Quantcast

Trys partijos, keturios frakcijos

Atskilėliai nuo “darbiečių” pasirašys susitarimą su valdančiaisiais dėl bendradarbiavimo

Atskilėliai nuo “darbiečių” pasirašys susitarimą su valdančiaisiais dėl bendradarbiavimo

Lietuvoje bent kurį laiką bus trys valdančiosios partijos, bet keturios valdančiosios frakcijos Seime. Sutartį dėl valdžios dalybų turinčios Darbo, Socialdemokratų ir Valstiečių liaudininkų partijos netrukus pasirašys atskirą susitarimą su nuo “darbiečių” atskilusia Pilietinės demokratijos frakcija. Tokiu būdu bus bandoma užtikrinti aritmetinę balsų daugumą parlamente, remiančią valdančiosios koalicijos sudarytąją Vyriausybę.

Seimo vadovas kalbėjo su premjeru

Trijų valdančiųjų partijų koalicijos tarybos posėdyje vakar aptarta praėjusią savaitę susiklosčiusi situacija, kai iš Seimo Darbo partijos frakcijos pasitraukę keli politikai kartu su kai kuriais kitais parlamentarais suformavo naują Pilietinės demokratijos frakciją. Ją remia ir iš Darbo partijos išėjęs Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas.

Dar ryte, likus kelioms valandoms iki koalicijos tarybos posėdžio, nuvykęs į Vyriausybę V.Muntianas susitiko su Socialdemokratų partijos pirmininku, premjeru Algirdu Brazausku. Šiame susitikime, be kita ko, kalbėta apie galimą naujos frakcijos bendradarbiavimo su valdančiųjų partijų frakcijomis Seime formą.

V.Muntianas “Kauno dienai” sakė pasiūlęs premjerui pasirašyti specialų susitarimą tarp Seimo frakcijų, kuris pakeistų lig šiol galiojančią trijų partijų sutartį dėl valdančiosios koalicijos suformavimo. “Tai būtų kitokia bendradarbiavimo forma - partijas pakeistų frakcijos”, - sakė Seimo vadovas.

Bet premjeras atmetė tokį siūlymą, tvirtindamas, kad nėra reikalo keisti partijų sutarties, kurioje, be kita ko, aptariamas ir šiuo metu dirbančios Vyriausybės sudarymas. Todėl A.Brazauskas pasisakė už trijų valdančiųjų partijų sutarties tolesnį galiojimą, bet keturios frakcijos Seime galėtų pasirašyti atskirą susitarimą dėl bendradarbiavimo.

Atvyko naujos frakcijos atstovai

Tokiai Ministro Pirmininko pozicijai iš esmės buvo pritarta koalicijos taryboje. Posėdyje sutarta tokį oficialų siūlymą teikti Pilietinės demokratijos frakcijai.

Įpusėjus koalicijos tarybos posėdžiui, buvo pakviesti ir atvyko Pilietinės demokratijos frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas bei du nariai - Vladimiras Orechovas ir Henrikas Žukauskas. Per keliolika minučių jie pritarė pateiktam pasiūlymui.

“Nusprendėme, kad galime pasirašyti susitarimą tarp frakcijų dėl bendradarbiavimo Seime”, - pranešė A.Brazauskas. Anot jo, toks susitarimas gali būti parengtas ir pasirašytas jau šiandien arba rytoj.

Paaiškinta, kad trijų partijų susitarimas dėl valdančiosios koalicijos lieka galioti. Tačiau leista suprasti, kad situacija gali pasikeisti, jeigu Pilietinės demokratijos frakcijos pagrindu bus sukurta partija. Tuomet ji prisijungtų prie galiojančios sutarties arba būtų deramasi dėl naujos sudarymo.

Turės 74 mandatus

Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas paaiškino, kad naujuoju dokumentu keturios frakcijos susitars bendradarbiauti Seime. Tai reikš dar ir tai, kad naujoji frakcija turės teisę dalyvauti derybose dėl vadovaujamųjų postų pasiskirstymo parlamente. Bet apie naują pasiskirstymą ministrų portfeliais ar kitokių pareigūnų postus kol kas nekalbama.

Pilietinės demokratijos frakcija ministrų portfelių ar kitokių postų dalybose galės dalyvauti tik tuomet, kai jie atsilaisvins. “Nėra reikalo dabar peržiūrinėti anksčiau valdančiosios koalicijos pasiektus susitarimus dėl postų pasiskirstymo”, - teigė V.Uspaskichas.

Tuo tarpu A.Brazauskas vakar įteikė Prezidentui Valdui Adamkui anksčiau socialliberalų į Vyriausybę deleguotų socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės bei užsienio reikalų ministro Antano Valionio atsistatydinimo pareiškimus. Kartu buvo perduoti ir teikimai skirti naujus ministrus. Trys valdančiosios partijos yra sutarusios, kad “darbiečiai” į socialinės apsaugos ir darbo ministres siūlys savo frakcijos seniūnę Loretą Graužinienę, o į Užsienio reikalų ministerijos vadovo postą valstiečiai liaudininkai deleguos ambasadorių Petrą Vaitiekūną.

Trijų valdančiųjų partijų frakcijos Seime turi 62 mandatus iš 141, kartu su Pilietinės demokratijos frakcija - 74.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių