Quantcast

Valdžios trio instrumentus derina iš naujo

Besiblaškanti socialinės apsaugos ir darbo ministrė glumina derybininkus dėl valdžios pasidalijimo sumažėjusioje koalicijoje

Besiblaškanti socialinės apsaugos ir darbo ministrė glumina derybininkus dėl valdžios pasidalijimo sumažėjusioje koalicijoje

Trijų valdančiųjų partijų derybos dėl laisvų pareigų dalybų Seime ir Vyriausybėje sekasi gana sunkiai. Bandoma iš naujo skaičiuoti kiekvienai partijai priklausančias kvotas aukščiausiose valdžios institucijose, parinkti tinkamus kandidatus į laisvus ministrų, viceministrų, Seimo komitetų ir komisijų vadovų bei apskričių viršininkų pavaduotojų pareigas. Derybos dar bus tęsiamos ir, tikimasi, užbaigtos šią savaitę.

Tačiau derybininkus glumina besiblaškanti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, kuri vakar staiga atsiėmė atsistatydinimo pareiškimą.

Pažiūrėta su atlaidžia šypsena

Po Artūro Paulausko atstatydinimo iš Seimo Pirmininko pareigų iš valdančiosios koalicijos pasitraukus jo vadovaujamai Naujajai sąjungai (NS, socialliberalams), derybas dėl šios partijos turėtų pareigų tęsia trys likusios valdančiosios partijos - Darbo, Socialdemokratų ir Valstiečių liaudininkų. “Jų nėra tarp koalicijos partnerių”, - kalbėdamas apie socialliberalus sakė Darbo partijos atstovas, sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga.

Antradienį iki vėlyvo vakaro užtrukusiame posėdyje NS prezidiumas gana aštriai diskutavo apie savo politinę poziciją dabartinėmis sąlygomis. Galų gale sutarta, kad ši partija svarstytų jos deleguotų socialinės apsaugos ir darbo ministrės V.Blinkevičiūtės bei užsienio reikalų ministro Antano Valionio pasilikimo Vyriausybėje galimybę, jeigu koalicija į socialliberalus kreiptųsi su tokiu prašymu.

Bet vakar koalicijos partneriai su atlaidžia šypsena pažiūrėjo į tokią NS poziciją, leisdami suprasti, kad neketina prašyti socialliberalų leisti jų deleguotiems ministrams likti Vyriausybėje. “Kažin kaip tai atrodys, netgi jeigu, sakykim, V.Blinkevičiūtė sustabdytų savo narystę partijoje? Juk ji dar ir Seimo narė. Tai negi ir iš Seimo socialliberalų frakcijos trauktųsi”, - retoriškai klausė Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas irgi nebuvo sužavėtas idėjos leisti socialliberalams likti Vyriausybėje: “Koalicija turi pakankamai gerų specialistų, kurie galėtų užimti tas pareigas. Galbūt net geresnių nei V.Blinkevičiūtė, kuri, kaip prisimename, buvo atėmusi pensijas iš dirbančių pensininkų”.

Seimo Pirmininkas, Darbo partijos vicepirmininkas Viktoras Muntianas įsitikinęs, kad NS negali niekaip dalyvauti dabartinės Vyriausybės darbe, nes tai būtų “partinės demokratijos pamynimas, kuris dar labiau sumažintų ir taip nedidelį pasitikėjimą partijomis”.

Netikėtas žingsnis

Vakar pavakary pasirodė neoficialių žinių, kad V.Blinkevičiūtė neva atsiėmė prieš savaitę pateiktą atsistatydinimo pareiškimą. Bet vargu ar tai išgelbės ją nuo pašalinimo iš šių pareigų.

Rytoj premjeras Algirdas Brazauskas turėtų perduoti Prezidentui Valdui Adamkui teikimą atleisti V.Blinkevičiūtę. Pagal Konstituciją, Ministras Pirmininkas gali tai daryti savarankiškai, net ir neturėdamas ministerijos vadovo atsistatydinimo pareiškimo. Tačiau praėjusią savaitę ir premjeras, ir Prezidentas sakė neprieštarausiantys, jeigu V.Blinkevičiūtė liktų ministrų kabineto nare.

Užsienio reikalų ministras A.Valionis šiuo metu išvykęs į kelionę po Azijos valstybes. Į Vilnių jis grįš savaitgalį. Tad tik kitą savaitę galės būti oficialiai sprendžiamas klausimas dėl jo atleidimo iš pareigų.

Prezidentas V.Adamkus yra paprašęs palikti A.Valionį ministro poste bent iki gegužės 4-5 dienomis Vilniuje vyksiančio didelio demokratijos forumo, kuriame turėtų dalyvauti keliolikos valstybių prezidentai, taip pat, kaip rašė “Kauno diena”, Jungtinių Amerikos Valstijų viceprezidentas Dikas Čeinis.

Socialdemokratai parėmė valstiečius liaudininkus

Tuo tarpu likę trys valdančiosios koalicijos partneriai bando rasti kompromisą dėl galimų kandidatų į atsilaisvinančius postus.

Vakar pavakary Sveikatos apsaugos ministerijos patalpose dvi valandas derybininkai skaičiavo, kiek kuriai partijai priklauso vadovaujančių vietų Seime ir Vyriausybėje, taip pat aptarinėjo galimas kandidatūras į laisvus ministrų bei Seimo komitetų vadovų postus.

Po derybų išsamesnių komentarų nebuvo. “Laikomės principo, kad kol nesuderėjome dėl visko, nesuderėjome dėl nieko. Šįkart pasikeitėme nuomonėmis ir derybas tęsime toliau”, - sakė Ž.Padaiga.

Tik Valstiečių liaudininkų partijos pirmininkė, žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė pareiškė esanti “maloniai nustebinta” dėl socialdemokratų gesto. “Matyt, nesunkiai susitarsime”, - optimistiškai kalbėjo ji.

K.Prunskienė nekonkretizavo, koks tai gestas, tačiau iš šaltinių Socialdemokratų frakcijoje “Kauno diena” sužinojo, jog ši partija rems valstiečių liaudininkų norą perimti socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelį.

Tarp galimų kandidatų į šias pareigas minima Seimo narė Rima Baškienė ir parlamento Ekonomikos komiteto pirmininkas Vytas Navickas.

Tęs darbą kitoje ministerijoje

Kiek sudėtingiau dėl užsienio reikalų ministro pareigos. Jų turėtų atitekti “darbiečiams”. Pastarieji į ministrus gali siūlyti dabar į užsienio reikalų viceministrus deleguotą savo atstovą, šios partijos Užsienio reikalų komiteto vadovą Zenoną Petrauską. Neoficialiai kalbama ir apie galimą ambasadoriaus Estijoje kadenciją baigiančio Antano Vinkaus kandidatūrą.

Be to, nepamirštama idėja ministru paskirti ambasadoriaus JAV kadenciją baigiantį Vygaudą Ušacką. Manoma, kad jis sutiktų užimti šias pareigas tik tuo atveju, jeigu nebūtų oficialiai deleguotas Darbo partijos ir būtų pakviestas asmeniškai Prezidento, kuris atsakingas už užsienio politiką, arba premjero.

Kol kas neaišku, kas pretenduotų į laisvą krašto apsaugos viceministro postą.

Bandoma derėtis dėl atsilaisvinusių Seimo komitetų ir komisijų vadovų pareigų. Į Audito komiteto vadovus pretenduotų “darbiečiai”, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovu greičiausiai turėtų tapti socialdemokratas. Neoficialiomis žiniomis, tai galėtų būti Algirdas Butkevičius. Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pareigos gali būti pasiūlytos Darbo partijos atstovui Manfredui Žymantui arba Valstiečių liaudininkų frakcijos narei Laimai Mogenienei.

Turėtų būti sutarta ir dėl keturių apskričių viršininkų pavaduotojų likimo. Socialliberalai, be kita ko, yra delegavę ir Kauno apskrities viršininko pavaduotoją Konstantiną Pesenką, kuris dabar tikriausiai netreks šių pareigų.

Derybos bus tęsiamos rytoj. “Nusprendėme jas perkelti į Krašto apsaugos ministeriją”, - sakė šios ministerijos vadovas, vienas socialdemokratų lyderių Gediminas Kirkilas, atsakydamas į Ž.Padaigos repliką, kad Sveikatos apsaugos ministerijoje negalima rūkyti, todėl žinomas pypkiuotojas G.Kirkilas joje jautėsi ne itin komfortiškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių