Quantcast

Vaikų namų globotiniai perkeliami į bendruomeninius namus

Lietuvoje pertvarkant socialinę vaikų globos sistemą siekiama, kad iki 2020-ųjų globos įstaigose nebeliktų vaikų, jie gyventų biologinių tėvų, įtėvių ar globėjų šeimose. Tačiau trūkstant globėjų dabar savivaldybės pasirenka tarpinius variantus – vaikus įkurdina mažesniuose butuose arba bendruomeniniuose namuose.

Kapčiamiesčio „Židinio“ globos centre 17 globotinių leidžia paskutines dienas. Po gero mėnesio vaikai apsigyvens naujuose bendruomeniniuose globos namuose.

Lazdijų rajono savivaldybė iš socialinės paramos sutaupytų lėšų už 180 tūkst. eurų iš privačių asmenų nupirko du gyvenamuosius namus su žemės sklypais ir pagalbinio ūkio pastatais. Įsigyti namus, atitinkančius globos įstaigos reikalavimus, pavyko tik iš antro karto.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai sako, kad globotiniai turi gyventi kaip šeimoje, ir ne daugiau, kaip po aštuonis.

„Turi būti sanitariniai mazgai, tualetas, vonia vaikams nusiprausti, virtuvė, turi būti patogumai ir vaikams pritaikytos patalpos, t. y. miegamieji, bendro naudojimo patalpa (svetainė), kur jie galėtų susirinkti kartu bendriems užsiėmimams“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Daina Urbonaitienė.

Kartu ir socialiniai darbuotojai

Buvę šeimininkai šešių ir septynių kambarių namuose, kuriuose apsigyvens vaikai iš Kapčiamiesčio globos centro, palieka buitinę techniką, dalį baldų.

Kartu su vaikais gyvens ir socialiniai darbuotojai, padėsiantys ugdyti jų savarankiškumą – tvarkyti namus, apsipirkti, gaminti valgyti.

„Buvo akcentuojama, kad jie savarankiškai galės tvarkytis, o tai jiems patinka. Jie laukia to išsikėlimo, jo nori ir sako, kad galės laikyti gyvūnėlį, turėti savo darželį, auginti kokį augalą ar daržovę“, – pasakojo Lazdijų rajono Kapčiamiesčio socialinės globos centro „Židinys“ direktorius Egidijus Aleksonis.

Trūksta globėjų

„Mūsų tikslas, kad vaikai gyventų savo šeimoje, normaliai, o bendruomeniniai namai yra kaip tarpinė stotelė“, – sakė Lazdijų meras Artūras Margelis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pripažįsta, kad bendruomeninių namų steigimas pasirinktas kaip alternatyva vaikų apgyvendinimui šeimose, nes itin trūksta globėjų.

Pavyzdžiui, Lazdijų savivaldybė parengė dešimt asmenų, galinčių tapti globėjais, Marijampolėje globėjais tapti pageidauja tik penki asmenys.

Institucinės globos pertvarkai socialinės apsaugos ir darbo ministerija ketina išleisti 77 mln. eurų. Pagal vaikų globos namų pertvarką, iki 2020-ųjų metų duris turėtų užverti 27 vaikų globos įstaigos. Bendruomeniniai namai jau įsteigti šešiose savivaldybėse, 12 bendruomeninių namų yra įsigiję globos teikimo licencijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juta

juta portretas
kaip netrūks globėjų, aš neįsivaizduoju, koks gali būti žmogus tik globėjas, juk net prie gyvūno pripranti, nebenori skirtis, o čia - vaikas. Nebent tas vaikas yra probleminis, tada gal ir nebus labai gaila skirtis, bet ir tai yra nežmoniška ne tik pačiam globėjui, bet labiausiai tai vaikui. Taigi, iš kurios pusės bepažiūrėsi, tai globėjai, ypač laikini, yra blogai. jei jau imi vaiką, tai visam laikui, nes tik tada nebus daroma žala vaikui. Bėda ta, kad yra labai mažai tokių žmonių, kurie ryžtųsi tokiam žingsniui, todėl tikrai neverta taip skubinti vaikų išdalijimo bet kam.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių