Quantcast

Tikinčiųjų keliai veda į Romą

Atsisveikinti su Popiežiumi vyksta ir Lietuvos vadovai, ir pavieniai piligrimai

Atsisveikinti su Popiežiumi vyksta ir Lietuvos vadovai, ir pavieniai piligrimai

Romoje kol kas dar beveik negirdėti kalbant lietuviškai. Dešimtys lietuvių maldininkų tik šiomis dienomis išvyksta į Italijos sostinę ir Vatikaną atsisveikinti su mirusiu Popiežiumi Jonu Pauliumi II.

Tuo tarpu Italijoje gyvenantys lietuviai šiandien arba rytoj organizuotai aplankys Švento Petro bazilikoje pašarvotą pontifiką ir atiduos jam paskutinę pagarbą.

Trispalvių dar nematyti

Savaitgalį mirusio Popiežiaus Jono Pauliaus II kūnas vakar vakare iš Klementino salės Apaštališkuosiuose rūmuose Vatikane buvo perkeltas į Šv.Petro baziliką. Čia su mirusiu pontifiku gali atsisveikinti visi panorėjusieji. Tikimasi, kad jų bus iki milijono.

Lietuvių tarp jų nebus labai daug. Manoma, kad lietuviškai kalbančių maldininkų į Baziliką ateis keli šimtai, galbūt tūkstantis-pusantro. Mat iki šiol nėra tikslių žinių, kiek piligrimų gali atvykti į Romą iš Lietuvos.

Italijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Kęstutis Liobikas tvirtino neturįs informacijos apie tai, kad mūsų tautiečių jau dabar būtų pagausėję Romos gatvėse. Anot jo, lietuviškų trispalvių dar nematyti, nors lenkiškų vėliavų arba kitokių heraldikos ženklų, perrištų gedulo juostomis, jau yra gana daug.

Romoje gyvenantys lietuviai žada visi kartu aplankyti Šv.Petro baziliką ir atiduoti paskutinę pagarbą Jonui Pauliui II. Jie tikisi, kad šiandien arba rytoj, pastovėję gana ilgoje eilėje, pateks į Baziliką ir nusilenks mirusiam pontifikui.

Romoje ir jos apylinkėse gyvena beveik du šimtai Italijos lietuvių bendruomenės narių. Be to, turėtų atvykti kelios dešimtys lietuvių iš Milano bei kitų Italijos regionų. Kiek iš viso lietuvių eis į Šv.Petro baziliką, kol kas nesiryžtama spėti.

Atvyko Lietuvos kardinolas

Kol kas Romoje atvykusiųjų iš Lietuvos nėra labai daug. Tai vos keli turistai, netrukus turintys išvykti iš Italijos sostinės. Todėl jie negalės dalyvauti nei Popiežiaus laidotuvėse, kurios įvyks penktadienį, nei jo paskutiniame pagerbime, kai visi norintieji įleidžiami į Šv.Petro baziliką.

Norint patekti į šventovę tenka bent kelias valandas pastovėti ilgoje piligrimų eilėje. Kai kurie atvykusieji į Romą jau vakar ryte iš anksto atsistojo į eilę laukdami, kada Popiežiaus kūnas bus perneštas į Baziliką ir visuomenei bus leista atsisveikinti su Jonu Pauliumi II.

Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto Algirdas Saudargas, kaip ir Lietuvių bendruomenės vadovas, “Kauno dienai” tvirtino irgi neturįs informacijos apie lietuvius, šiomis dienomis atvykstančius į Romą. “Nemanau, kad su ambasada tai būtų derinama”, - teigė jis, tačiau pareiškė tikįs, kad laidotuvių dieną arba prieš tai ne vienas Lietuvos atstovas bus Švento Petro aikštėje.

“Sunku spėti, kiek tiksliai galėtų būti lietuvių, bet, matyt, ne mažiau kaip tūkstantis”, - sakė ambasadorius.

Vakar vakare į Romą atvyko kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Jis nedalyvavo pirmoje dienos pusėje vykusiame aukščiausių Bažnyčios hierarchų susirinkime - kongregacijoje, kuri sprendė, kada ir kaip vyks Popiežiaus laidotuvės. Kardinolas dalyvaus egzekvijose - gedulo pamaldose, Šventojo Tėvo laidotuvėse ir konklavoje - naujo pontifiko rinkimuose.

Keliones organizuojasi patys

Tikimasi, kad netrukus į Romą atvyks ir bent kelios dešimtys maldininkų iš Lietuvos. Tiesa, Bažnyčia neorganizuoja maldininkų kelionės į Italijos sostinę. Pasak Kauno arkivyskupijos kurijos atstovo spaudai Dariaus Chmieliausko, tai nėra piligriminė kelionė, kurią turėtų centralizuotai organizuoti Bažnyčia. “Maldininkai yra suaugę žmonės, tad gali organizuotis patys. Tai palikta kiekvienai kurijai, kiekvienai parapijai. Esu girdėjęs, kad tikintieji kai kuriose kurijose patys rengiasi vykti savo organizuotais autobusais”, - “Kauno dienai” sakė jis. Vienas autobusas, Bažnyčios atstovo žiniomis, šiandien arba rytoj turėtų išvykti iš Vilniaus, dar bent vienas - iš Kauno.

Be to, iš Lietuvos į Italiją jau pradėjo vykti pavieniai piligrimai. Vienoje turizmo agentūrų “Kauno diena” buvo informuota, kad šiomis dienomis šiek tiek pagausėjo klientų, kurie domisi galimybėmis nuvykti į Romą pačiu artimiausiu metu.

Pasak agentūros atstovų, dar įmanoma nusipirkti lėktuvo bilietų iš Lietuvos oro uostų į Italijos sostinę, nors jų sparčiai mažėja, nes yra išperkami kitose valstybėse. Mat tiesioginio skrydžio nei iš Vilniaus, nei iš Kauno į Romą nėra, todėl tenka skristi su persėdimu per kurį nors Europos miesto oro uostą. Toks bilietas kainuoja apie 1000-1500 litų.

Maršrutiniais autobusais taip pat galima nuvykti į Romą, tačiau tai gana varginanti dviejų naktų kelionė, todėl maldininkai, norintys atvykti į Popiežiaus laidotuves, turi išvykti prieš dvi tris dienas. Vežėjai tvirtina, kad bilietų į Italijos sostinę dar yra, tačiau įsigyjančiųjų juos irgi pagausėjo.

Statomos palapinės

A.Saudargas sakė, kad atsisveikinti su Popiežiumi bus galima tris dienas ir tris naktis. “Tikimasi, kad šiomis dienomis Romą aplankys apie du milijonus maldininkų. Tai daugiausia per visą miesto istoriją”, - pasakojo jis.

Nors kambarių Italijos sostinės viešbučiuose yra gana daug, daliai piligrimų statomos palapinės Vatikano prieigose. Organizuojama medicinos pagalba, vandens pateikimas atvykstantiesiems.

Tvarką palaikys keliolika tūkstančių policininkų ir savanorių.

A.Saudargas pasakojo, kad iki šiol Šv.Petro aikštė priešais vieną didžiausių pasaulio Bazilikų naktimis būdavo praktiškai tuščia, išskyrus pirmąją naktį po Popiežiaus mirties. Dienomis į ją atėjusieji melsdavosi ar kitaip pagerbdavo Popiežiaus atminimą, pavyzdžiui, jauni žmonės dainuodavo, pritardami gitaromis.

“Tačiau dabar, kai Jonas Paulius II pašarvotas Bazilikoje, eilės, matyt, nedings nei dieną, nei naktį”, - sakė ambasadorius.

Italijos valdžia paragino piligrimus neskubėti jau pirmą vakarą ir naktį atiduoti pagarbą mirusiam pontifikui, nesiveržti į Šv.Petro baziliką, ramiai laukti eilėje, kuri bus tvarkdarių prižiūrima.

Penktadienį į Popiežiaus laidotuves atskris ir Prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma. Laukiama dar beveik pusantro šimto pasaulio politinių lyderių. Tai bus dar vienas Romos rekordas. “Tądien į Baziliką bus leidžiami tik valstybių vadovai su savo antrosiomis pusėmis, ambasadoriai prie Šventojo Sosto ir Katalikų Bažnyčios hierarchai, dalyvausiantys laidotuvėse. Maldininkai, susirinkę Šv.Petro aikštėje, galės dalyvauti Šv.Mišiose ir per didžiulius ekranus stebėti laidotuvių ceremonijos transliaciją”, - sakė A.Saudargas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių