Quantcast

Teisėjams ir prokurorams siūloma nustatyti bendrą egzaminą

Teisingumo ministerija siūlo teisėjams ir prokurorams nustatyti bendrą egzaminą, leisti laisviau pretenduoti į naujas pareigas.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigia, kad pataisomis būtų paskatintas artimų teisinių profesijų atvirumas, sudarytos sąlygos efektyvesniam teisininkų profesionalų judėjimui tarp institucijų.

„Tai padidintų šių teisėsaugos sistemų skaidrumą, atvirumą, padėtų pritraukti aukštos kvalifikacijos specialistų, ypač – baudžiamosios teisės“, – tvirtina ministras.

Kai praneša ministerija, pagal galiojančią tvarką dabar tik teisėjai be papildomo egzamino gali užimti bet kurios grandies prokuroro pareigas.

Įstatymų pataisos siūlo, kad išlaikius vieną bendrą egzaminą, prokurorai galėtų pretenduoti į visų pakopų teismų teisėjų pareigas, o teisėjai – į bet kurios grandies prokuratūrą.

„Dabar aukščiausios kvalifikacijos prokuroras, savo tarnyboje pasiekęs karjeros „lubas“, gali tapti tik žemiausios grandies – apylinkės teismo teisėju, ir tik papildomai išlaikęs teisėjų egzaminą“, – pranešime cituojamas E. Jankevičius.

Reikalavimas laikyti egzaminą būtų netaikomas teisės krypties socialinių mokslų daktarui ar habilituotam daktarui, asmeniui, šiuo metu jau einančiam teisėjo ar prokuroro pareigas, buvusiam teisėjui ir prokurorui, jeigu nuo darbo teisėju ar tarnybos prokuroru pabaigos praėjo ne daugiau kaip penkeri metai.

Teisingumo ministras E. Jankevičius atkreipia dėmesį, kad prokuroras, norintis tapti tam tikros pakopos teismo teisėju, negalės automatiškai užimti pageidaujamų pareigų. Jis turės dalyvauti atrankoje kartu su kitais pretendentais.

„Siūlomi pakeitimai tik suteiks platesnes galimybes prokurorams, siekiantiems eiti teisėjo pareigas ir turintiems aukštą kvalifikaciją, ypač – baudžiamosios teisės srityje“, – teigia ministras.

Įstatymų projektuose taip pat siūloma, kad atitinkamą darbo stažą turintis ikiteisminio tyrimo pareigūnas, išlaikęs kvalifikacijos egzaminą, taip pat turėtų galimybę pretenduoti į visų grandžių prokurorų pareigas.

Ministerija teigia, jog pataisomis būtų įtvirtinta motyvacinė sistema, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnas priklausomai nuo sukauptos patirties ir įgyto darbo stažo galėtų siekti karjeros visų grandžių prokuratūroje. Kuo didesnis būtų jo stažas, tuo aukštesnės pakopos pareigas jis galėtų užimti.

Anot pranešimo, šiuo metu didelės patirties, profesinių žinių įgijusiems pareigūnams, dirbantiems, pavyzdžiui policijoje, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje, Specialiųjų tyrimų tarnyboje ir kt., karjeros galimybės dažniausiai baigiasi vyriausiojo specialisto darbu. Jis gali tapti tik apylinkės prokuratūros prokuroru.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

@

 @ portretas
Pagal Lenkijos pvzd. padarykit....

A

A portretas
Pati ministeri irgi butu gerai paegzaminuot,nes gryba pjauna tai graziai ir is kur tokiu ateilikeliu suranda,nejaugi nera mastanciu zmoniu uzimti tokias pareigas.

T.

T. portretas
Reikia galvoti ne kaip lengviau priimti o kaip lengviau pašalinti susikompromitavusius.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių