Quantcast

Teismas sugriežtino baudas už kartelį vairavimo mokyklų vadovams

  • Teksto dydis:

Kartelyje dalyvavusiems buvusiems ar esamiems dešimties vairavimo mokyklų vadovams turi būti skiriamos griežtesnės baudos, galutinai nusprendė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį iš dalies patenkino Konkurencijos tarybos prašymą dėl asmeninės atsakomybės vairavimo mokyklų vadovams – 10-čiai asmenų apribota teisė eiti vadovo pareigas nuo vienerių iki trejų metų, taip pat skirtos baudos, ketvirtadienį pranešė taryba.  

„Atsižvelgdama į atsakovų padaryto pažeidimo pobūdį ir pavojingumą, LVAT teisėjų kolegija nesutiko su pirmosios instancijos teismo sprendimo dalimi dėl papildomos sankcijos – baudos atsakovams neskyrimo. (...) Nagrinėjamu atveju buvo padarytas vienas iš pavojingiausių Konkurencijos įstatymo pažeidimų – ūkio subjektai sudarė draudžiamą konkurenciją ribojantį susitarimą Vilniaus ir Kauno miestuose dėl vairavimo mokymo paslaugų kainų nustatymo“, – teigiama LVAT nutartyje.

Pirmosios instancijos teismas buvo skyręs švelnesnes sankcijas – be apribotos teisės vadovams eiti vadovaujančias pareigas, tik vienam jų buvo skirta piniginė bauda. Tačiau LVAT nutarė skirti baudas vadovams, prisidėjusiems prie kartelio.

Įvertinęs pažeidimo mastą, trukmę ir kitas aplinkybes įmonių „Automotoket“, „Autoplaza“, „Daugva ir ko“, „Dovanėlė Jums“, JTMC, Sostinės vairavimo mokykla, „Auto ABC“, „Auto ABCDE“ ir „Visagalis“ vadovams LVAT apribojo teisę eiti vadovaujančias pareigas trejus metus, o J. Rinkevičiaus vairavimo mokyklos vadovui – vienerius metus.

Be to, jiems papildomai skirtos baudos – nuo 2 tūkst. iki 4 tūkst. eurų.

Konkurencijos taryba 2018 metų gruodį skelbė, kad 26 vairavimo mokyklos ir jas vienijanti asociacija LVMA derino įkainius už vairavimo kursus Vilniuje, Kaune bei Jurbarke. Taryba tuomet daliai jų skyrė maksimalią baudą, siekiančią dešimtadalį jų metinių pajamų.

LVAT 2020 metų kovą galutinai pripažino, jog vairavimo mokyklos ir asociacija derino įkainius, tačiau atsižvelgęs į sunkią dviejų įmonių finansinę padėtį baudas sumažino. Kitų įmonių skundai buvo atmesti, pripažinus, kad Konkurencijos taryba pagrįstai skyrė baudas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių