinti gelžbetoninio tilto liekanas, kad būtų pagerinta žuvų migracija ir bendra upės ekologinė būklė.

Ministerijos duomenimis, Lietuvoje skaičiuojama apie 1,5 tūkst. užtvankų – daugybė jų statytos dar sovietmečiu ir tapo bešeimininkėmis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauno hes

Kauno hes portretas
Sekantis.

Ožys \\\\\.../////

Ožys  \\\\\...///// portretas
Malonu,kai yra ką griauti.Pradėjo nuo kolūkių,pramonės..............................................................................
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių