Quantcast

Teisingumo viceministras traukiasi iš posto

Net trylika metų išdirbęs Teisingumo ministerijoje Gintaras Švedas savo pareigas palieka tyliai

Net trylika metų išdirbęs Teisingumo ministerijoje Gintaras Švedas savo pareigas palieka tyliai

Vienas pagrindinių Lietuvoje baudžiamųjų įstatymų kūrėjų, atsistatydinantis iš posto ministerijoje, neskelbia savo ateities planų ir pasitraukimo priežasčių nekomentuoja. Ministras Gintautas Bužinskas tikina nesėkmingai siekęs įkalbėti G.Švedą pasilikti.

Asmeninio pobūdžio priežastys

Pasak šaltinių Teisingumo ministerijoje, G.Švedas atsistatydinimo pareiškimą buvo parašęs jau prieš kelias savaites, tačiau ministras G.Bužinskas jį apsvarstė ir patenkino tik šią savaitę sugrįžęs iš atostogų. Apie tai, kad viceministras ketina išeiti iš darbo, ministerijoje buvo žinoma jau senokai, tačiau oficialus šios institucijos pranešimas šia tema buvo išplatintas tik vakar.

“Kauno dienos” žiniomis, užvakar įvyko ministro ir viceministro pokalbis, per kurį ministerijos vadovui nepavyko perkalbėti G.Švedo pasilikti. Kaip rašoma ministerijos išplatintame pranešime, G.Bužinskas konstatavo: “Viceministro kompetencija didžiulė, todėl nebus lengva rasti tinkamą pamainą ilgus metus ministerijoje dirbusiam G.Švedui”.

Komentuodamas G.Švedo atsistatydinimą, ministras G.Bužinskas “Kauno dienai” sakė, kad per pokalbį su viceministru pastarojo atsistatydinimo priežastys “nebuvo suformuluotos visiškai tiksliai”.

“Bet mes sutarėme, kad vienodai tas priežastis traktuosime - jos glūdi ne mūsų, tai yra ne ministro ir viceministro tarpusavio santykiuose. Jos, kaip įvardija pats viceministras, yra daugiau asmeninio pobūdžio, o to asmeniškumo komentuoti viceministras plačiau nenorėjo”, - vakar teigė G.Bužinskas.

Paties G.Švedo vakar pakalbinti nepavyko - jo mobilusis telefonas visą dieną buvo išjungtas.

Kviečiamas į Prezidentūrą?

Tų pačių šaltinių Teisingumo ministerijoje teigimu, 42 metų G.Švedas nebe pirmą kartą pakėlė sparnus, tačiau iki šiol jį vis pavykdavo sulaikyti. G.Švedas taip pat dėsto Vilniaus universiteto Teisės fakultete, kur užima Baudžiamosios teisės katedros vedėjo postą.

G.Švedas yra vienas naujų Baudžiamojo kodekso ir Bausmių vykdymo kodekso rengėjų. Jis taip pat yra parengęs kelias autorines ar kolektyvines monografijas iš baudžiamosios teisės srities, parašęs vadovėlių aukštųjų mokyklų studentams.

Ministerijoje taip pat sklando gandai, kad galbūt G.Švedas sulaukė kvietimo iš Prezidentūros užimti Prezidento patarėjo teisės klausimais vietą, kuri liko laisva po to, kai iš jos pasitraukė buvęs patarėjas Haroldas Šinkūnas, į konfliktą su Aukščiausiojo Teismo pirmininku įvėlęs šalies vadovą. Pats G.Švedas šio gando nekomentuoja. Ministras G.Bužinskas tvirtina apie tai nieko negirdėjęs.

G.Švedas Teisingumo ministerijoje dirba nuo 1993 metų. Per šį laikotarpį kelis kartus keitėsi jo pareigų pavadinimas - be viceministro, jis yra buvęs ministro pavaduotoju ir ministerijos sekretoriumi.

Iki to laiko, 1990-1993 metais jis dirbo Aukščiausiosios Tarybos, o vėliau - Seimo Teisinės sistemos komisijos bei Valstybės ir teisės komiteto patarėju. 1995-2003 metais jis buvo Lietuvos Vyriausybės atstovu Strasbūre įsikūrusiame Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Kalbėjo Teismų tarybos vardu

Šiuo metu viceministras taip pat dirba Pilietybės komisijoje prie Prezidento bei yra asmeninis Ministro Pirmininko atstovas Baltijos jūros valstybių regiono specialiojoje darbo grupėje organizuoto nusikalstamumo kontrolės klausimais.

G.Švedo pavardė paskutiniu metu plačiau nuskambėjo prieš mėnesį, kai įsiliepsnojo nesantaika tarp Prezidentūros ir Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus.

Tuomet pas Prezidentą Valdą Adamkų apsilankę Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Virgilijus Valančius, šio teismo teisėjas Romanas Klišauskas, Apeliacinio teismo teisėjas Vigintas Višinskis ir teisingumo viceministras G.Švedas, kalbėdami visos Teismų tarybos vardu, patikino šalies vadovą, kad Teismų tarybos nariai negavo iš V.Greičiaus raštiškos informacijos apie buvusio Biržų rajono apylinkės teismo pirmininko Valento Margevičiaus kompromituojančią praeitį. Vėliau V.Greičius dokumentais įrodė, jog Teismų tarybos nariams buvo pateikta pakankamai informacijos apie V.Margevičiaus biografiją.

Ministras G.Bužinskas vakar tvirtino, kad kol kas dar nėra svarstomos G.Švedo įpėdinio kandidatūros. Kadangi viceministras yra politinio pasitikėjimo pareigūnas, todėl, pasak ministro, “įsijungia kitos žaidimo taisyklės” ir savo žodį turės tarti valdančiosios koalicijos politinė taryba. Kaip žinia, savo pretenzijas į postus valdžios struktūrose yra pareiškusi ir nuo Darbo partijos atskilusi nauja Seimo Pilietinės demokratijos frakcija, siekianti dirbti su valdančiąja dauguma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
mafija pries mafija
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių