Quantcast

V. V. Landsbergis: palikite mano tėvą ramybėje

  • Teksto dydis:

Artėjant Vytauto Landsbergio jubiliejui vėl pasigirdęs siūlymas Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui suteikti prezidento statusą išprovokavo įvairių vertinimų.

Ši idėja jau ne kartą sutikta nevienareikšmiškai ir kaskart sukelia aršias diskusijas, kai kurios jų netgi pereina į įžeidinėjimus.

Ir šįkart atsirado palaikančiųjų tokį žingsnį, tačiau kartu V. Landsbergio pusėn pasipylė ir purvo lavina.

Šio Lietuvai nusipelniusio visuomenės ir politikos veikėjo anūkas Gabrielius siūlymą, kuris sukėlė audringą visuomenės reakciją, pavadino pasityčiojimu. Esą kam siūlyti, jei nėra vieningos nuomonės?

Artėjant 85-ajam V. Landsbergio jubiliejui diskusijas apie prezidento statuso suteikimą  įžiebė Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio siūlymas.

Neapsikentęs audringos reakcijos V. Landsbergio sūnus poetas Vytautas V. Landsbergis pasidalijo savo vaikystės akimirka ir paprašė jo tėvą palikti ramybėje.

„Kai prasideda eilinis pamazgų raundas aplink mano tėvo asmenį, skirtas artėjančio 85-mečio paminėjimui, siūlyčiau ir prašyčiau palikti jį ramybėje. Palikti tiems, kam jis svarbus ir gerbtinas. Gal atidėkime tą „prezidentinį“ klausimą šimtui metų, kol užaugs kitokia karta; regisi, kad Mozės numatytųjų keturiasdešimties šįkart gali ir nepakakti... – siūlė V. V. Landsbergis. – Be to, svarstymai, kad jis nebuvo visos Lietuvos vadovas, turi ir tiesos; nemanau, kad jis yra ar kada nors buvo lyderis ar vadovas tūlų butkevičių, henyčių, sysų, žemaitaičių, andriukaičių, karbauskių ir panašaus plauko plaukuomenės; tie turėjosi kitus lyderius, rinkosi kitus ir turi tai, ką norėjo turėti.

Aš turiu ir noriu turėti tą Lietuvą su savo tėvu, su Sąjūdžio, kovo ir sausio prisiminimais, ir man visiškai nesvarbu, ką apie jį mano įvairaus porūšio politiniai bezdukai ar komjaunimo tiesų komentatoriai. Man jis yra ir tėvas, ir prezidentas, ir mano vaikų senelis, ir gilus mąstytojas, šmaikštus bei nenuobodus poetas, netgi šiandien bulvarinio šurmulio fone ramiai sau sueiliavęs štai ką:

MĖNULIŲ KAPINĖS

Kai apims vai mane vienąkart iškvėpimas

dėjimas

klojimas

pylimas - ė

vai ne tas kur lineliai pasėti -

tai belix aplink dėti ir dėti

pakloti

pelėti

ir išsikvėpus dūlėti

kartu su visais neraliuotaisiais dūliais

žemėtsnukiais žemių mėnuliais.“

 

V.Landsbergis savo 85-ąjį gimtadienį sutiks spalio 18 d. Jis kartu su Gražina Ručyte-Landsbergiene išaugino dvi dukras ir sūnų: V. V. Landsbergį, Jūratę Landsbergytę ir Birutę Landsbergytę-Cechanavičienę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

victor shaulis

victor shaulis portretas
Aciu

Realistas

Realistas portretas
Pilkite paplavas ant prof. Landsbergio, jei nuo to geriau jaučiatės. Tarp kitko: Europos (ne tik Lietuvos) istorijoje Vytautas Landsbergis turi tvirtą vietą ir bus minimas visada. Čia jau nieko nebegalite padaryti, kiek besistengtumėte . Užjaučiu.

To Ona

To Ona portretas
Tai kad eilėraštį tėvas parašė, o ne sūnus. Jei nesupratote iš pirmo karto, skaitykite antrą.
VISI KOMENTARAI 93

Galerijos

Daugiau straipsnių