Quantcast

„Valstiečiai“ pritaria susitarimui dėl švietimo: R. Karbauskis įpareigotas pasirašyti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) taryba penktadienį įpareigojo partijos pirmininką Ramūną Karbauskį pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl švietimo.

„Tokį sprendimą taryba priėmė matydama, jog daugeliui Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos siūlymų buvo pritarta darbo grupėje, kurioje dirbo partijos atstovai“, – sakoma „valstiečių“ paskelbtame pranešime.

„Valstiečiai“ remia tikslus iki 2024 metų sudaryti sąlygas visiems vaikams būti ugdomiems pagal ikimokyklinio ugdymo programą, sukurti bendrą ir visiems – kaimo bei miesto – vaikams prieinamą bendrojo ugdymo kokybės standartą.

LVŽS pritaria ir susitarimo projekte numatytiems finansiniams siekiams, kad vienam mokiniui tenkanti suma sieks ne mažiau kaip 24 proc. nuo BVP vienam gyventojui (2017 metais ši reikšmė buvo 17,8 proc.), o studentui – ne mažiau kaip 36 proc. nuo BVP vienam gyventojui.

Partijos iki rugpjūčio vidurio planuoja derinti nacionalinį susitarimą dėl švietimo, pasirašyti jį tikimasi rugsėjį.

Susitarimas apima daugiau nei dvi dešimtis konkrečių įsipareigojimų švietimo srityje, numatyti siektini sėkmės rodikliai iki 2024-ųjų, 2027-ųjų.

Dokumente kalbama apie didesnį savivaldybių savarankiškumą panaudojant švietimo lėšas, siekius integruoti kultūros ir meno priemones į ugdymo procesą, stiprinti profesinį ugdymą, plėsti neformalų švietimo krepšelį skiriant jį darželinukams, galimybes tapti mokytojais kitų profesijų atstovams, taikyti vienodus minimalius stojimo reikalavimus visiems stojantiems ir kt.

Taip pat deramasi įtraukti konkrečius „sėkmės rodiklius“, pavyzdžiui, dėl vienam mokiniui ir studentui tenkančių lėšų didinimo. Tai pat numatoma, jog mokytojų ir dėstytojų atlyginimai turi kilti atitinkamai iki 130 proc. ir 150 proc. vidutinio darbo užmokesčio iki 2024-ųjų pabaigos.

Susitarimas turėtų galioti iki 2030-ųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių