Quantcast

Valdančioji dauguma dar nesudeda ginklų

Šiandien Seime vyks lemiamas mūšis dėl komisijos sudarymo premjero šeimos verslo skaidrumui tirti

Šiandien Seime vyks lemiamas mūšis dėl komisijos sudarymo premjero šeimos verslo skaidrumui tirti

Antradienį pasiekusi pergalę balsuojant už komisijos sudarymą opozicija abejoja, kad ją pavyks išlaikyti. Valdančiosios daugumos lyderiai neslepia mobilizuosiantys visas jėgas lemiamai kovai ir prognozuoja, kad balsų persvara bus jų pusėje.

Grasinę pakartotinių balsavimų rezultatus apskųsti Etikos ir procedūrų komisijai socialdemokratai apsigalvojo. Dėl galimų Seimo Statuto pažeidimų į komisiją vakar kreipėsi Socialliberalų frakcija, tačiau etikos sargai užfiksavo tik smulkius pažeidimus.

Sutelks visas jėgas

Po dviejų pakartotinių balsavimų ir juos lydėjusių batalijų antradienį Seime vieno balso persvara buvo pritarta komisijos, kuri tirs Ministro Pirmininko šeimos verslo reikalus, sudarymui. Beliko apsispręsti tik dėl jos sudėties. Taip mano opozicija.

Tuo tarpu valdančioji dauguma teigia, kad dar ne viskas prarasta. Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas vakar kalbėdamas per radiją teigė, kad “valdančioji dauguma mobilizuosis ir dar pakovos”. Naujosios sąjungos lyderis sakė, kad dar pritarta tik nutarimui dėl komisijos sudarymo po pateikimo.

Laikantis teisės aktų priėmimų procedūrų, po pateikimo būna svarstymo stadija ir tik po to - galutinis priėmimas. Kaip tik dėl to nutarimo priėmimo ir bus balsuojama šiandien. A.Paulausko įsitikinimu, tik po to bus galima tvirtinti, ar komisija sukurta, ar ne.

Tuo, kad galutinai balsuodamas Seimas nesudarys opozicijos inicijuotos komisijos, tiki ir Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas. Jo teigimu, valdančiajai daugumai atstovaujantys Seimo nariai tikrai turės pakankamą balsų skaičių, daugiau kaip 60, tad galutinis nutarimas dėl komisijos nebus priimtas.

J.Oleko skaičiavimais, opozicija, kartu su valdančiosios daugumos pralaimėjimą nulėmusia Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kurios nariai ją parėmė balsavime, turės apie 59 balsus.

Grubių pažeidimų neįžvelgė

Antradienį socialdemokratai grasino apskųsti pakartotinio balsavimo rezultatus Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, nes, jų manymu, popietiniam posėdžiui pirmininkavęs liberalcentristas Seimo Pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius pažeidė Seimo Statutą.

Vakar J.Olekas tikino, jog socialdemokratai nėra galutinai apsisprendę, ar kreipsis į etikos sargus. Jo nuo mone, pagrindas tam yra, bet tai galėtų užtęsti tolesnį klausimo sprendimą.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algirdas Monkevičius patvirtino, kad komisija vakar sulaukė Socialliberalų frakcijos prašymo išnagrinėti, ar G.Steponavičius nepažeidė Statuto straipsnio, nurodnčio, kad negalima projekto teikti pakartotinai.

“Jį gavome po pietų, per komisijos posėdį, todėl negalėjome išnagrinėti. Tik trumpai aptarėme situaciją, paprašėme Seimo Pirmininko pavaduotojo Česlovo Juršėno paaiškinti aplinkybes ir preliminariai nusprendėme, kad grubių pažeidimų, dėl kurių reikėtų siūlyti Seimui kai kurias procedūras laikyti negaliojančiomis, nebuvo. Juolab kad negavome nei konservatorių, nei socialdemokratų skundų”, - komentavo A.Monkevičius.

Vakarykščiame posėdyje balsavimas dėl komisijos sudarymo aptartas ir kitu aspektu. Etikos ir procedūrų komisija buvo pateikusi išvadą, jog laikinoji komisija turi būti sudaroma be balsavimo, jei to reikalauja 36 parlamentarai. Tačiau, į jos rekomendaciją atsižvelgta nebuvo. Pasak komisijos pirmininko, ateityje bus galvojama, kaip tokių atvejų išvengti, bus siūlomos atitinkamos Statuto pataisos.

Tik drąsina save

G.Steponavičius tikina neįžvelgiąs jokios savo kaltės. Jo teigimu, procedūrų grubiai nesilaikė rytiniam posėdžiui antradienį pirmininkavęs jo kolega Seimo Pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Česlovas Juršėnas, dėl to ir buvo kartojamas balsavimas.

“Balsavimo skirtumai - 33 balsai per pirmą balsavimą ir 54 per kitą akivaizdžiai patvirtina, kad tekstas buvo suformuluotas nekorektiškai, neįskaityti nespėjusiųjų balsuoti balsai. Jaučiuosi ramus ir tvirtas, dėl to, kaip vakar elgiausi, manau, kad pavyko išsaugoti Seimo prestižą”, - sakė G.Steponavičius.

Jis taip pat įsitikinęs, kad sprendimas dėl komisijos sudarymo priimtas, liko tik suformuoti jos sudėtį ir priimti nutarimo projektą. Valdančiosios daugumos pastangas ar veiksmus stabdyti procesą jis vadina antiįstatymiškomis. Pareiškimais, neva komisija dar gali būti nesudaryta, G.Steponavičiaus nuomone, valdančioji dauguma save tik drąsina.

Abejoja sėkme

“Pirmininkauta netinkamai, žmonės net nesusigaudė, kokia buvo formuluotė, jiems nebuvo leista pasisakyti. Tik pasikeitus posėdžio pirmininkui situacija tapo kitokia. Mums pavyko persverti vienu balsu, nes tik tada Seimo nariai suprato, už ką balsuoja”, - vertino ryškius balsavimų skirtumus Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė Irena Degutienė.

Ji prognozuoja, kad šiandien valdančioji dauguma pasistengs, kad balsuotų kuo daugiau jos atstovų, sukvies į salę net dabar išvykusiuosius į komandiruotes, ministrus, o opozicijos balsų gali pritrūkti. “Abejoju, ar pavyks išsaugoti balsų persvarą. Mūsų yra tiek, kiek yra”, - aiškina I.Degutienė.

Demonstravo ramybę

Premjeras A.Brazauskas vakar demonstravo ramybę ir nebekalbėjo apie tolesnius savo veiksmus, jei komisija būtų sudaryta. Anksčiau jis buvo minėjęs, kad tokiu atveju vienas žingsnių galėtų būti atsistatydinimas.

Paklaustas, kaip vertina faktą, kad sudaryta komisija jo šeimos verslo skaidrumui ištirti, jis atšovė: “Ji dar nesudaryta. Tai padaryti tik ruošiamasi. Sudaryti ir ruoštis - skirtingi du veiksmažodžiai, skirtingi dalykai. Rytoj, kai įvyks balsavimas ir tas dalykas bus pabaigtas, aš apie tai galėsiu kalbėti”.

Prognozuoti, ar šiandien valdančiąją daugumą balsuojant lydės sėkmė ir komisija sudaryta nebus, jis nesutiko ir griežtai nukirto: “Nespėliokim”.

Premjeras nenoriai komentavo konservatorių kaltinimus dėl neaiškių viešbučio “Draugystė”, kurį dabar valdo Kristina Brazauskienė, privatizavimo aplinkybių: “Nesileisiu į detales. Jie kaltina neturėdami jokio pagrindo. Greičiausiai bus teisinis ieškinys mano žmonos, ir visi tie dalykai bus išaiškinti teisine tvarka. Aš gerbiu Lietuvos teisinę sistemą ir tikiuosi ja pasinaudoti”.

Taip pat jis atmetė įtarimus, kad 1993 metais Prezidentūra darė įtaką “Draugystės” viešbučio privatizavimo procesui. “Išėjus mano žmonai tais metais iš “Draugystės”, ji nebuvo privatizuota, tikrai žinau”, - aiškino A.Brazauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių