Quantcast

Televizijos darko lietuvių kalbą

Televizijos stengiasi pelnyti žiūrovų dėmesį, samdydamos įspūdingos išvaizdos laidų vedėjus, nekreipdamos dėmesio į jų kalbos sugebėjimus.

Televizijos ekrane jau kurį laiką šypsosi egzotiškos išvaizdos mergina Berneen, kilusi iš Pietų Afrikos.  Nuo rudens sezono per LNK televiziją mergina veda laidą „Kakadu". TV3 laidoje „Skylė" su Lietuvos žiūrovais taip pat bendrauja užsienietė - armėnė Belala. Prieš kelerius metus lietuvaičių dėmesį prie ekranų buvo prikaustęs ir japonas Fumito Tomoi.

Eiliniai kitos šalies piliečiai Lietuvoje nesunkiai tampa žvaigždėmis vien dėl savo išskirtinės išvaizdos. Tapti laidų vedėju ar dainininku jiems nesutrukdo net prastos lietuvių kalbos žinios.

Valstybinė lietuvių kalbos inspekcija numato, kad viešosiose vietose, taip pat ir žiniasklaidos priemonėse, privalu vartoti taisyklingą lietuvių kalbą.

Kalbos inspekcijos vyresnioji inspektorė Ramunė Kanišauskaitė, stebinti televizijos laidų vedėjų darbą, portalui sakė, kad užsieniečiams nėra numatyta jokių lengvatų - „jei nori dirbti televizijoje, privalai kalbėti taisyklingai“.

Televizijos laidos „Kakadu" vedėja Berneen jau ne kartą buvo įspėta dėl netaisyklingos tarties. Anot Ramunės Kanišauskaitės, laidos vedėja stengiasi kalbėti taisyklingai. „Greičiausiai jai surašoma kalba, kurią ji išmoksta atmintinai, taigi gramatikos ir sakinių struktūros kalbų ji nedaro, tačiau taisyklingos tarties išmokti ji kol kas nesugeba. Sunkiausiai jai sekasi tarti garsus uo, ie, ė", - pasakojo inspektorė.

Už bendrinės tarties normų pažeidimą laidos kūrėjams arba vedėjams gali būti skiriama nuobauda nuo 300 iki 600 litų. Sumokėjęs baudą, kalbos taisyklių pažeidėjas gali dirbti toliau ir stengtis kalbėti taisyklingai. Jei tarties normos pažeidinėjamos ir toliau,  Kalbos inspekcija baudą gal skirti tik po mėnesio.

Valstybinė lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė pabrėžė, kad negalima diskriminuoti žmogaus dėl jo tautybės ar odos spalvos, tačiau, jei žmogus nori kalbėti viešai, jis privalo kalbėti valstybine kalba ir taisyklingai. „Jis tiesiog neturėtų viešai demonstruoti, kad nemoka kalbos", - pasakojo I. Smetonienė.

Užsieniečiai ne tik mėgina lietuvių kalba vesti laidas , bet ir dainuoja lietuviškai. Populiariuose muzikiniuose projektuose netrūksta dalyvių iš kitų šalių, tačiau tokia veikla negali būti baudžiama. Kai Berneen dainavo televizijos laidoje „Kelias į žvaigždes", jos niekas neturėjo teisės bausti, nes ji tebuvo laidos dalyvė, ne vedėja.

Paklausta, ar  ne geriau būtų, kad užsieniečiai dainuotų savo gimtąja kalba, o televizoriaus ekrane bėgtų titrai, Ramunė Kanišauskaitė sako, kad toks variantas įmanomas, laidos kūrėjai turi teisę rinktis.

Suaugusiam žmogui televizijos diktorių kalba nebeturi didelės įtakos, nes jo kalba jau susiformavusi, tačiau mažas vaikas iš televizijos mokosi.

Daugumos šiuolaikinių tėvų namuose dažnai įjungtas televizorius, tad vaikas ima mėgdžioti televizijos herojų kalbą. Trimečiai-penkiamečiai tarpusavyje jau kalbasi apie visus realybės šou ir savo „dievukus".

Ginekologas ir akušeris Romualdas Šemeta, skaitantis kursus besilaukiantiems tėvams, portalui sakė, kad dar nepradėjęs kalbėti vaikas viską, ką girdi aplink save, susigeria tarsi kempinė.

Anot jo, televizija gali padėti vaikui suformuoti taisyklingą kalbėseną. Japonų pedagogai netgi pataria kasdien penkias minutes vaikui rodyti televizijos žinias, nes tik jų žinių diktoriai šiais laikais dar kalba taisyklingai. 


Šiame straipsnyje: Berneenkalbadainininkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių