Quantcast

Teismas: atskleisti informacijos šaltinį BNS redaktorę įpareigojo teisėjas G.Viederis

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas Gediminas Viederis lapkričio 7 dienos nutartimi patenkino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro prašymą įpareigoti liudytoją atskleisti informacijos šaltinio paslaptį.

Tai pirmadienį patvirtino teismo atstovė spaudai Airinė Šerelytė.

Prašymas buvo gautas atliekant ikiteisminį tyrimą dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo. Apylinkės teisėjo nutartis gali būti skundžiama aukštesnės instancijos teismui.

BNS pranešus apie Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimą dėl galimų informacinių provokacijų, teisėsauga pradėjo tyrimą dėl galimo neteisėto informacijos atskleidimo. Ikiteisminio tyrimo metu teisėjas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį, Specialiųjų tyrimų tarnyba tyrimo atliko kratą BNS redaktorės namuose, apklausai iškvietė šešis BNS darbuotojus, buvo paimti keli kompiuteriai.

BNS spalio 31 dieną pranešė apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę. Praėjus kelioms valandoms, prezidentė patvirtino, kad VSD ją informavo apie provokacijas prieš Lietuvą, Europos Sąjungos (ES) Rytų partneres ir ją asmeniškai. VSD vadovas Gediminas Grina žurnalistams sakė, kad informacinės atakos gali tapti intensyvesnės dėl Lietuvos pirmininkavimo ES.

Pirmadienį premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius pareiškė, kad jokia žala valstybei dėl BNS paskelbtos VSD informacijos apie galimas provokacijas nepadaryta. Jis taip pat kaip neadekvačius įvertino teisėsaugos veiksmus ir stebėjosi, kodėl visų pirma imtasi žurnalistų.

Seimo pirmininkė "darbietė" Loreta Graužinienė iš viso stebėjosi, kodėl pradėtas tyrimas dėl valstybės paslapties paviešinimo, nes minimą informaciją ne kartą yra gavusi kaip riboto naudojimo, o ne su grifu "slaptai".

Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkės pavaduotojas ikiteisminio tyrimo byloms G.Viederis birželio pabaigoje buvo pateikęs prašymą atleisti jį iš pareigų, kai kilo skandalas dėl jo paleisto su nusikalstamu pasaulio siejamo ir tarptautiniu mastu ieškomo įtariamojo.

Teisėjas G.Viederis teismo salėje paleido per Europolo koordinuotą operaciją Vilniuje sulaikytą Givį Gordeladzę, kuris po to dingo. G.Viederis, motyvuodamas, kad įtariamasis yra ligotas, turi registruotą verslą Lietuvoje, 65 metų G.Gordeladzei skyrė 30 tūkst. litų užstatą ir mėnesį namų arešto - namuose gruzinui nurodyta būti nuo 22 iki 6 valandos.

Po tokio sprendimo prokuratūra iš karto parašė skundą Vilniaus apygardos teismui, kuris panaikino teisėjo G.Viederio nutartį ir nurodė G.Gordeladzę suimti.

G.Gordeladzei dingus, G.Viederis buvo parašęs prašymą atleisti, tačiau vėliau šį prašymą atsiėmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
ryzas viedras

kažkaip

kažkaip portretas
na o kuo kaltas inf gavėjas kai nusikaltimą akivaizdžiai padarė slaptos inf davėjai.... ar žurnalistai taip pat turi prieigą prie slaptos informacijos///

REX

REX portretas
Tai turėtų atpratinti kaišioti nosį į valstybės paslaptis.Net įdomu, kas per kurmis tai padarė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių