Quantcast

Užsienio reikalų komitetas vėl nagrinės slaptą įrašytų diplomatų pokalbių istoriją

  • Teksto dydis:

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) šią savaitę vėl narplios paviešintų Lietuvos diplomatų pokalbių telefonu istoriją.

Opozicijai priklausančių URK narių reikalavimu Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai penktadienį turėtų pateikti raštišką informaciją apie ministerijos atliktą tyrimą dėl ambasadorių telefoninių įrašų pasiklausymo. Anksčiau užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius komiteto nariams yra pateikęs tik žodinę informaciją.

Taip pat iš URM laukiama papildomų duomenų šiuo klausimu, su kuriais buvo supažindintas premjeras Algirdas Butkevičius.

Opozicijai priklausantys URK nariai konservatoriai Audronius Ažubalis, Emanuelis Zingeris, Kęstutis Masiulis ir Liberalų sąjūdžio atstovas Seimo vicepirmininkas Petras Auštrevičius dar rugsėjo pradžioje kreipėsi į tuometinį parlamento vadovą Vydą Gedvilą piktindamiesi, kad negauna iš URM raštiškos tyrimo medžiagos.

Šią vasarą Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška ir ambasadorius Azerbaidžane Žurauskas pateko į skandalą, kai svetainėje "YouTube" buvo paskelbti slapta įrašyti jų pokalbiai telefonu. Juose diplomatai dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laido replikas apie valstybės vadovus.

Rugpjūčio pabaigoje URK svarstė užsienio reikalų ministro siūlymą iš pareigų atšaukti šiuos ambasadorius, nes jie prarado valstybės vadovų pasitikėjimą. Tačiau dauguma komiteto narių nepritarė šiam teikimui. Nepaisydamas to, ministras L.Linkevičius pasiūlė Vyriausybei pritarti ambasadorių atšaukimui, o prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė tai numatantį dekretą.

Pagal Konstituciją, ambasadorius atšaukti gali prezidentė Dalia Grybauskaitė, gavusi atitinkamą Vyriausybės teikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių