Quantcast

Valdžios svertai krypsta į dešinę

Į naująjį Seimą patekusios partijos jau pradėjo konkrečius pokalbius dėl naujos valdančiosios koalicijos.

Vadina permainų koalicija

Vakar vėlai vakare, praėjus vos kelioms valandoms, kai baigėsi balsavimas Seimo rinkimų antrajame ture, ir paaiškėjus galutinei naujojo parlamento sudėčiai, įvairios partijos pradėjo konsultacijas dėl galimos valdančiosios koalicijos suformavimo ir naujos Vyriausybės sudarymo.

Partijų lyderiai iš anksto vengė prognozuoti, kam netrukus atiteks valdžia Lietuvoje. Tačiau didesnį optimizmą rodė centro dešiniosios politinės jėgos, neslepiančios, kad norėtų suformuoti naują valdančiąją daugumą ir perimti šalies valdžią iš septynerius metus joje buvusių socialdemokratų.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Andrius Kubilius vakar pakartojo šiomis dienomis ne kartą sakytus žodžius, kad jo vadovaujama partija yra pasirengusi suformuoti valdančiąją koaliciją. "Matome galimybę suburti koaliciją, kuri siektų permainų. Viena didžiausių permainų būtų ta, kad joje nebūtų socialdemokratų", – tvirtai kalbėjo politikas.

Kalbasi keturios partijos
Centro dešinės koalicijoje, kurios ašimi taptų TS-LKD, taip pat galėtų būti Arūno Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija (TPP), Artūro Zuoko Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) ir Liberalų sąjūdis, kurio pirmininkas – Eligijus Masiulis.
A.Valinskas pareiškė, kad verčiau TPP dalyvautų centro dešinės koalicijoje, nei formuotų valdančiąją daugumą su Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Kita vertus, jis neatmetė įvairių scenarijų: "Mums priimtini visi, bet manau, kad naujoje koalicijoje socialdemokratų nebus. Realiausia koalicija yra centro dešinės."
A.Valinskas sakė, kad jau konsultavosi su A.Zuoku, E.Masiuliu ir A.Kubiliumi, taip pat bendravo su Prezidento patarėjais.

LiCS vadovas A.Zuokas irgi neatmetė galimybės, kad bus suformuota centro dešinės keturių partijų koalicija. Tačiau kad tikrai tai įvyks, jis nebuvo linkęs tvirtinti.

Galimybes vertino skeptiškai

LSDP lyderiai tvirtino esą pasirengę dirbti opozicijoje, nors nebuvo linkę visiškai nuleisti rankų ir atsisakyti galimybės pakovoti dėl valdžios.

Kalbėdamas apie galimybę partijai formuoti valdančiąją koaliciją, LSDP pirmininkas premjeras Gediminas Kirkilas netryško optimizmu. Tačiau tvirtino esąs nusiteikęs ramiai, nes "po rinkimų gali susiklostyti įvairios situacijos".

Ministras pirmininkas teigė, kad socialdemokratai gali bendradarbiauti su įvairiomis politinėmis jėgomis: "Koalicijų variantai gali būti įvairūs ir vaivorykštiniai. Socialdemokratai laikosi nuostatos, kad visi Seimo nariai, išrinkti Lietuvos žmonių, yra vienodi ir teisėti. Mes iš anksto nenusistatę šiuo atžvilgiu."

Kiti LSDP vadovai gana skeptiškai vertino galimybę partijai išlaikyti valdžią savo rankose. "Manau, kad sunkoka socialdemokratams būtų suburti koaliciją, nes per mažai galimų partnerių", – tvirtino LSDP garbės pirmininkas, kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas.

"Skaičiuojame, kad turėsime pakankamai daug, kad turėtume stiprią frakciją Seime bet kuriuo atveju: ar būsime valdžioje, ar opozicijoje. Aš viskam pasiryžęs, nes jau tris kartus esu buvęs opozicijoje, galiu pabūti ir ketvirtą, jokių problemų nematau", – pareiškė vienas socialdemokratų lyderių Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Nespjautų ir į kairę

G.Kirkilas leido suprasti, kad į socialdemokratų buriamą koaliciją gali būti kviečiami ir į Seimą patekę Rolando Pakso vadovaujamos partijos Tvarka ir teisingumas (TT) atstovai.

Pats R.Paksas patvirtino, kad TT gali dalyvauti valdančiojoje koalicijoje: "Jeigu Vyriausybės formavimas pasvirtų į dešinę arba į kairę, mes realiai galime pretenduoti į koaliciją, bet jeigu būtų "vaivorykštės" koalicija, tada, manau, būtų mums sudėtinga."
Darbo partijos (DP) pirmininkas Viktoras Uspaskichas ne kartą sakė, kad labiau remtų centro dešinės koaliciją. Kita vertus, DP atstovai neatmeta galimybės bendradarbiauti su centro kairės partijomis, jeigu vis dėlto šios imtųsi formuoti naują valdžią.


Šiame straipsnyje: partiju lyderiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių