Quantcast

Už šildymą brangiausiai mokėsiantys panevėžiečiai: būsim išmaldos prašytojai

  • Teksto dydis:

Lietuva nedidelė, žmonės – tie patys, bet šildymo kaina kiekviename mieste – vis kita, pastebi LNK.

„Va kaip tik einame iš socialinio paramos skyriaus dėl kompensacijų“, – prisipažino užkalbinta panevėžietė.

„Žemina mane. Gyvenime nebuvau taip žeminama kaip dabar“, – sakė kita moteris, vardu Valerija.

Čia – Panevėžys,  šildymą pradėjęs pirmas iš didmiesčių ir dabar pirmas pagal brangumą už šildymą spalio kainomis.

„Analizuojant didžiuosius miestus, daugiau negu vidutinę rinkos kainą mokės Panevėžys. T.y. 11,13 ct/kWh be PVM spalio mėnesio duomenimis“, pastebėjo „Swedbank“ finansų instituto ekspertė Justina Bagdanavičiūtė.

Kaip vertina „auksinį spalį“ vietiniai? „Labai besočiai yra verslininkai. Kas gi sukelia tas kainas? Ne mes gi, eiliniai pensininkai“, – mano Valerija.

Šįkart būsiu išmaldos prašytoja. Antri metai iš eilės. Kur gyvenime niekada nesinaudojau.

„Dėl to teks šią žiemą dar labiau taupyti jums?“ – teiravosi žurnalistė „Aš šįkart būsiu išmaldos prašytoja. Antri metai iš eilės. Kur gyvenime niekada nesinaudojau“, – sakė senjorė.

„Panevėžio energija“ – savivaldybės valdoma įmonė. Ji biokuro šiluma aprūpina Panevėžį, be jo dar penkis regiono miestus bei rajonus.

„Manau, kad jeigu reiktų šiai dienai tik gaminti šilumą mieste, būtume patys pigiausi. Bet yra situacija tokia, kad kitur tenka gaminti kitos rūšies kuro šilumą. Todėl nieko nepadarysi – tenka tą kainą visoms regiono savivaldybėms laikyti vienodą“, – paaiškino Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Už spalio šildymą pigiau nei Panevėžys mokės Vilnius, Šiauliai. Patys pigiausi – Utena, Šilutė.

Visi nežino, ką daryti. Vieni atideda paskutinį (eurą) atitraukdami nuo kąsnio, kiti tiesiog į skolas eina.

„Niekas nežino, ką daryti. Vieni atideda paskutinį (eurą) atitraukdami nuo kąsnio, kiti tiesiog į skolas eina“, – sakė kalbintas panevėžietis.

Savivaldybė ramina, kad nereikėtų verkti dėl spalio šildymo. Nes buvo pakeista kainų skaičiavimo metodika, dėl to atsiradusios esą interpretacijos klaidina.

„Kiekvienas miestas skaičiuodamas, kiekvienoje valdyboje tie skaičiai buvo priimami, interpretuojami savaip. Galėjo būti taip, kad vieni miestai dabar pasitvirtino mažesnę kainą, kol tos šilumos kiekiai yra maži. O matysim, kad ateinančiais mėnesiais ta kaina išaugs ženkliai“, – sakė T. Jukna.

Kainų analitikai skelbia, jog subrangus šildymui, gyventojų galimybė susimokėti už paslaugas Lietuvoje irgi labai skiriasi. Pavyzdžiui vidutinė alga „į rankas“ sostinėje – 1300 Eur.

„Panevėžyje vidutinis darbo užmokestis „į rankas“, pagal Statistikos departamento duomenis, yra 1008 Eur. Panevėžiečiai tokių „vidutinių“ algų mažai žino. Esą aukštas pozicijas užimančių algos pakelia bendrą vidurkį ir tiek žinių.

„Realią padėtį iškraipo. Kadangi nėra. Tik sako „vidutiniškai“. Jei čia visi gautų „vidutiniškai“, tai turbūt socialiniam paramos skyriuj tiek žmonių nebūtų“, – mintimis dalijosi panevėžietė.

„Ir aš abejoju. Tikrai netikiu“, – požiūrį į vidutines pajamas išsakė panevėžietis.

Bankų analitikai skelbia, kad žmonės riboja išlaidas ir daugiau atsideda. Palyginti su pandemija ir dabar, kaupiančių pinigus esą išaugo 10 proc.

„Labai jau mažai. Labai sunku“, – purtė galvą kalbinta moteris. „Kas yra mažai?“ – klausė žurnalistė. „Nežinau, tas gali būt ir 15, ir 20  ir 50“, – sumą, kurią  gali atsidėti taupymui įvardino  moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
kokiu biesu mus visus tautiecius itrauke i si /euroturgelio/ supuvusi vezima jei nieks nebalsavo ir dar pazeide konstitucija neatsiklause prilypde suni cerberi kad greic iau isibegiotume juk pats kgb ir isileido nato ir viesintis nenori tai gal baikit nes tai jau ne juokinga kai ruja valkatu skotlandjardo /paslifuotu/ staigiai biolauros deka isiremino su visom narkomanem kas tai ?/... klonai ar velnio biorobotai ir sis blogis is dangaus nenukrito o is jav pozemiu ir isvien su vietyniais nieksais nori sunaikint visa zmonija ir tik 1 Dievas gali ja isgelbet kurie nusipelne to o likusiems galios karmos desnis ir to nieks nezino ???===

ai

ai portretas
tegul panevezieciai ir toliau balsuoja uz konservas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių