Quantcast

Teismas: informacinės sistemos perdavimas NVSC negalėjo vykti atgaline data

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjų informacinė sistema negalėjo būti perduota iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) atgaline data, konstatavo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Tuo tarpu kitus tuometinio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymų punktus, dėl kurių į teismą kreipėsi parlamentaras konservatorius Antanas Matulas, teismas pripažino atitinkančiais teisinės valstybės principus.

Tuo metu opozicijoje dirbęs parlamentaras apskundė buvusio sveikatos apsaugos ministro A. Verygos įsakymus, kuriais, jo teigimu, faktiškai reorganizuojamas ULAC.

„Kvestionuojamais įsakymais, pareiškėjo manymu, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija faktiškai vykdo Centro reorganizaciją, nesilaikydama tokiai procedūrai keliamų reikalavimų“, – teismo sprendime cituojami A. Matulo argumentai.

Be kitų dalykų jis nurodė, jog įsakymo norma buvo nustatyti įpareigojimai ULAC veikti atgaline data: nustatyta konkreti data iki kurios ULAC turėjo NVSC perduoti Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos dokumentus bei techninę įrangą ar prieigas prie serverių – 2020 metų rugpjūčio 4 diena, tačiau pats įsakymas dėl informacinės sistemos įsigaliojo vėliau – 2020 metų rugpjūčio 6 dieną.

Teismas pripažino šią skundo dalį pagrįsta.

„Nagrinėjamu atveju yra aišku, kad 2020 metų rugpjūčio 6 dieną įsigaliojus Įsakymui dėl informacinės sistemos, tiek faktiškai, tiek teisiškai buvo neįmanoma įgyvendinti šio (...) nustatyto įpareigojimo – iki 2020 metų rugpjūčio 4 dienos perduoti atitinkamus (...) nurodytus objektus, o tai šiuo atveju nesuderinama nei su bendraisiais teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principais“, – konstatavo teismas.

Todėl teisėju kolegija nusprendė, jog įsakyme nustatytas terminas neatitinka teisinės valstybės principo.

Dėl kelių kitų skundo dalių teismas konstatavo, jog teisinės valstybės principų jie nepažeidžia, o likusią administracinės bylos dalį nusprendė nutraukti.

Šis sprendimas yra neskundžiamas.

Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinė sistema yra skirta susieti užkrečiamąją ligą su asmeniui išskirtu sukėlėju ir tvarkyti duomenis apie asmenis, užsikrėtusius tam tikra užkrečiamąja liga, bei perduoti šią informaciją tarp skirtingų institucijų.

ULAC tuometinis vadovas Saulius Čaplinskas teigė, jog sprendimu perduoti informacinę sistemą NVSC siekiama faktiškai uždaryti patį centrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
ir vėl veryga apsišiko.Kiek dar išlys jo idiotiškų įsakymų

Atia , pone konservatoriau Matulai

Atia , pone konservatoriau Matulai  portretas
...dėl kelių kitų skundo dalių teismas konstatavo, jog teisinės valstybės principų jie nepažeidžia, o likusią administracinės bylos dalį nusprendė nutraukti .

rf

rf portretas
kam reikia dirbančio tik sau centro?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių