Quantcast

Teks lopyti Pagrindinį šalies įstatymą

Lietuvai integruojantis į Europos Sąjungą neišvengiamai prisieis šiek tiek pataisyti ir valstybės Konstituciją

Lietuvai integruojantis į Europos Sąjungą neišvengiamai prisieis šiek tiek pataisyti ir valstybės Konstituciją

Seimo Konstitucijos pataisų rengimo komisijos laukia nemažas darbas. Dėl Lietuvos integracijos į Europos Sąjungą (ES) teks parengti kai kurias pagrindinio mūsų šalies įstatymo pataisas.

Pataisos bus minimalios

Konstitucijos pataisos turėtų būti minimalios. Už tai pasisako ir Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, tam iš esmės vakar pritarė ir parlamento vadovo sukviesti frakcijų atstovai.

“Nutarta, kad Konstituciją reikia keisti, bet pakeitimai bus minimalūs”, - po susitikimo su frakcijų atstovais sakė A.Paulauskas.

Komisijos parengtame Konstitucijos pataisų projekte siūloma papildyti Konstitucijos 136 straipsnį nuostata, jog Lietuva dalijasi su ES valstybės institucijų kompetencija.

Taip pat siūloma papildyti 138 straipsnį nuostata, jog Lietuvos ir ES normų kolizijos atveju Europos Sąjungos teisės normos turi viršenybę Lietuvos įstatymų ir kitų teisės aktų normų atžvilgiu.

Tarpinis variantas

Komisijos siūlomas pakeitimų projektas, anot rengėjų, tai “tarpinis variantas tarp nieko nekeitimo ir maksimalių pataisų”.

Liberaldemokratų frakcijos seniūnas Henrikas Žukauskas pasitarime sakė, kad “kuo mažesnė pakeitimų invazija, tuo geriau”. Seimo Pirmininko pavaduotojo Gintaro Steponavičius nuomone, “nebūtų bėdos, jei šių pataisų apskritai nebūtų”. Opozicinės Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijos seniūnas Andrius Kubilius sutiko, jog Konstitucijos pataisos turi veikiau psichologinę nei egzistencinę prasmę.

Šalies įstatymų viršenybė išliks

Tačiau Konstitucijos pataisų komisijos pirmininkas Juozas Bernatonis pabrėžė, jog priėmus minėtas pataisas ir toliau išliks Lietuvos Konstitucijos viršenybė prieš ES aktus.

Pirmajame Konstitucijos skyriuje sakoma, jog šalyje negalioja jokie teisės aktai, prieštaraujantys Konstitucijai. Šią nuostatą galima keisti tik referendume.

Konstitucijos pataisų projektas bus pateiktas frakcijoms susipažinti, jas dar įvertins teisės ekspertai.

Pataisų projektą ketinama užregistruoti iki lapkričio 15 dienos. Tam reikės surinkti ne mažiau kaip 36 Seimo narių parašus.

Laiko svarstymams liko nedaug

Konstitucijos straipsnių pakeitimus rengiamasi įteisinti iki ateinančių metų gegužės 1-osios - Lietuvos narystės ES pradžios.

“Gegužės 1-oji ne už kalnų, svarstyti parengtus projektus dėl darbo būnant Europos Sąjungoje geriausia pradėti apsisprendimu dėl Konstitucijos pataisų”, - aiškino Seimo Pirmininkas.

A.Paulauskas įpareigojo frakcijas per savaitę galutinai apsispręsti dėl siūlomo projekto. Po to, surinkus reikiamus parašus, projektas turėtų būti įtrauktas į Seimo darbotvarkę. Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus su ne mažesne kaip trijų mėnesių pertrauka.

Pirmą kartą dėl minėtų Konstitucijos pataisų ketinama balsuoti sausį, antrą - balandžio mėnesį. Konstitucijos pataisos įsigalioja praėjus mėnesiui po jų priėmimo.

BNS, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių