Quantcast

Valstybės kontrolė: lėšų kompensacijoms už nusavintą žydų turtą naudoti neskubama

Nors valstybė skiria kompensaciją už nusavintą žydų turtą, šias lėšas panaudoti bendruomenės tikslams kol kas delsiama, teigia Valstybės kontrolė.

„Jau antrus metus auditoriai konstatuoja tą patį faktą: valstybė savo įsipareigojimus vykdo ir kompensacijoms skirtas lėšas fondas gauna, tačiau panaudoti jas įstatyme numatytiems bendruomenės tikslams – delsiama“, –  apibendrindama audito rezultatus sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Valstybės kontrolė antrus metus iš eilės atliko auditą, per kurį vertino fondui skiriamų valstybės biudžeto lėšų valdymo, naudojimo ir disponavimo jomis teisėtumą.

2012 metais fondui pervesti 3 mln. litų Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje gyvenusiems ir nuo totalitarinių režimų okupacijų laikotarpiu nukentėjusiems žydų tautybės asmenims remti, tačiau kompensacijos iš šių lėšų 2012 metais nebuvo mokamos.

Anot Valstybės kontrolės, fondas iki 2013 metų gruodžio 31 dienos buvo įsipareigojęs išmokėti ne mažiau kaip pusė 2012 metais gautos sumos, tai yra 1,5 mln. litų, tačiau auditoriai nustatė, jog iš šios sumos teišmokėta 960 tūkst. litų.

"2012 metais buvo dar tik sudarinėjami į kompensaciją galinčių pretenduoti asmenų sąrašai, todėl procesas užtruko, be to, tai susiję su keblumais gaunant reikiamus dokumentus, tikrinant asmens bylas ir siekiant, kad neatsirastų asmenų, siekiančių neteisėtai nepasinaudoti kompensacijų lėšomis", - teigiama Valstybės kontrolės pranešime.Pernai į minėtą fondą pervesta 12,5 mln. litų Lietuvos žydų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo ir mokslo projektams finansuoti.

Kadangi projektų įgyvendinimo darbams fondas nebuvo pasiruošęs, todėl ir šios lėšos nebuvo naudojamos. Tik šių metų sausio mėnesį fondas paskelbė projektų pateikimo tvarką ir ėmėsi projektų vykdymo, nustatė auditoriai.

Už totalitarinių režimų nusavintą žydų turtą per dešimt metų - iki 2023 metų kovo 1 dienos - Lietuva yra įsipareigojusi išmokėti 128 mln. litų piniginės kompensacijos.

Kompensacijų lėšomis disponuoti Vyriausybė paskyrė viešąją įstaigą „Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar

ar  portretas
nors viena salis davė kažkokias istorines kompensacijas, kas Kubiliui suteikė teisę kažkam taskyti pinigus, is pensininkų atimant pensijas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių