Quantcast

V. Čmilytė-Nielsen: Genocido centras efektyviai dirbti su šiuo vadovu negali

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako mananti, kad Adas Jakubauskas nebegali vadovauti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC).

„Mano nuomone, centras efektyviai dirbti su šiuo vadovu negali“, – penktadienį žurnalistams sakė ji.

Parlamento pirmininkė teigė, kad Seimo valdybos sudaryta darbo grupė nuodugniai išanalizavo situaciją ir padarė vienareikšmę išvadą.

„Darbo grupė išsamiai išanalizavo situaciją, susitiko su visomis suinteresuotomis pusėmis, mėgino imtis mediacijos, tai yra taikymo suinteresuotų pusių, ir vis dėlto jos išvada yra vienareikšmė – kad šis vadovas negali užtikrinti sklandaus ir efektyvaus centro darbo“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Išvada yra vienareikšmė – kad šis vadovas negali užtikrinti sklandaus ir efektyvaus centro darbo.

Pagal Seimo statutą, teikti Seimo skirtos institucijos vadovo atleidimą turi teisę būtent Seimo valdyba, komitetas arba penktadalis parlamentarų.

LGGRTC direktorių skiria ir atleidžia Seimas.

Jeigu Seimas pritartų A. Jakubausko atleidimui, V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad teiktų naują kandidatūrą.

Situaciją LGGRTC nagrinėjusi Seimo darbo grupė penktadienį padarė išvadą, kad Seimas turi iš naujo spręsti dėl A. Jakubausko tinkamumo toliau vadovauti įstaigai.

Už tokią išvadą balsavo šeši darbo grupės nariai, vienas buvo prieš.

„(...) paaiškėjo, kad A. Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo. Centro vadovui nepavyko spręsti iškilusių problemų konstruktyviai, pasirinktas veikimas tik padidino įtampą bei susipriešinimą jo vadovaujamame centre. Taip pat viešojoje erdvėje nuolat pasirodanti informacija apie situaciją centre, menkino šios įstaigos dalykinę reputaciją“, – sakė darbo grupės vadovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Seimo valdyba darbo grupę aiškintis situaciją Genocido centre sudarė, sulaukusi kelių kreipimųsi dėl įtampos šioje įstaigoje, galimo mokslinių tyrimų politizavimo. Laiškuose teigta, kad situacija pablogėjo pernai vasarą centrui pradėjus vadovauti Seimo paskirtam A. Jakubauskui.

Kovo 12 dieną iš darbo LGGRTC dėl tikrovės neatitinkančių duomenų skleidimo ir įstaigos reputacijos menkimo atleista viena iš direktoriaus kritikių istorikė Mingailė Jurkutė. Penktadienį mokslininkai prie centro surengė jos palaikymo akciją.

A. Jakubauskas ne kartą atmetė priekaištus ir kaltinimus.

LGGRTC tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neziniukas

Neziniukas portretas
Kada bus skelbiami visi buve stribai ir kgbistai, kurie jau 30 metu neduoda vystytis valstybei ir visaip jai kenkia?

tai p a v y z d y s , kaip KONSERVATORIAI b a n d o

tai p a v y z d y s , kaip KONSERVATORIAI b a n d o  portretas
susidoroti su sąžiningu ir profesionaliu istoriku JAKUBAUSKU.--Jis DEŠINIESIEMS neįtinka todėl , jog savo sąžininga veikla;- p a j u d i n o konservatorių per 30 metų neobjektyviai i š t i r t a s bylas;--viena iš tokių yra ŠILALĖS raj. LĖBRIKŲ 5-ių asmenų nužudymo istorija , kurią s u f a b r i k a v o tyrėjas konservatorius ANUŠAUSKAS, jis nurodė , kad ši n u ž u d y t a šeima buvo s t r i b ų--o IŠTIKRŲJŲ BANDITAI i š ž u d ė visiškai nekaltą vid. ū k i n i n ko Lebriko šeimą, prieš nužudymą i š p r i e v a r t a u d a m i motiną.--Tik įsikišus seimo nariui KEPENIUI -tiesa buvo a t s t a t y t a.---Todėl Lietuvos žmonės nori ŽINOTI, kiek GENOCIDO centre tokių istorijų yra s u k l a s t o t a ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių