Quantcast

Valstybė parėmė saulės elektrines ant bažnyčių, globos namų

Valstybei remiant saulės elektrinių įrengimą įvairiuose visuomeniniuose pastatuose, praėjusią savaitę paskirstyta 10 mln. eurų Klimato kaitos programos lėšų. Tarp paramą gavusių beveik 200 projektų visoje Lietuvoje – bažnyčios, ugdymo, sveikatos, globos ir kitos įstaigos.

Vilniaus Pilaitės šv. Juozapo bažnyčios klebonas Ričardas Doveika sako, kad sprendimą dėl saulės energijos dviejose Vilniaus bažnyčiose lėmė ir ekologija, ir noras taupyti lėšas energijai.

„Mes dvi esame bažnyčios – Pilaitės parapija ir Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapija, kur atlikome visą šį darbą ir gavome patvirtinimą (...) Nusprendėme dalyvauti šitame konkurse, kad galėtume užtikrinti ir bažnyčios apšvietimą, apšildymo aptarnavimą, vidaus ir lauko apšvietimą – taigi, visiems bažnyčios ir parapijiečių poreikiams patenkinti“, – BNS sakė R. Doveika.

Pilaitės ir Pal. J. Matulaičio parapijos gaus atitinkamai 64 tūkst. ir 65,9 tūkst. eurų subsidijas, dar po 20 proc. turi prisidėti bendruomenė.

R. Doveikos teigimu, Pilaitėje baigiama statyti bažnyčia orientuota į ekologiją.

„Ką turime įsidiegę naujai pastatytame pastate, tai geoterminį šildymą, dabar turėsime dar ir saulės energiją, panaudotą per elektrą. Norime įrengti gražų sodą šalia šventovės. Būtų galima ir lietaus vandenį taip pat panaudoti papuošiant bendrovės kasdieninį gyvenimą, būtent būsimam fontanui“, – kalbėjo kunigas R. Doveika.

„Didelė bendruomenės svajonė turėti grąžų sodą poilsiui, šeimoms su mažais vaikais, įvairiausiems kultūriniams, ne tik religiniams renginiams“, – pridūrė jis.

Tuo metu Labdaros ir paramos fondo Širvintų parapijos globos namai fotovoltinei jėgainei įsirengti gavo 32,4 tūkst. eurų paramos. Namų valdytojas Sigitas Kirtiklis teigė, kad prie žaliosios energijos pereita rūpinantis aplinka.

„Pereita vien dėl to, kad skiriama nemaža parama, esame socialiai atsakinga įmonė, rūpinamės aplinka, norime, kad mažiau būtų taršos. Užpildėme paraišką ir buvome atrinkti (...) (Mums svarbi – BNS) ekologija. Ir patiems gyventojams – kad galėtų palengvinti jiems gyvenimą. Turime centrinį šildymą, tai galbūt galėtų elektra šildytis, kiekvienas kambarys atskirai reguliuoti tą šilumą“, – kalbėjo S. Kirtiklis.

Aplinkos ministerija nurodė BNS, kad Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) pernai gavo 241 paraišką, o konkurso būdu atrinkta 191. Bendra jų vertė – 13,7 mln. eurų. Populiariausi yra saulės elektrinių projektai.

Įprastai 1 kW saulės elektrinė kainuoja 1000 eurų. Subsidija sudaro 80 proc., o dar 20 proc. pareiškėjas turi prisidėti iš savo lėšų.

Didžiausia parama gegužę skirta Veisiejų socialinės globos namams – 428,7 tūkst. eurų, Kauno tardymo izoliatoriui (241 tūkst. eurų), Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklai (78 tūkst. eurų), Vilniaus universitetinei ligoninei (158 tūkst. eurų). Utenos rajonui biokoro katilinei Vyžuonose skirta 144 tūkst. eurų parama.

Šiems metams tokioms subsidijoms iš Klimato kaitos programos skirta 15 mln. eurų, paraiškas bus galima teikti nuo birželio 1 dienos. 

Parama atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) panaudojimui visuomeninės ir gyvenamosios paskirties pastatuose skiriama nuo 2014 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juktai veidmainiai

juktai veidmainiai portretas
pastate baznyciai o dabar atima o elektra bus tiekiama varguoliams kurie vos issilaiko ir dar eina i ta pacia baznycia paprasyti Dievo malones kad pragyventu didesnio setonisko ciniskumo nesugalvosi?...

Jo.

Jo. portretas
O eiliniai vos pragyvenantys žmogeliai turės mokėti Lietuvos privačiam elektros monopoliui ir taupyti nedaėsdami kad anstoliai iš namų neišmestų?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių