Quantcast

Vakarinė žvaigždė vėl kvies prie Kūčių stalo, bet susodins visus atskirai

Ketvirtadienio vakarą sušvitusi vakarinė žvaigždė kvies prie Kūčių stalo, tik šiemet jis bus gerokai mažesnis. Pandemijos prigrasinti šiemet prie stalo sėsim po vieną, po du arba visa kartu gyvenanti šeima. Jokių svečių, jokių draugų, jokių kartu negyvenančių artimųjų. Tik, žinoma, su viltimi, kad kitais metais viskas bus kaip  buvę, o dabar turim dėl to pasistengti. Kai kam karantino apribojimai atrodo per griežti ir neteisingi, bet už didesnę laisvę mokama gyvybėmis.

Kalėdų išvakarėse visiems susirinkti pabūti kartu – sena ir stipri tradicija. Negalintiems atvykti šeimos nariams ir mirusiesiems prie stalo paliekama laisva vieta ir lėkštė ant stalo.

Tradiciškai vakarienė pradedama malda, o paskui dalijamasi kalėdaičiu – plonu neraugintos duonos paplotėliu. Perlaužtas kalėdaitis ne tik išreiškia susirinkusiųjų meilę ir vienybę su Bažnyčia, bet ir pasišventimą, tarnavimą artimiesiems, vienas prie kito padeda artėti net labiausiai susipykusius.

Pats kalėdaitis primena apie duoną – Dievo dovaną. Tegul jos niekada nepristinga mums ir mūsų artimiesiems.

Ne tik kaimo žmonės, bet ir gyvenantys mieste, dar laikosi tradicijos po balta staltiese pakloti šieno. Kūčioms valgomi pasninko valgiai, pabrėžiama, kad kitu atveju tai būtų paprastos vaišės.

Nors šiais metais Kalėdos yra išgyvenamos netikėtu būdu, tai mus vienija su Šventąja Šeima, kuri patyrė didelių išbandymų kelyje į Betliejų.

Kūčių naktį šventinamos prakartėlės. Tarp jų ir Vilniaus Katedros aikštės, kuri vilniečius ir miesto svečius džiugins iki Trijų Karalių.

Šioje prakartėlėje – ne tik natūralaus dydžio Šventoji šeimyna, bet ir kiti tradiciniai prakartėlės personažai.

Šiomis dienomis ypač svarbi mūsų vienybė, solidarumas ir pagarba vieni kitiems. Atsižvelgiant į mus ištikusios situacijos rimtumą ir krašto valdžios paskelbtus apribojimus, pamaldos bažnyčiose yra sustabdytos, tikintieji raginami jungtis į šv. Mišias, transliuojamas per televiziją, radiją, internetu.

„Suprantame, kad tai labai nelengvas sprendimas. Vis dėlto jis neturi iš mūsų atimti Kalėdų džiaugsmo ir ramybės. Nors šiais metais Kalėdos yra išgyvenamos netikėtu būdu, tai mus vienija su Šventąja Šeima, kuri patyrė didelių išbandymų kelyje į Betliejų. Sunkumai neužtvėrė kelio džiaugsmui gimusiu pasaulio Išganytoju“, – rašoma Vyskupų konferencijos laiške.

Šv. Kalėdos – svarbiausia po Šv. Velykų metų šventė, kurią krikščionys pradėjo švęsti nuo IV amžiaus. Paliepus imperatorienei Elenai, tuo metu Betliejuje, Jėzaus gimimo vietoje, buvo pastatyta Viešpaties Gimimo bazilika. Vėliau, siekiant įamžinti Jėzaus gimimą, pradėtos statyti prakartėlės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių