Quantcast

Tyrimas: bendras savivaldybių skaidrumo lygis per ketverius metus padidėjo

  • Teksto dydis:

Praėjusiais metais bendras Lietuvos savivaldybių skaidrumo lygis buvo vertinamas 85 balais iš 100, rodo naujausias „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) savivaldybių skaidrumo tyrimas.

2018 metais lygis buvo vertinamas 69, o 2014 metais – 56 balais.

„Vis daugiau savivaldybių pradeda veikti skaidriau bei išbando geruosius pavyzdžius savo veikloje, tokius kaip dalyvaujamieji biudžetai. Vis dėlto, labai norėčiau, kad savivaldybių lyderiai užsibrėžtų aiškius antikorupcinius tikslus ir imtųsi dar drąsesnių pokyčių, kadangi savivaldybės, deja, vis dar išlieka vienomis korumpuočiausių institucijų Lietuvoje“, – pranešime teigia TILS laikinoji vadovė Ingrida Kalinauskienė.

Tyrime 23 savivaldybės surinko 90 balų ir daugiau, jos pradėjo skelbti daugiau informacijos apie savo darbuotojus, politikų ir administracijų vadovų interesus. Taip pat – viešųjų pirkimų planus, konkursus laimėjusias įmones bei jų teikiamas paslaugas, savivaldybių įmones ir įstaigas.

Savivaldybės, deja, vis dar išlieka vienomis korumpuočiausių institucijų Lietuvoje.

Pernai daugiausiai apie savo veiklą viešino Panevėžio miesto (99 balai), Alytaus (97 balai), Molėtų (97 balai), Kaišiadorių (97 balai), Šiaulių (97 balai), Prienų (96 balai) rajonų, Visagino (96 balai), Vilniaus miesto (96 balai) savivaldybės. Mažiausiai – Rokiškio (67 balai), Šalčininkų (67 balai) rajonų ir Kauno miesto (65 balai) savivaldybės.

Beveik visos savivaldybės (57) skelbia apie galimybes gyventojams dalyvauti sprendimų priėmime. Sprendimus dėl gyventojų pateiktų pasiūlymų viešai skelbia pusė savivaldybių (34).

Per ketverius metus sumažėjo savivaldybių, kurios teikia informaciją apie tarybos veiklą (89 balai, palyginti su 95 balais 2018 metais). Kas šešta savivaldybė (9) neviešina individualių tarybos narių balsavimų svarstomais klausimais.

Pirmą kartą nuo vertinimo pradžios visos savivaldybės viešina informaciją apie savo valdomas įmones ir įstaigas. Vis tik 25 nenurodo, kodėl konkrečius asmenis skyrė į savivaldybės valdomų įmonių valdybas.

Pernai 17 savivaldybių finansines ataskaitas pateikė taip, kad jose veiktų kompiuterinė paieškos sistema, leidžianti analizuoti dokumentus ir ieškoti duomenų pagal raktinius žodžius, prieš ketverius metus tokių buvo devynios.

11 savivaldybių praėjusiais metais neskelbė savo korupcijos prevencijos programų bei jų įgyvendinimo planų.

Tyrime vertintos visos 60 savivaldybių. Jų svetainėse žiūrėta, kiek informacijos savivaldybės teikia apie savo darbuotojus, tarybos veiklą, antikorupcines priemones, savivaldybių įmones ir paslaugas, biudžetą, viešuosius pirkimus ir gyventojų galimybes dalyvauti sprendimų priėmime. Analizuota, ar savivaldybės skelbia ne tik privalomą viešinti, bet ir papildomą informaciją apie savo veiklą.

Skaidrumo tyrimo metu TILS nuo 2022-ųjų spalio iki šių metų sausio atliko savivaldybių interneto svetainių analizę, vertinimo rezultatai buvo siunčiami visoms savivaldybėms, joms sudaryta galimybė pradėti viešinti trūkstamą informaciją ir taip pakoreguoti savo įvertinimą. Šia galimybe pasinaudojo 56 savivaldybės. Iniciatyvos metu bendras savivaldybių rezultatas pagerėjo 12 balų (nuo 73 iki 85).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių