Quantcast

Teismo smūgis farmacininkams

Teismo sprendimas gali gerokai papurtyti farmacininkų kišenes. Šešiaženklę sumą iš tarptautinių bendrovių jau išreikalavusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) taikosi į kur kas didesnius pinigus.

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė vaistų gamintojos "Pfizer Luxembourg" filialo prašymą atnaujinti ginčą su VMI. Farmacininkai siekė iš naujo svarstyti VMI sprendimą išieškoti 107 tūkst. litų nesumokėto pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir baudą.

Taip baigėsi daugiau nei dvejus metus trukęs bylinėjimasis – LVAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas. Farmacininkai dar turi galimybę kreiptis į Europos Teisingumo Teismą, tačiau "Pfizer" filialo vadovas Raimundas Voiška nuo komentarų kol kas susilaiko – esą bendrovė dar negavo LVAT sprendimo ir negali jo komentuoti.

VMI viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda dienraščiui yra teigęs, kad teismui nutarus, jog PVM iš "Pfizer" reikalaujama teisėtai, bus sudarytas teisinis precedentas, padėsiantis nesumokėtus mokesčius išieškoti ir iš kitų tarptautinių farmacijos bendrovių atstovybių Lietuvoje. Taigi 107 tūkst. litų iš "Pfizer" – tik pradžia.

VMI skaičiavimais, vien 2005 m. farmacininkai valstybei nesumokėjo apie 30 mln. litų mokesčių, o 2006 m. – jau 70 mln. litų. Mokesčių inspektoriai farmacininkus prigriebė už vadinamąją rinkodaros veiklą – tarptautinių bendrovių atstovybės tikino užsiimančios tik vaistų reklama, o ne jų platinimu. Tai leido joms nemokėti pelno mokesčio ir PVM nuo šalyje realizuojamos produkcijos.

Kitas VMI ir farmacininkų ginčas – dėl nesumokėto pelno mokesčio – dar tęsiasi. LVAT pernai VMI grąžino tyrimą, kad šis būtų papildytas. Čia su VMI vėl bylinėjosi "Pfizer" – mokesčių inspektoriai siekė iš bendrovės išreikalauti daugiau kaip 165 tūkst. litų nesumokėto pelno mokesčio ir 16,56 tūkst. litų baudą.

Be "Pfizer", mokesčių nusukinėjimu VMI įtaria tokių bendrovių kaip "AstraZeneca" bei "Eli Lilly" atstovybes. Beje, po VMI tyrimo daugelis farmacininkų atstovybių "legalizavosi" ir jau pripažįsta, kad užsiima ne tik vaistų reklama, bet ir jų platinimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių