Quantcast

Valdžia dosni: nemokamos bakalauro studijos – beveik kiekvienam?

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė sprendimui dvigubai padidinti nemokamų bakalauro studijų vietų skaičių.

Ministrų kabinetas pasitarime pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pataisoms – Vyriausybė artimiausiame posėdyje dar turėtų galutinai apsispręsti jas teikti Seimui.

Reikėtų beveik 6 mln. eurų

Valstybės finansavimą studijoms siūloma skirti visiems stojantiesiems, kurių rezultatai atitinka nustatytą kokybės kartelę.

„Tai, pirmiausia, būtų posūkis į nemokamas bakalauro studijas tais atvejais, kai tenkinami reikalavimai – stojančiojo konkursinis balas yra ne žemesnis, nei nustatytas mažiausias stojamasis konkursinis balas, ir jo mokymosi rezultatai yra ne žemesni, nei patvirtinti minimalūs rodikliai“, – per Vyriausybės pasitarimą sakė ministras Algirdas Monkevičius.

Išimtis skiriant valstybės finansuojamą vietą būtų daroma tik tais atvejais, kai dėl riboto specialistų poreikio, aukštos studijų kainos ar kitų aplinkybių visų įstojusiųjų studijas finansuoti valstybės lėšomis būtų neracionalu. Pasak ministro, tai būtų aktualu kai kurioms medikų specialybėms ar rengiant orlaivių pilotus.

Ministerijos duomenimis, įgyvendinus šias nuostatas priimtųjų į valstybės finansuojamas ir nefinansuojamas studijų vietas santykis turėtų pasiekti 80 ir 20 procentų. Šiuo metu šis santykis siekia 40 ir 60 procentų.

Tai labai svarbu, nes tai leistų sutelkti pastangas ne išsaugoti studentų skaičių bet kokia kaina, bet orientuotis į studijų kokybę, neliktų paskatų iškreipti.

Skaičiuojama, kad šiems pakeitimams 2020-aisiais reikėtų beveik 6 mln. eurų, o 2021–2024 metais – kasmet papildomai po 17,9 mln. eurų.

Taip pat siūloma valstybinių aukštųjų mokyklų finansavimo sistemą papildyti nauju elementu – finansavimu, skirtu veiklos pažangai skatinti. Jis būtų skiriamas atsižvelgiant į veiklos rezultatus ir sudarytų iki 5 proc. bazinio finansavimo.

Tuo siekiama sukurti finansines paskatas valstybinių aukštųjų mokyklų veiklos kokybei gerinti, skatinti studentų rengimą darbo rinkai, didinti studijų tarptautiškumą.

Skaičiuojama, kad pasirašius naujas sutartis kitąmet, 2022-aisiais šiam tikslui prireiktų iki 12 mln. eurų.

Leis „nubyrėti“ ketvirtadaliui studentų

Ministerija taip pat siūlo lėšas studijoms skaičiuoti pagal priėmimo metais užfiksuotą valstybės finansuojamų studijų vietų skaičių, jei „nubyrėjusių“ studentų skaičius neviršytų 25 procentų. Šiuo metu finansavimas mažinamas atitinkamai nuo kiekvieno studijas palikusio asmens, o tai, pasak ministerijos atstovų, kai kuriais atvejais dėstytojams neleidžia objektyviai įvertinti studentų žinių, nes siekiama išsaugoti kiekvieną studijuojantį.

„Tai labai svarbu, nes tai leistų sutelkti pastangas ne išsaugoti studentų skaičių bet kokia kaina, bet orientuotis į studijų kokybę, neliktų paskatų iškreipti“, – sakė A. Monkevičius.

Anot jo, tai taip pat leistų nemažinti dėstytojų atlyginimo sumažėjus studentų skaičiui.

Ministerija tikisi visais šiais pakeitimais pagerinti studijų prieinamumą, o pertvarkius finansavimą paskatinti aukštojo mokslo kokybės augimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lopas

Lopas portretas
Baigs studijas ir išdums į užsienį:)

Algirdas

Algirdas portretas
Prieš keletą metų sklandė gera idėja, kad valstybė turėtų finansuoti tik vienas studijas. Tai turėtų galioti ir mokantis profesinėse mokyklose ir kolegijose ir universitetuose. Pavyzdžiui, jei mokeisi kolegijoje už valstybės lėšas, vadinasi, jei stosi į universitetą - turėsi mokėti. Jei universitete mokeisi bakalauro studijose už valstybės lėšas, tuomet už magistrantūros studijas turi mokėti ir t.t. Labai reikalingoms šaliai specialybėms galėtų būti daromos išimtys: pvz. pedagogams, statybos inžinieriams.

Stai kur tie milijonai ,ponai?

Stai kur tie milijonai ,ponai? portretas
Jei esame sitokie turtingi tai kodel darzelio aukletoju algos mizernos.Nebera kas dirbtu.Liuosuojasi ir iseina,o direktore pati turi vaikus ziureti.Nes atejusios neujoke nesugeba vienos susitvarkyti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių