Quantcast

Valstybės kontrolė peikia Registrų centro informacinę sistemą

„Registrų centro sukurta informacinė sistema, turinti palengvinti nekilnojamojo turto sandorių sudarymą, pradėta naudoti pavėluotai ir su trūkumais“, - konstatavo valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

Nekilnojamojo turto sandorių viešosios elektroninės paslaugos informacinė sistema (NETSVEP) dėl įvairių trūkumų notariatuose imta naudoti po dvejų su puse metų nuo jos sukūrimo. Iki šiol ja nesinaudoja beveik pusė potencialių vartotojų.  

Valstybiniai auditoriai nustatė, kad kurdamas sistemą Registrų centras daugiau nei 5,8 mln. Lt panaudojo nepakankamai efektyviai.

Nors po informacinės sistemos bandymų Registrų centras buvo radęs esminių klaidų, dėl kurių neteisingai veikė pagrindinės sistemos funkcijos, nuspręsta sistemą priimti kaip sukurtą.

Dalis sistemos trūkumų nepašalinta iki audito pabaigos.

Taip pat nustatyta, kad centras yra nustatęs ilgesnius informacinių sistemų veiklos atkūrimo terminus, negu teisės aktai nustato svarbiausioms šalies informacinėms sistemoms. Pavyzdžiui, prieiga prie Nekilnojamojo turto registro įvykus avariniam gedimui privalo būti atkurta per 15 min., tuo tarpu Registrų centras yra nustatęs 2 val. terminą.

Valstybiniai auditoriai priėjo išvados, kad Teisingumo ministerija nepakankamai koordinavo ir kontroliavo Registrų centro informacinių sistemų tvarkymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių