Quantcast

Teismas: V. Uspaskichas ir J. Blažytė privalo sumokėti 158 tūkst. eurų mokesčių

Darbo partijos įkūrėjas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas ir jo buvusi sutuoktinė, koncerno „Vikonda“ savininkė Jolanta Blažytė, anksčiau suteikę paskolas „Vikondai“ ir su ja susijusiai įmonei „Krekenavos pašarai“, siekė mokestinės naudos, todėl už gautas palūkanas turi sumokėti 157,8 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM), nutarė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracijos teismas (LVAT) liepos 17 dieną atmetė V. Uspaskicho ir J. Blažytės skundą ir paliko galioti jiems nepalankų 2017-ųjų lapkritį priimą Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) nutartį.

Tris paskolas koncernui „Vikonda“ ir vieną paskolą „Krekenavos pašarams“ V. Uspaskichas ir J. Blažytė suteikė 2008-2010 metais. Pagal iki 2013-ųjų pabaigos galiojusį teisinį reguliavimą paskolų palūkanos nebuvo apmokestinamos GPM.

Patikrinimą atlikusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) konstatavo, kad taip buvo siekiama mokestinės naudos, todėl pagal jas gautas palūkanas priskyrė kitoms pajamoms, nuo kurių V. Uspaskichui apskaičiavo 75 tūkst. eurų, o J. Blažytei – 82,8 tūkst. eurų GPM. VMI portalui 15min. lt nurodė, kad jiems taip pat apskaičiuota atitinkamai 32,9 tūkst. ir 34,4 tūkst. eurų delspinigių ir 7,5 tūkst. ir 8,3 tūkst. eurų baudų.

V. Uspaskichas ir J. Blažytė tvirtino, kad sprendimas skolinti buvo logiškas ir ekonomiškai pagrįstas, jos buvo naudingos abiem sandorio šalims, tačiau teismai palaikė VMI argumentus.

„Paskolų sudarymą lėmė ne ekonominiai ar verslo poreikiai, jų tikslas buvo sudaryti sąlygas kontroliuojančiam asmeniui išmokėti GPM neapmokestinamas pajamas. Byloje įrodyta, kad sandorių grupės vienintelis tikslas buvo gauti mokestinę naudą“, – rašoma LVAT nutartyje.

Joje nurodoma, kad pagal paskolų sutartis V. Uspaskichui ir J. Blažytei buvo išmokėtos ne palūkanos, o kitos pajamos, nuo kurių turi būti apskaičiuotas ir į biudžetą sumokėtas GPM.

LVAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Kad jam reikia padėkoti,Kėdainiai sutvarkyti jo dėka,darbo vietų yra tik reikia noro.Matomai nedavė kyšio VMI tai tąso po teismus.

krekenava

krekenava portretas
algos vokeliuose, juodoji buhalterija ir įmonėse, ir partijoj... Falšyvos monetos tie uspaschiai

o blazyte

o blazyte portretas
buvo prezidento inaguracijos pokylyje. Ir vagys kvieciami
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių