Quantcast

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos vadovei nuobauda nepanaikinta

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį paliko galioti Valstybės garantuojamos teisės pagalbos direktorei Anželikai Banevičienei skirtą nuobaudą.

A. Banevičienės skundas atmestas kaip nepagrįstas, BNS pranešė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Šiemet sausį tuometinė teisingumo ministrė Milda Vainiutė A. Banevičienei skyrė griežtą papeikimą.

Pasak ministerijos, komisija, tyrusi A. Banevičienės tarnybinius nusižengimus, konstatavo, kad ji pažeidė nešališkumo principą priimdama į darbą ir atleisdama valstybės tarnautojus, elgėsi aplaidžiai deklaruodama viešuosius ir privačius interesus, neužtikrino skaidrumo principo organizuodama ir įgyvendindama įstaigos viešuosius pirkimus. Komisija taip pat konstatavo, kad dėl Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorės veiksmų kilo neigiamų pasekmių: pakenkta tarnybos prestižui, autoritetui ir pasitikėjimui šia įstaiga.

Teismas paskelbė, kad teisingumo ministrė teisingai įvertino, kad A. Banevičienė padarė ne vieną teisės aktų pažeidimą, dalis pažeidimų buvo padaryti tyčia.

„Nors kai kurie pareiškėjos veiksmai nepagrįstai buvo įvertinti kaip tarnybinis nusižengimas, tačiau likę pareiškėjos padaryti pažeidimai iš esmės yra susiję su imperatyvių teisės aktų reikalavimų laikymosi neužtikrinimu Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos veikloje, o tai negali būti toleruojama“, – paskelbė teismas.

Jis taip pat pažymėjo, kad A. Banevičienė yra įstaigos vadovė, todėl jai keliami didesni rūpestingumo ir atidumo reikalavimai užtikrinant įstaigos veiklos teisėtumą.

Už kitus pažeidimus A. Banevičienei buvo skirtas ir papeikimas.

Valstybės garantuojamos teisės pagalbos vadovė teismui buvo apskundusi ir šią nuobaudą. Vasarį teismas paliko ją galioti.

Papeikimą  A. Banevičienei pernai liepos 3 dieną skyrė teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Tarnybinį patikrinimą dėl A.Banevičienės atliko Teisingumo ministerijos komisija, konstatuotą pažeidimą patvirtino ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). VTEK revizavo Teisingumo ministerijos atlikto tyrimo išvadą ir su ja sutiko. Pažeidimas konstatuotas dėl nedeklaravimo ir dėl nenusišalinimo.

Pastaroji nuobauda A. Banevičienei skirta už tai, kad ji laiku nedeklaravo ryšių su Teisinės pagalbos ir socialinių paslaugų centru. Šią viešąją įstaigą ji įsteigė kartu su kitomis Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos darbuotojomis.

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba yra valstybės biudžetinė įstaiga, nagrinėjanti asmenų prašymus ir priimanti sprendimus dėl antrinės teisinės pagalbos teikimo. Ji atsakinga už advokatų atranką ir sutarčių su jais sudarymą. Tarnyba koordinuoja antrinės teisinės pagalbos teikimą baudžiamosiose bylose, priima asmenų prašymus kompensuoti smurtiniu nusikaltimu padarytą žalą ir konsultuoja savivaldybių institucijas dėl pirminės teisinės pagalbos teikimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių