Quantcast

Teisėjų taryba patarė prezidentui teikti A. Driuką ir E. Tamošiūnienę į LAT teisėjus

Teisėjų taryba penktadienį patarė prezidentui Gitanui Nausėdai teikti Seimui Artūro Driuko ir Egidijos Tamošiūnienės kandidatūras į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjus.

Apie tai BNS informavo Nacionalinės teismų administracijos atstovė Rūta Andriuškaitė.

Dekretą, kuriuo kreiptasi į Teisėjų tarybą, šalies vadovas pasirašė ketvirtadienį.

E. Tamošiūnienę ir A. Driuką, kaip geriausius kandidatus prezidentui lapkričio pabaigoje pasiūlė Pretendentų į teisėjus atrankos komisija.

Atranką komisija vykdė tiek į nuo liepos 5 dienos atsilaisvinusią LAT teisėjos Janinos Januškienės poziciją, tiek į dar vieną, atsilaisvinančią nuo kitų sausio 8 dienos.

Pagal Konstituciją, LAT teisėjus prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas, patarus Teisėjų tarybai. 

A. Driukas turi daugiau kaip 36 metų teisinio darbo patirtį, jis jau yra ėjęs LAT teisėjo pareigas 1999–2003 metais, teisėjo karjeros pradžioje yra dirbęs Druskininkų miesto apylinkės teisme, buvo ilgametis Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas.

Daugiau nei 23 metus teisinio darbo patirties turinti E. Tamošiūnienė ilgą laiką buvo advokate, nuo 2013-ųjų ji dirba Lietuvos apeliaciniame teisme teisėja, buvo šio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė. Ji taip pat turi daktaro laipsnį bei dėsto VU studentams, prieš mėnesį tapo Teisėjų tarybos nare, pirmininko pavaduotoja.

Šiuo metu taip pat vykdoma atranka į LAT pirmininko poziciją. Rugsėjį į ją norintys pretenduoti teisėjai galėjo pateikti savo kandidatūras, jos perduotos Prezidentūrai, ši turi nuspręsti, ar tęsti atrankos procedūrą, ar atnaujinti sąrašo sudarymo etapą.

Prezidento vyriausioji patarėja teisės klausimais Jūratė Šovienė anksčiau BNS yra sakiusi, kad Prezidentūra ketina iš naujo kviesti teisėjus pretenduoti tapti Aukščiausiojo Teismo pirmininku, tačiau sprendimą žadėjo skelbti tik užpildžius laisvas teisėjų pozicijas.

Prezidentūros sprendimas paskelbti atranką į LAT pirmininko poziciją, nesant pilnam šio teismo teisėjų korpusui, sulaukė kritikos iš kai kurių teisininkų ir politikų. Sprendimo oponentai teigia, kad jis prieštarauja tiek Konstitucijai, tiek Teismų įstatymui, kuriuose įtvirtinta, kad LAT pirmininkas skiriamas iš visų paskirtų šio teismo teisėjų.

Šis teismas pirmininko neturi nuo praėjusių metų rugpjūčio 31 dienos, kai įsigaliojo Seimo sprendimas iš šių pareigų atleisti Rimvydą Norkų. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.

Pavasarį G. Nausėda siūlė į šias pareigas skirti LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkę Sigitą Rudėnaitę, tačiau parlamentarai atmetė jos kandidatūrą. Šiuo metu ji LAT vadovauja laikinai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių