Quantcast

Valstybės dieną lietuviai sieks pasaulio rekordo

  • Teksto dydis:

Liepos 6 dieną, ruošdamiesi vieningai „Tautiškai giesmei“,  lietuviai Panevėžio Stetiškių aerodrome sieks pasaulio rekordo. Net 20 hektarų plote bus piešiamas iš kosmoso matomas didžiausias Lietuvos herbas.

Įspūdingų bei nuoširdžių iniciatyvų imasi ir kiti miestai: vilniečiams bus siūloma giedoti himną specialiai Valstybės dienai papuoštame troleibuse, o visi norintys kviečiami dalyvauti Valstybės dienos žygyje į Punską.

„Per aštuonerius iniciatyvos metus Lietuvos himnas liepos 6 dieną jau skambėjo Norvegijos fiordų apsuptoje valtyje, Majoto saloje Indijos vandenyne ir net tiesioginiame amerikiečių televizijos „Fox News“ eteryje. Visa tai – pačių lietuvių asmeninės iniciatyvos. Kad ir kuriame pasaulio krašte gyventų, kad ir kur būtų per mūsų Valstybės dieną, lietuviai aktyviai demonstruoja savo pilietiškumą. Vis daugiau originalių Valstybės dienos šventės iniciatyvų kyla ir geografinėje Lietuvoje”, - sakė „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ iniciatyvinės grupės vadovas Raimundas Daubaras.

Viena įspūdingiausių šiais metais planuojamų lietuvių akcijų – net 20 hektarų plote piešiamas Vytis. Organizatorių teigimu, iš kosmoso matomu Lietuvos herbo piešiniu bus siekiama naujo pasaulio rekordo. Šventė Stetiškių aerodrome prasidės 17:00 val., kur žiūrovus džiugins Egidijaus Sipavičiaus koncertas, akrobatinės aviacijos šou ir oro balionai.

Netikėta liepos 6-osios iniciatyva laukia ir vilniečių: tądien lygiai 21:00 val. nuo „Karaliaus Mindaugo tilto“ stotelės pajudės šventiškai papuoštas troleibusas. Juo nemokamai vežami keleiviai bus kviečiami visi drauge sugiedoti Lietuvos himną. Pilietiško troleibuso vaizdo ekranuose bus transliuojami himno žodžiai, o anksčiau į stotelę atėjusius keleivius balsą apšildyti kvies „Senamiesčio teatro“ aktoriai. Šią iniciatyvą vilniečiams dovanoja viešojo transporto televizija „Media traffic“ ir bendrovė „Vilniaus viešasis transportas“.

„Viešajame transporte žmonės nuolatos atlieka begales pašalinių darbų: kalba telefonu, skaito knygas ar per ausinukus klausosi mėgstamų dainų. Mūsų Valstybės dieną siūlome čia pajusti didingą bendrumo jausmą kartu giedoti „Tautišką giesmę“. Pilietinės akcijos dalyviai specialiu „giedančiu“ troleibusu bus vežami nemokamai“,- teigia bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ vadovas Gintaras Maželis.

Pasak „Media traffic“ atstovų, 21:00 val. net ir ne „giedančiu“ troleibusu važiuojantys keleiviai turės galimybę giedoti himną, nes net 430 ekranų, įmontuotų visoje Lietuvoje veikiančiame viešajame transporte, tuo metu bus transliuojamas himnas.

Mėgstantys keliauti šiemet jau ketvirtus metus iš eilės kviečiami dalyvauti tarptautiniame žygyje „Lietuvos Himną giedosiu Punske“. Kalvarijoje startuosiantys žygeiviai ketina įveikti 12 arba 30 kilometrų atstumą pėsčiomis ir lygiai 21:00 val. jau Punske, drauge su jo lietuviais, sugiedoti „Tautišką giesmę“. M. Lietuvininko, V. Aleknavičiaus ir Kalvarijos vaikų ir jaunimo

klubo „Arka“ organizuojamo tradiciniu tapusio žygio tikslas – skatinti tarptautinį bendradarbiavimą su Punsko krašto lietuviais bei ugdyti pilietinį sąmoningumą.

„Tautiškos giesmės aplink pasaulį” organizatoriai ragina visus tautiečius Lietuvoje ir lietuvių bendruomenes pasaulyje pranešti apie viešas giedojimo vietas bei savo organizuojamas iniciatyvas el. paštu info[eta]tautiskagiesme.lt arba „Facebook” platformoje adresu www.facebook.com/tautiskagiesme. Taip pat visi kviečiami savo giedojimą transliuoti gyvai su „Facebook live“ funkcija ar įamžinti nuotraukose bei vaizdo įrašuose, kuriuos bus galima siųsti jau minėtu el. paštu arba įkelti į puslapį www.tautiskagiesme.lt Iki liepos 7 dienos 11 val. ryto gauti įrašai bus panaudoti montuojant 2016 metų „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ filmuką.

„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ gimė prieš aštuonerius metus, kai „Tūkstantmečio odisėjos“ metu jachta „Ambersail“ apsukę Žemės rutulį ir aplankę pasaulio lietuvių bendruomenes, buriuotojai pakvietė visus tautiečius švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį visiems vieningai vienu metu giedant Lietuvos himną. Ši unikali iniciatyva, palaikoma pilietiškų žmonių, organizacijų ir aktyvių bendruomenių jau tapo mūsų laikų tradicija ir neatsiejama Lietuvos identiteto dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių