Quantcast

Teisingumo ministerija siūlys atsisakyti kai kurių teismų funkcijų

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerijoje (TM) patvirtintas planas, kuriame yra numatyta atsisakyti kai kurių teismams nebūdingų funkcijų, jas perduodant kitoms valstybės institucijoms ir pareigūnams.

„Teismams nebūdingų funkcijų atsisakymas leis teisėjams labiau susikoncentruoti ties pagrindiniu darbu – teisingumo vykdymu. Įgyvendinus šias priemones, turėtų sumažėti teisėjų darbo krūvis, bylų nagrinėjimas taptų spartesnis. Svarbiausia, kad tokių priemonių naudą visų pirma pajustų žmonės, kurie dėl vienokių ar kitokių aplinkybių turi susidurti su teismais“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Tarp siūlymų - paprastesnis santuokos nutraukimas, kai sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų ir skiriasi bendru sutarimu, taip pat nėra kreditorių pretenzijų dėl turto pasidalijimo būdo. Tokiais atvejais santuoką siūloma leisti nutraukti nesikreipiant į teismą, praneša ministerija.

Teisingumo ministerijos parengtame plane taip pat siūloma atsisakyti teismų išduodamų leidimų leisti parduoti ir įkeisti butą, kai šeima augina nepilnamečius vaikus ir kai šis nekilnojamasis turtas yra šeimos nuosavybė, taip pat atsisakyti leidimų dėl vedybų sutarčių pakeitimų. Nepilnamečių vaikų interesus siūloma apsaugoti kitais mechanizmais.

Šiuo metu asmenys, auginantys nepilnamečius vaikus, turi gauti apylinkės teismo leidimą, jeigu nori parduoti arba įkeisti butą, kuriame gyvena nepilnamečiai vaikai. Taip pat reikalingas teismo leidimas, jeigu sutuoktiniai nusprendė pakeisti Vedybų sutarčių registre įregistruotą vedybų sutartį. Pernai teismai įvairiausių leidimų išdavė apie 12 tūkstančių, teigiama pranešime.

Plane siūloma svarstyti, ar nereikėtų atsisakyti nuostatos, kad atliekant ikiteisminį tyrimą ekspertizę gali skirti tik ikiteisminio tyrimo teisėjas.

Ateityje siūloma išplėsti administracinių teisės pažeidimų bylose neteisminių institucijų kompetenciją, kad nuobaudas už padarytus pažeidimus galėtų skirti jos, o ne teismai. Taip pat bus svarstoma, ar plėsi bylų, kuriose būtų privaloma išankstinė neteisminė ginčo sprendimo tvarka, sąrašą. Pavyzdžiui, jei būtų pritarta šiam siūlymui, ginčai dėl vartotojų teisių pažeidimo galėtų būti privaloma sprendžiami ikiteismine tvarka Valstybinėje vartotojų teisių apsaugos tarnyboje.

Nereikėtų į teismą kreiptis ir tais atvejais, jei prašoma vaiko tėvu įrašyti vyrą, kuris pripažįsta save vaiko tėvu.

Civilinio kodekso, Baudžiamojo kodekso, kitų įstatymų pataisas ketinama parengti šiais metais ir kitų metų pradžioje ir pateikti jas svarstyti Vyriausybei, o po to – Seimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių