Quantcast

Teismui pakeitus sprendimą, D. Bakša vėl atleidžiamas iš NVSPL

Vilniaus apygardos teismui antradienį paskelbus, kad į pareigas grąžintas Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) vadovas Danas Bakša iš jų anksčiau buvo atleistas teisėtai, jis nebedirbs laboratorijoje.

„Ministras dar nepasirašė įsakymo, bet pasirašys. Šiandien yra paskutinė jo darbo diena“, – trečiadienį BNS informavo sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas birželį buvo nusprendęs, jog D. Bakša iš pareigų atleistas neteisėtai ir nurodė jį grąžinti vadovauti NVSPL. Sveikatos apsaugos ministerija šį sprendimą apskundė, prašydama panaikinti pirmosios instancijos teismo sprendimą ir priimti naują – D. Bakšos ieškinį atmesti.

Teismas antradienį ministerijos skundą tenkino.

D. Bakša tvirtina su teismo sprendimu nesutinkantis ir ketina jį skųsti.

„Šiandien (antradienį, red.past.) Vilniaus apygardos teismas nusprendė 180 laipsnių priešingai nei buvo nusprendęs pirmos instancijos teismas – pirminis sprendimas panaikintas, tad nuo rytojaus nebedirbsiu NVSPL. Su tokiu netikėtu šio teismo sprendimu aš nesutinku, tad ketinu jį skųsti. Vis dėl to, gerbdamas Lietuvos teismų sistemą nuo detalesnių komentarų dėl tokio priimto sprendimo susilaikysiu“, – feisbuke paskelbė D. Bakša.

„Kiek suspėjau, tiek nuveikiau darbuotojų ir įstaigos labui ir šioje vietoje mano sąžinė yra visiškai rami. Na, o dabar belieka palinkėti kolegoms stiprybės ir didžiausios sėkmės šioje verpetų kupinoje sveikatos sistemoje“, – pranešė D. Bakša.

Padarė šiurkščius pažeidimus

Pernai spalį A. Dulkys atleido D. Bakšą iš darbo konstatavus šiurkštų darbo pareigų pažeidimą. Toks sprendimas buvo priimtas atlikus anonimiškai pateiktos informacijos patikrinimą ir suburtoje komisijoje inicijavus tyrimą dėl galimo D. Bakšos darbo pareigų pažeidimo.

Vilniaus apygardos teismas pripažino, jog D. Bakša padarė šiurkščius darbo drausmės pažeidimus ir buvo atleistas teisėtai.

Na, o dabar belieka palinkėti kolegoms stiprybės ir didžiausios sėkmės šioje verpetų kupinoje sveikatos sistemoje.

„Apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegija nesutinka su pirmosios instancijos teismo skundžiamame sprendime pateiktu šio ieškovo darbo pareigų pažeidimo vertinimu kaip formaliu ir nesudarančiu pagrindo ieškovą atleisti iš darbo dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo. Laboratorijos darbuotojų metinis vertinimas yra svarbi procedūra, lemianti Laboratorijos darbuotojų darbo užmokesčio kintamosios dalies dydį“, – rašoma sprendime.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad laboratorijos vadovo netinkamas ir nesavalaikis pavaldžių darbuotojų metinis vertinimas pagrįstai ir teisėtai darbdavės buvo įvertintas kaip šiurkštus darbo pareigų pažeidimas.

Pats D. Bakša teismui nurodė, kad teko dirbti įtemptomis pandemijos sąlygomis, motyvuojant dirbančiuosius, kuriems teko didelis darbo krūvis. Jis teigė nesureikšminęs priemokų skyrimo procedūros ir jos neformalizavo. Nepanaudotos padidinto finansavimo lėšos buvo grąžintos valstybės biudžetui, tad žala esą nebuvo padaryta.

Anot teismo, savaime dėl COVID-19 pandemijos valdymo padidėjęs darbo krūvis negali pateisinti D. Bakšos darbo pareigų nevykdymo ar netinkamo vykdymo. Savanoriškai sutikdamas eiti laboratorijos vadovo pareigas, jis prisiėmė atsakomybę dėl šios įstaigos tinkamo veikimo ir valdymo.

„Nurodytos aplinkybės, kad ieškovas ilgą laiką netinkamai vykdė savo kaip vadovo funkcijas, reikšdavo pakankamai atsainų požiūrį į tinkamą procedūrų įforminimą, teisėjų kolegijos vertinimu, iš tiesų darbdavei sudarė pakankamą pagrindą nebesitikėti, jog ieškovas ateityje tinkamai vykdys vadovo pareigas“, – rašoma sprendime.

Darbdavei sudarė pakankamą pagrindą nebesitikėti, jog ieškovas ateityje tinkamai vykdys vadovo pareigas.

Teismo sprendimu iš D. Bakšos ministerijai priteista daugiau kaip 4 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Neaiškiai skirtos priemokos

D. Bakšos darbo pareigų pažeidimus buvo konstatavusi SAM komisija. Dėl jų pernai spalį jis buvo atleistas iš darbo.

Tyrimo išvadose komisija nurodė, jog jis nevykdė kasmetinių darbuotojų vertinimo pokalbių, neužpildė vertinimo formų, laiku nepasirašė darbuotojų vertinimo išvadų, to pasėkoje neskaidriai ir neaiškiai skyrė darbuotojams darbo užmokesčių kintamąsias dalis. Šis pažeidimas nurodytas kaip tęstinis.

Kaip teigiama teismo nutartyje, ši komisija nustatė, jog papildomos užduotys bei funkcijos, nenustatytos pareigybės aprašymuose, tačiau susijusios su COVID-19 pandemijos valdymu, tiesiogiai pavaldiems darbuotojams D. Bakšos buvo pavedamos ne raštu, o žodžiu.

Už jų atlikimą buvo skiriamos priemokos, tačiau laboratorijoje nebuvo dokumentų, kuriuose būtų nurodyta kam, už kokį padidėjusį darbo krūvį ar kitus papildomus darbus, susijusius su pandemijos valdymu, buvo skiriamos priemokos.

Komisija be kitų priežasčių taip pat nurodė, kad vadovas laboratorijoje neužtikrino saugios darbo aplinkos, buvo siekiama įbauginti darbuotojus, darbovietėje susiklostė neigiama psichologinė atmosfera, kuri lėmė dalies darbuotojų išėjimą iš darbo.

Šias komisijos išvadas D. Bakša apskundė Vilniaus apylinkės teismui. Jo sprendimas buvo palankus D. Bakšai – vadovas buvo grąžintas į pareigas.

Teismas birželį buvo konstatavęs, jog D. Bakša padarė darbo pareigų pažeidimus, tačiau juos įvertino kaip veiklos trūkumus ir nekvalifikavo kaip šiurkščių pažeidimų.

Buvo grąžintas į pareigas

Pirmosios instancijos teismas nurodė, kad ministro sudarytos komisijos tyrimas buvo atliktas tendencingai, vertinant chronologiją, protokolų turinį ir kitas aplinkybes. Komisija esą nebendravo su ieškovu, jo neapklausė, nesiteikė išgirsti jo nuomonės.

Tai, kad padidinto finansavimo lėšų naudojimas ne kiekvieną kartą buvo grindžiamas rašytiniu vadovo nurodymu, pirmosios instancijos teismas vertino kaip savaime nerodantį lėšų panaudojimo neskaidrumo ir neteisėtumo.

Antradienį sprendimą priėmęs Vilniaus apygardos teismas nurodė, jog SAM komisija sudarė sąlygas vadovui teikti savo paaiškinimus raštu keletą kartų, neužkirto kelio dalyvauti posėdyje ir žodžiu teikti paaiškinimus, tačiau D. Bakša tokia teise nesinaudojo.

Komisija bendravo su darbuotojais, kurie buvo susiję su vadovui inkriminuojamais darbo pareigų pažeidimais.

Teisėjų kolegija taip pat pažymi, kad pirmosios instancijos teisme liudytojais apklausti komisijos nariai teikė nuoseklius ir įrodymais patvirtintus paaiškinimus apie komisijos veiklą ir tyrimo išvados surašymą.

Apeliacinio teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka.

Darbą NVSPL D. Bakša derino su darbu Vilniaus psichiatrijos ligoninėje. Dar anksčiau jis dirbo buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėju.

Iš ministro politinės komandos D. Bakšai teko trauktis 2017-ųjų pabaigoje, kai dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad jis galėjo spausti tuometinę viceministrę, jog konkurse į Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą turi laimėti ministerijoje projektų ir procesų valdymo patarėju dirbantis Igoris Baikovskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių