Quantcast

Vaikų išlaikymo fondo neliks?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo nuo kitų metų panaikinti Vaikų išlaikymo fondą. Ministro Lino Kukuraičio teigimu, fondo funkcijas – išieškoti alimentus iš jų nemokančių tėvų – geriau atliktų „Sodra“.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teikia Vyriausybei įstatymų pakeitimo projektus dėl Vaikų išlaikymo fondo funkcijų perdavimo „Sodrai“. Surinkti duomenys ir skaičiavimai rodo, kad taip būtų efektyviau ir mažiau kainuotų tokia veikla“, – pirmadienį žurnalistams pranešė ministras.

L.Kukuraičio teigimu, privalomojo sveikatos draudimo surinkimo perdavimas „Sodrai“ parodė, kad ši įstaiga sugeba tai daryti efektyviau nei kitos valstybės institucijos.

Per 2016 metus fondas išmokėjo apie 14,5 mln. eurų vaikams išlaikyti, iš jų 0,6 mln. eurų, arba apie 4 proc., išieškota iš skolininkų. Tuo metu „Sodra“ mano, kad per metus galėtų išieškoti apie 25 proc. skolų.

Todėl Vaikų išlaikymo fondo administraciją siūloma naikinti. Projektas bus teikiamas Vyriausybei, o jei ši pritars, pakeitimus turės priimti Seimas.

Vaikų išlaikymo fondo direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti vadovės pareigas, Ina Skubilovienė pritarė SADM projektui.

„Pliusų aš matau daug šiame procese, neįžvelgiu kokio nors sąmokslo ar neigiamų dalykų. Žiūrint visą Vyriausybės programą, siekiant optimizavimo, bendrųjų funkcijų mažinimo, tai šitas žingsnis, aš manyčiau, yra teisingas“, – pirmadienį žurnalistam sakė I.Skubilovienė.

Jos teigimu, fondo administracija skolai išieškoti neturi tokių įrankių, kokių turi „Sodra“.

Kiek žmonių praras darbo, anot fondo vadovės, dar sunku pasakyti.

„Dar neturime reorganizacijos proceso. Aišku, kad kažkiek praras, nes bus atsisakyta bendro pobūdžio funkcijų – finansų, personalo valdymo, kai kurių teisės srities – išliks tie, kurie dirba pagal specifiką, kurie dirba su išmokėjimais ir, matyt, išieškojimu. Čia dar svarstymo stadija“, – teigė I.Skubilovienė.

Anot socialinės apsaugos ir darbo ministro, šis sprendimas nėra susijęs su šiuo metu viešumon iškilusiomis problemomis Vaikų išlaikymo fonde, kai dvi skyrių vedėjos pranešė apie galimą valstybės lėšų švaistymą ir buvo apskųstos Specialiųjų tyrimų tarnybai, Valstybinei duomenų apsaugos tarnybai.

Gruodį Vaikų išlaikymo fondo Finansų ir apskaitos skyriaus vedėja Viktorija Kaplan-Baranova bei Išmokų skyriaus vedėja Regina Dagienė parašė laišką L.Kukuraičiui, kad fondas gali bendrovei „Algoritmų sistemos“ sumokėti beveik 50 tūkst. eurų už informacinės sistemos įdiegimą, nors ši neveikia. V.Kaplan-Baranova teigė sužinojusi, kad bendrovei už atliktus darbus planuojama sumokėti 49 tūkst. 115 eurų.  Anksčiau bendrovei „Doclogix“ sumokėti 8,5 tūkst. eurų už duomenų valdymo sistemos programos sukūrimą.

„Šiai dienai (...) nauja informacinė sistema neįdiegta, kadangi labai daug funkcijų neveikia, kai kur net nesuprogramuotos sąsajos tarp posistemių“, – teigė laiško ministrui autorės.

Po šio laiško ministras SADM auditui pavedė patikrinti minėtą viešąjį pirkimą. Moterys atsitiktinai sužinojo, kad fondo darbuotoja su vidaus audito darbuotoju ieško būdų, kaip joms pačioms pritaikyti kokį nors teisės pažeidimą.

Dėl to L.Kukuraitis nepatvirtino SADM audito išvadų, paprašė Finansų ministerijos atlikti SADM Vidaus audito skyriaus veiklos vertinimą ir užsakė išorinį Vaikų išlaikymo fondo pastarųjų dvejų metų veiklos patikrinimą. Tuo metu fondo vadovė I.Skubilovienė kreipėsi į STT, prašydama nustatyti, ar Vaikų išlaikymo fondo administracijos Finansų ir apskaitos skyriaus vedėjos ir Išmokų skyriaus vedėjos kreipimasis į L.Kukuraitį gali būti traktuojamas kaip piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi. Mat ministrui perduoti duomenys yra konfidencialūs ir naudojami tik Vaikų išlaikymo fondo administracijos veikloje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras pirmadienį pranešė, kad penktadienį gavo didžiosios dalies fondo administracijos darbuotojų peticiją, kurioje jie nerimauja dėl susidariusios situacijos.

„Šmeižiami ir žeminami iškraipytais faktais, kuriuos nuolat daug metų kuria pareiškėjos“, – citavo ministras ir pabrėžė, kad labai svarbu išgirsti abi puses.

„Jei paaiškėtų, kad įstatymams nusižengė abi pusės – ar pareiškėjos, atskleisdamos konfidencialią informaciją, ar direktorė, kuri nesuteikė tinkamų sąlygų ir pasirašė neskaidrias sutartis – bet kuris tarnautojas turės prisiimti atsakomybę pagal įstatymą“, – pirmadienį pareiškė L.Kukuraitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marius

Marius portretas
Ar nebus taip kad Vaikų išlaikymo fondo darbuotojai tiesiog bus perkelti dirbti į SODRĄ ir sutaupymo efekto beveik nebus ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių