Quantcast

Teismas patikslino nuosprendį D. Štraupaitei: negali būti renkama mere

Panevėžio apygardos teismas patikslino nuosprendžio dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistai Daliai Štraupaitei rezoliucinę dalį – ji negali būti renkama į meres.

Kaip pranešė teismas, patikslinta nuosprendžio dalis draudžia D. Štraupaitei būti paskirtai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas.

Ši Panevėžio apygardos teismo nutartis per septynias dienas gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Laisvės ir teisingumo“ partijos atstovė D. Štraupaitė sekmadienį vykusiuose merų rinkimuose Visagine išėjo į antrą turą. Kandidatė surinko 23,77 proc. rinkėjų balsų ir likusi antra po „valstiečio“ Erlando Galaguzo, kuris gavo 31,35 proc. rinkėjų balsų. Trečias liko Liberalų sąjūdžio atstovas Jevgenijus Šuklinas su 22,15 proc. balsų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovė Indrė Ramanavičienė BNS sakė, kad gavus teismo išaiškinimą ketvirtadienį šaukiamas komisijos posėdis, kuriame bus svarstoma susidariusi situacija.

Lietuvos apeliacinio teismo vasario pabaigoje D. Štraupaitė buvo išteisinta dėl prekybos poveikiu, bet pripažinta kalta dėl dviejų piktnaudžiavimo tarnyba ir dviejų dokumentų klastojimo veikų.

Jai palikta teismo pritaikyta baudžiamoji poveikio priemonė – trejiems metams atimta teisė būti paskirtai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų skiriamas pareigas.

Panevėžio apygardos teismas vasario 28 dieną gavo VRK prašymą išaiškinti, ar Panevėžio apygardos teismo nuosprendžio rezoliucinėje dalyje padarytas rašymo apsirikimas, nenurodant, kad atimama teisė dirbti ir renkamose pareigose, ar D. Štraupaitei atimta teisė dirbti tik skiriamose pareigose.

D. Štraupaitė apygardos teismo nuosprendžiu buvo nuteista už kelis tyčinius, savanaudiškus nusikaltimus, tarp kurių yra ir sunkūs nusikaltimai valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

Antradienį teismas surengė posėdį ir išklausęs proceso dalyvius trečiadienį priėmė nutartį, kuria „tenkino VRK prašymą – ištaisė rašymo apsirikimą ir patikslino 2019 metų spalio 24 dienos Panevėžio apygardos teismo nuosprendžio D. Štraupaitei rezoliucinę dalį“.

Teismas pažymėjo, kad draudimas eiti pareigas skirtas atsižvelgus į tai, kad D. Štraupaitė nusikalstamas veikas, dėl kurių ji pripažinta kalta, padarė būdama Visagino savivaldybės mere, t. y. eidama pareigas savivaldos institucijoje ir piktnaudžiaudama jai suteiktomis viešosiomis teisėmis.

Anot teismo, viešųjų teisių atėmimą teismas skiria tais atvejais, kai nusikalstama veika padaryta jomis piktnaudžiaujant, o D. Štraupaitė visas nusikalstamas veikas padarė piktnaudžiaudama jai suteiktomis viešosiomis teisėmis, nusikalstamos veikos buvo daromos sistemingai ir ilgą laiko tarpą.

„D. Štraupaitė apygardos teismo nuosprendžiu buvo nuteista už kelis tyčinius, savanaudiškus nusikaltimus, tarp kurių yra ir sunkūs nusikaltimai valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams. (...) jai parinkta baudžiamojo poveikio priemone buvo siekiama laikinai apriboti jos teises, tarp jų – ir konstitucines, užimti tokias pareigas, kurias eidama ji vėl galėtų daryti analogiškus nusikaltimus“, – pažymima Panevėžio apygardos teismo nutartyje.   

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį gavusi analogišką Panevėžio apygardos teismo išaiškinimą panaikino rinkimuose savivaldybėje pirmaujančio „valstiečių“ kandidato į Anykščių merus Kęstučio Tubio kandidato registraciją.

29,39 proc. rinkėjų balsų Anykščių rajono mero rinkimuose surinkęs K. Tubis vasario pradžioje Panevėžio apygardos teismo pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu. Jam skirta beveik 10 tūkst. eurų bauda, taip pat atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

VRK kreipėsi į teismą su klausimu, ar K. Tubiui atimta teisė dirbti ir valstybės tarnyboje ir valstybės politiku, ar tik valstybės tarnyboje, ir prieš pat rinkimus praėjusį penktadienį gavo Panevėžio atsakymą, kad nuosprendyje įvardintas draudimas apima ir renkamas pareigas. Gavusi išaiškinimą, VRK išbraukė K. Tubį iš rinkimų.

K. Tubis patvirtino žurnalistams, kad VRK sprendimą skųs teismui.

VRK vadovė Jolanta Petkevičienė teigė, jog antrojo turo Anykščiuose dalyviai paaiškės po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimo (LVAT), kuris vertins K. Tubio skundą, sprendimo.

Anot jos, LVAT palikus galioti VRK sprendimą, kovo 19 dieną rinkimų antrajame ture susirungtų antroje ir trečioje vietoje likę kandidatai – į antrąjį turą perėjęs socialdemokratas Dainius Žiogelis ir po brūkšnio likęs dabartinis meras, konservatorius Sigutis Obelevičius.

VRK sprendimą po pirmojo turo šalinti K. Tubį iš rinkimų jį iškėlusi LVŽS įvertino kaip „teisinį nihilizmą ir rimtą smūgį demokratijai Lietuvoje, kuris griauna pasitikėjimą rinkimais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))))))

:))))))) portretas
Ar teisėjai mokės pinigus už tai ,kad ES pasakys ,kad taip negalima,kaip Paksui????

puiku

puiku portretas
Išeis į II turą liberalas Šuklinas,valio..tai ne ta iš Žemaitaičio nesąmonės partijos

jezusmarija

jezusmarija portretas
kokia baisi
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių