Quantcast

V. Čmilytė-Nielsen: Laisvės premiją galėtų atsiimti S. Cichanouskaja

Siūlymas Laisvės premiją šiemet skirti Baltarusijos demokratinei opozicijai yra gražus simbolinis sprendimas, o apdovanojimą galėtų atsiimti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Manau, kad tai būtų labai gražus simbolinis sprendimas, vertinant tai, kiek daug Lietuva palaikė Baltarusijos opoziciją, vertinant tai, kad turėjome gražų simbolinį Laisvės kelią rugpjūčio mėnesį, ir labai norėtųsi, kad toks svarbus gražus apdovanojimas būtų skirtas Baltarusijos demokratinei opozicijai“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Ketvirtadienį Laisvės premijų komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė Seimui pateikė siūlymą šią Seimo įsteigtą premiją skirti prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą kovojančiai Baltarusijos demokratinei opozicijai.

„Šis apdovanojimas pirmiausia teikiamas baltarusių tautai, Baltarusijos demokratinei opozicijai, kuri iki šių dienų, tikrai ne pirmą mėnesį kas savaitę renkasi į didelius protesto susirinkimus ir išsako savo valią“, – teigė P. Kuzmickienė.

Šis apdovanojimas pirmiausia teikiamas baltarusių tautai, Baltarusijos demokratinei opozicijai.

Seimo pirmininkė ir Laisvės premijos komisijos vadovė tvirtino, kad simboliškai premiją galėtų atsiimti Vilniuje šiuo metu gyvenanti S. Cichanouskaja.

„Vakar turėjau nuotolinį susitikimą su Svetlana Cichanouskaja. Manau, kad būtų simboliška ir galima būtų svarstyti įteikti jai, kaip opozicijos simboliui“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Baltarusijoje iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai po rugpjūčio pradžioje vykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju pasiskelbė autoritarinis šalies vadovas A. Lukašenka. Minsko režimo pareigūnai protestus nuolat malšina jėga, protestuotojų sulaikymais.

Laisvės premija teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą. Ji siekia 5 tūkst. eurų.

Seimo įsteigta Laisvės premija skiriama žmonėms, nusipelniusiems laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms. Taip pat ja įvertinamas asmenų ir organizacijų indėlis skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Jau suklysta ,jei jau paskyrė ppremija tai kas skyrė pavardes ,pinigų sumą skaičiais ,iškokių pinigų ,tauta turi žinoti savo dydvyrius O Andrikienė sakė ,kad iškeltos bylos kurie bandoužimti valdžia nekonstitucinėmis priemonėmis,tame tarpe ir Cixanovskaja.

Alis...

Alis... portretas
?...

Anonimas

Anonimas portretas
Mink namo. UCHODI.....
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių