Quantcast

T. V. Raskevičius apie nelegalių migrantų krizę: yra vilties, kad mums pavyks su tuo susidoroti

  • Teksto dydis:

Maždaug per mėnesį pakeitusi taktiką Lietuvą neįleido daugiau nei dviejų tūkstančių migrantų, kurie eina per sieną. Pasienyje jau beveik savaitę yra įstrigusi viena migrantų grupė, kurioje yra moterų, o stovykloje Rūdninkuose migrantai galimai išnaudoja vieni kitus, praneša Info diena.

„Žmogaus teisų komitete turėjome išplėstinius klausymus būtent apie žmogaus teisių situaciją, kalbant apie migrantus ir prieglobsčio prašytojus, kurie šiuo metu yra Lietuvos Respublikos teritorijoje. Aptarėme tris šio kompleksinio klausimo aspektus – taikomas apgręžimo praktikas, bazinių humanitarinių poreikių užtikrinimą apgyvendinimo vietose ir prieglobsčio prašymų nagrinėjimą. Iš tiesų institucijos pasirodė labai gerai, pateikė konkrečius atsakymus tiek į komiteto narių, tiek į nevyriausybinių organizacijų klausimus. Matoma aiški valstybės strategija atsižvelgiant į įvairius iššūkius, juos sprendžiant. Kalbant apie žmogaus teisių užtikrinimą, tikriausiai vasaros mėnesiais mes girdėjome ir įvairių žiniasklaidos pranešimų apie įvairius iššūkius, kurie kilo valdant šią krizę. Turime suvokti, kad ji mus, kaip ir žiema, užklupo netikėtai, bet tikrai matoma valstybės institucijų mobilizacija, tarpinstitucinis bendradarbiavimas. Galiu tik pasidžiaugti, kad iš Teisių komiteto posėdžio įspūdis iš tiesų yra labai pozityvus“, – kalbėjo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

T. V. Raskevičius aptarė ir Lietuvoje jau apsistojusius nelegalius migrantus.

„Institucijos turi labai aiškų planą, kaip tie žmonės bus perkeliami iš laikino apgyvendinimo vietų. Kai kurios iš jų yra palapinėse, kur žmonės iš tiesų gyvena ant plikos žemės. Yra aiškiai identifikuotos perkėlimo vietos, tvarkaraštis, kada tai bus daroma, taip pat identifikuojami žmonės, turintys specialiųjų poreikių, priklausantys pažeidžiamoms grupėms. Jie bus atskiriami ir apgyvendinami dar kitose vietose. Tai, kas vyksta, iš tiesų teikia vilties, kad mums pavyks susidoroti su šia krize ne tik per nacionalinio saugumo prizmę, bet ir vertinant tai kaip žmogaus teisių iššūkį“.

Iš tiesų Rūdininkų stovykla yra pati problematiškiausia iš visų laikinojo apgyvendinimo vietų.

Šiuo metu tarp Lietuvos ir Baltarusijos beveik savaitę yra įstrigusi migrantų grupė. „Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) komiteto posėdyje patikino, kad šiuo metu yra viena grupė Lietuvos–Baltarusijos pasienyje. VSAT teigimu, tie žmonės nenori eiti į Lietuvos Respublikos teritoriją. Tokia situacija gali būti suprantama, nes jie tikriausiai jau žino, kad atvykus čia jiems bus taikomas šešių mėnesių sulaikymo terminas, jie bus apgyvendinti tam tikrose apgyvendinimo vietose. Tokia situacija, vertinant žmogaus teisių ir humanitariniu požiūriu, yra labai sudėtinga. Džiaugiuosi, kad mūsų pareigūnai teikia tiems asmenims vandenį, maistą ir pagalbą. Jie gali įžengti į Lietuvos Respublikos teritoriją, jeigu tą norėtų padaryti, bet akivaizdu, kad šiuo metu situacija yra kitokia“, – sakė jis.

Anot T. V. Raskevičiaus, konkreti vieta, kur yra įstrigę šie migrantai, nežinoma: „Konkreti vieta dėl logistinių priežasčių įvardyta komiteto posėdyje nebuvo“.

Kaip teigė pašnekovas, Lenkijoje ir Latvijoje situacija – panaši. Nelegalūs migrantai šių šalių pasienyje taip pat yra įstrigę.

„Europos žmogaus teisių teismas jau yra įvertinęs šitas situacijas, kurios vyksta Lenkijos ir Latvijos pasienyje, ir yra įpareigoję Latvijos ir Lenkijos vyriausybes teikti tiems žmonės humanitarinę pagalbą. Labai džiaugiuosi, kad mūsų VSAT tą pagalbą teikia ir be atskiro tarptautinių institucijų ar teismų paraginimo. Kaip ir minėjau, maistas, vanduo ir būtina medicininė priežiūra tiems asmenims iš Lietuvos pusės yra teikiama jau šiandien“.

Anksčiau pranešta, kad nelegalių migrantų stovykloje Rūdininkuose kyla protesto akcijos, be to, migrantai galimai išnaudoja vieni kitus. Pasak T. V. Raskevičiaus, valstybė deda pastangas, kad tokių situacijų būtų išvengta.

„Iš tiesų Rūdininkų stovykla yra pati problematiškiausia iš visų laikinojo apgyvendinimo vietų. Buvo aptarta susidariusi situacija, įvairios neigiamos tendencijos, tokios kaip galimai besiformuojanti kastų sistema ir įvairūs išnaudojimo, tarp jų – ir seksualinio išnaudojimo, atvejai. Ministerija tikrai deda labai aiškias pastangas, kad tokių situacijų būtų išvengiama perkeliant migrantus į nuolatinio apgyvendinimo vietas. Viena iš pasiūlytų strategijų yra asmenų zonavimas arba apgyvendinimo vietų struktūravimas. Nes dabar migrantai yra atskiriami pagrinde lyties pagrindu, t. y. vyrai ir moterys apgyvendinami atskirai, bet svarbu atsižvelgti ir į kitus migrantų aspektus, tokius kaip jų tautybė, etninė kilmė, išpažįstama religija, nes kastų sistema ir visos iš to kylančios negerovės dažniausiai formuojasi būtent šiuo pagrindu“.

Kaip sakė Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, migrantus iš laikinojo apgyvendinimo vietų siekiama iškelti iki šalčių.

„Terminas yra duotas iki spalio 1 d. Aišku, gali iškilti įvairių logistinių iššūkių, bet buvo patikinta, kad iki šildymo sezono pradžios visi perkėlimai iš laikinų į nuolatines apgyvendinimo vietas bus įvykdyti“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

mikis

mikis portretas
geriau jis ten surengtu geju parada prie sienos, gal ir saugot nereiktu?

mirk iš juoko

mirk iš juoko portretas
Tegul pupuliukas nuvažiuoja su savo profesionalais ir patvarko juos ..O tai vyrukai iš neturėjimo ko veikti ,tvorom ir sienom lipa.Čia jis teisingai pastebėjo ,ir galimybė suvaldyti migrantus ,pasitelkus raskevičių su jo sporto lyga ,tikrai yra..Juočkiai myli kuprius ,ožkas tai bus gerai .

Kai

Kai portretas
nupjaus juodžiai piderui ne tik švanca bet ir galva tada išeičiu nereikės ieškot:D)
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių