Quantcast

Teismas nusprendė, kad nėra pagrindo naikinti rinkimų rezultatų Švenčionyse

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nusprendė, kad dėl kampanijos metu nemokamai platinto laikraščio su politine reklama nėra pagrindo naikinti rinkimų rezultatų Švenčionyse.

LVAT antradienį atmetė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos skundą (LVŽS), kuriuo ji prašė įpareigoti Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) iš naujo įvertinti laikraščio „Žeimenos krantai“ papildomo tiražo leidybos ir finansavimo aplinkybes.

Taip pat atmestas „valstiečių“ reikalavimas dėl šiurkščių įstatymo pažeidimų naikinti rinkimų rezultatus. Savo skundą LVŽS argumentavo tuo, kad savivaldybės gyventojams nemokamai dalijus vietos laikraštį padidintu tiražu buvo galimai paveikta jų valia.

LVAT konstatavo, kad „politinis procesas yra ilgalaikis, savivaldybės politikų veiklą gyventojai vertina stebėdama ją ilgą laikotarpį“, o „valstiečių“ teiginiai, kad trumpalaikis laikraščių platinimas galėjo turėti esminį poveikį rinkimų rezultatams, „yra grindžiami asmeniniu subjektyvių vertinimu, o ne objektyviais duomenimis“.

„Teismo nuomone, byloje nėra įrodyta, kad Švenčionių rajono savivaldybėje buvo šiurkščių rinkimų įstatymo pažeidimų, apie rinkėjų papirkimą duomenų nėra, rinkimų rezultatai leidžia nustatyti esminius rinkimų rezultatus, tikroji rinkėjų valia neiškreipta, ir teisingų rinkimų, rinkimų proceso sąžiningumo ir skaidrumo principai iš esmės nepažeisti“, – rašoma nutartyje.

VRK nustatė, kad vasarį Švenčionių krašto laikraščio „Žeimenos krantai“ tiražai buvo smarkiai padidinti. Sausį laikraštis leistas po 572 egzempliorių tiražu, tuo metu priartėjus savivaldos rinkimų datai, vasario 1-ąją jis išleistas 6,8 tūkst., vasario 14-ąją – 3 tūkst., vasario 26-ąją – 9 tūkst. egzempliorių tiražu.

Redakcija VRK nurodė tiražą padidinusi bendrovės „Žeimenos krantai“ direktoriaus Valdemaro Kasperovičiaus sprendimu, siekdama padidinti prenumeratorių skaičių. 

V. Kasperovičius yra Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) narys, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys ir kovą perrinktas naujai kadencijai. Šios partijos keltas kandidatas į merus, dabartinis rajono meras Rimantas Klipčius jau per pirmąjį rinkimų turą šventė pergalę.

„Valstiečių“ skundą tyrusi VRK nustatė, kad laikraštyje dalis rašinių buvo pažymėti kaip politinė reklama, dalis – ne. VRK kilo įtarimų dėl paslėptos politinės reklamos, dėl to nutarta kreiptis ir į Visuomenės informavimo etikos komisiją.

Kita vertus, VRK atkreipė dėmesį, kad leidinyje buvo ne tik Lietuvos laisvės sąjungos, bet ir kitų partijų reklamos.

Nemokamai išdalyta apie 75 proc. „Žeimenos krantų“ tiražo.

VRK nariai įžvelgė, kad nemokamai platinant šį leidinį galėjo būti padaryta rinkimų tvarkos pažeidimų, tačiau sakė, kad dėl to negalima netvirtinti galutinių rinkimų rezultatų šioje savivaldybėje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių