Quantcast

Ties viešumo ir konfidencialumo riba

Tarnybinės etikos komisija skundžiasi negaunanti Prezidento sutarčių su jam atstovaujančiais advokatais kopijų

Tarnybinės etikos komisija skundžiasi negaunanti Prezidento sutarčių su jam atstovaujančiais advokatais kopijų

Kaltinimų valstybės vadovui pagrįstumą tirianti parlamentinė komisija greičiausiai taip ir nesulauks Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų - ar teisėtai Prezidentas Rolandas Paksas pasirašė sutartis su ne tik jį, bet ir šią valstybinę instituciją ginančiais advokatais. Jie šias sutartis vadina konfidencialiomis.  

Trūko ir teisininkų, ir dokumentų  

Jau beveik mėnesį dirbanti Seimo specialioji komisija pirmuosiuose savo posėdžiuose pripažino šešių Prezidento advokatų įgaliojimus. Tačiau kartu buvo kreiptasi į VTEK, prašant įvertinti, ar galėjo būti pasirašytos sutartys tarp R.Pakso asmeniškai ir šešių teisininkų.

Bet praėjo jau beveik keturios savaitės nuo kreipimosi į VTEK, o atsakymo iš jos nesulaukiama. Laikinai einantis VTEK pirmininko pareigas Vytautas Andriulis “Kauno dienai” sakė, kad atsakymas užvilkintas dėl kelių priežasčių. “Pirmiausia mūsų komisijoje ilgą laiką vietoje penkių narių buvo tik trys, iš jų tik du teisininkai. Nenorėjome spręsti jautrių teisinių klausimų, kai teisininkų yra tik mažuma”, - sakė jis.

Pastaroji problema iš dalies išspręsta šią savaitę, Seimui paskyrus VTEK nariu teisės profesorių Stasį Vėlyvį. “Dabar jau yra trys teisininkai, tad galima imtis sudėtingesnių teisinių klausimų sprendimo”, - sakė V.Andriulis. Prie tokių, pasak komisijos vadovo, priskirtinas ir prašymas įvertinti sutartis tarp Prezidento ir jo advokatų.  

Spręs kitą savaitę  

V.Andriulis tvirtino, kad jau kitą savaitę apkaltos komisijai bus išsiųstas atsakymas į jos pateiktą klausimą. Tačiau vargu ar tame atsakyme bus įvertintos sutartys, nes VTEK iki šiol pristinga visos reikiamos medžiagos šiam klausimui ištirti.

“Mes jau prieš kelias savaites kreipėmės ir į Prezidentą, ir į jo advokatus, prašydami pateikti sutarčių kopijas. Iš Prezidento jokio atsakymo negauta”, - teigė VTEK pirmininkas.

Jeigu artimiausiu metu sutartys nepasieks VTEK, ji kitą savaitę spręs, ką daryti. “Negaliu pasakyti, ar bus konstatuota, kad mes negalime pateikti išvados, ar bus kokia nors kitokia išeitis rasta. Padiskutavę nuspręsime”, - teigė V.Andriulis.

Tačiau jis pripažino, kad be sutarčių kopijų sudėtinga “pateikti kokybišką išvadą”.  

Priskyrė konfidencialiai informacijai  

Įstatyme nurodoma, kad VTEK “atlikdama tyrimą, turi teisę gauti iš valstybės ir savivaldybių institucijų, valstybinio ir privataus kapitalo įmonių, komercinių bankų, įstaigų bei kitų organizacijų visą reikiamą informaciją, paaiškinimus, įsakymus, sprendimus bei kitus dokumentus”, būtinus šios institucijos darbui.

Prezidentūros Teisės departamentas informavo “Kauno dieną”, kad pagal Advokatūros įstatymą sutartys tarp teisininkų ir fizinių subjektų yra priskiriamos prie konfidencialių. Todėl esą jos ir nėra viešinamos.

Tą patį VTEK paaiškino ir Prezidento advokatai, motyvuodami savo atsisakymą pateikti sutarčių kopijas.

Apkaltos komisijos narys parlamentaras Vaclovas Karbauskis neigiamai įvertino tai, kad dėl Prezidento ir advokatų kaltės VTEK negali atlikti jai pavestos užduoties. “Mes komisijoje irgi negavome tų sutarčių kopijų, nors manau, kad Prezidentas yra vieša institucija, neturinti nieko slėpti nei nuo visuomenės, nei tuo labiau nuo kitų solidžių institucijų, tokių kaip VTEK”, - “Kauno dienai” sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių