Quantcast

Valstybės vadovą rinksime birželio 13-ąją

BNS. Seimas vakar nusprendė surengti pirmalaikius Prezidento rinkimus birželio 13-ąją.

BNS. Seimas vakar nusprendė surengti pirmalaikius Prezidento rinkimus birželio 13-ąją.

Tą pačią dieną jau yra numatyti pirmieji šalies istorijoje rinkimai į Europos Parlamentą.

Pagal šią savaitę Seimo priimtas Prezidento rinkimų įstatymo pataisas, reglamentuojančias pirmalaikių rinkimų organizavimą, pretendentų būti kandidatais į prezidentus iškėlimas pradedamas kitą dieną įsigaliojus nutarimui dėl rinkimų datos.

Numatoma, jog nutarimas bus paskelbtas “Valstybės žiniose” rytoj, o sekmadienį prasidės pretendentų kėlimas.

Pirmuosius pretendentus Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketina pradėti registruoti pirmadienį po pietų. Pretendentai turės VRK pateikti pareiškinius dokumentus ir gaus parašų rinkimo lapus.

Kandidatais į prezidentus bus užregistruoti tik tie asmenys, kurie ne vėliau kaip iki gegužės 8 dienos surinks ir pateiks VRK ne mažiau kaip 20 tūkst. juos remiančių rinkėjų parašų.

Gegužės 18 dieną VRK numato oficialiai paskelbti kandidatų į prezidentus sąrašą. Nuo tos dienos prasidės rinkimų agitacijos kampanija.

Jeigu prireiktų, antrasis Prezidento rinkimų turas būtų rengiamas birželio 27 dieną.

Nutarimas surengti pirmalaikius Prezidento rinkimus birželio 13-ąją priimtas 44 parlamentarams balsavus už, nė vienam nebalsavus prieš ir 3 susilaikius.

Tik keturi parlamentarai pritarė opozicijos atstovo - konservatoriaus Jurgio Razmos - siūlymui surengti pirmalaikius Prezidento rinkimus gegužės 30 dieną. Tokiu atveju birželio 13 dieną galėjo būti surengtas antrasis Prezidento rinkimų turas, jeigu laimėtojas nepaaiškėtų po pirmojo turo.

“Aš nežinau, kodėl Seimo nariai nori kankinti Lietuvos gyventojus, versdami juos vasaros įkarštyje dalyvauti rinkimų kampanijoje”, - piktinosi J.Razma.

Seimui praėjusį antradienį apkaltos būdu dėl šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo ir priesaikos sulaužymo nušalinus nuo pareigų Prezidentą Rolandą Paksą, pirmalaikių Prezidento rinkimų data turėjo būti paskelbta ne vėliau kaip per dešimt dienų, o patys rinkimai surengti per du mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių