Quantcast

Teisingumo ministerija skelbia jau ketvirtą atranką į ES teismą

Teisingumo ministerija pirmadienį paskelbė naują teisėjo atranką į Europos Sąjungos (ES) Bendrąjį teismą.

Tai jau ketvirta atranka į šias pareigas. Šįkart ji truks penkias dienas.

Atranką į šią poziciją ministerija buvo paskelbusi ir birželio mėnesį, liepos pradžioje pranešta, kad sulaukta penkių kandidatų paraiškų.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius BNS sakė, kad vasarą atranka nepavyko dėl to, kad komisijos nariai tarpusavyje nesutarė, kuris iš kandidatų galėtų būti tinkamiausias.

„Komisija birželio mėnesį nepriėmė jokio sprendimo, nes išsiskyrė komisijos nuomonės, nebuvo daugumos kalbant apie vieną ar kitą kandidatą, o paskirti kandidatą mums reikia, tad nusprendėme mes vėl tą atranką organizuoti. Gal dalyvaus daugiau kitokių žmonių įvairių (...) gal rasime kandidatą, kuriuo pasitikėtų dauguma komisijos narių“, – sakė ministras.

Jo teigimu, visi ankstesnėje atrankoje dalyvavę kandidatai buvo pakankamai kvalifikuoti, tiesiog išsiskyrė komisijos narių nuomonės.

„Tiesiog kartais taip būna, kad vieni labiau palaiko vieną kandidatą, kiti – kitą“, – sakė E. Jankevičius.

Pasak ministro, jei atranka nepavyks ir šįkart, netrukus ir vėl bus skelbiama nauja.

„Mums reikia paskirti kandidatą, tai ir darysime. Jeigu nepavyks atsirinkti kandidato šioje atrankoje, skelbsim vėl naują ir taip skelbsime, kol nerasime kažko“, – tvirtino jis.

Tiesiog kartais taip būna, kad vieni labiau palaiko vieną kandidatą, kiti – kitą.

Kandidatų paraiškų su gyvenimo aprašymu ir motyvaciniu laišku šįkart bus laukiama iki penktadienio. Planuojama, kad atrinktas kandidatas savo kadenciją pradėtų eiti pirmąjį 2021 metų ketvirtį.

Šiuo metu šiame teisme dirba pernai Seimo pritarimu paskirtas buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Rimvydas Norkus bei Virgilijus Valančius. Nors pastarojo teisėjo kadencija baigėsi pernai spalį, nesutarus dėl naujo kandidato, jis dirba iki šiol.

Iki šiol buvo atmesti du kandidatai į šį teismą – pernai sausį Seimo pritartai tuometinio Konstitucinio Teismo teisėjo Gedimino Mesonio kandidatūrai, ją atmetė Liuksemburge esantis vertinimo komitetas. Tuo metu pernai liepą pateiktam Vyriausybės siūlymui pratęsti V. Valančiaus buvimą teisme dar vienai kadencijai nepritarė prezidentas Gitanas Nausėda.

ES Bendrasis teismas daugiausia nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, tarp jų – valstybių ieškinius Europos Komisijai.

Teisėjai į ES Bendrąjį teismą skiriami šešerių metų kadencijai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių