Quantcast

Švietimo ministerija finansuos 60 užsienio lituanistinių projektų

  • Teksto dydis:

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šešiasdešimčiai lituanistinio švietimo ir sporto projektų paskirstė per 324 tūkst. eurų.

Kaip pirmadienį pranešė ministerija, už skirtas lėšas užsienyje veikiančios lituanistinės mokyklos ir bendruomenės įsigis mokomosios medžiagos, grožinės literatūros, tautinės atributikos, organizuos įvairius renginius.

„Remiame lituanistinį švietimą užsienio šalyse, beveik visuose žemynuose, kad svetur gyvenantys lietuviai, jų vaikai ir vaikaičiai turėtų sąlygas mokytis lietuvių kalbos, Lietuvos istorijos, kultūros, pažinti Lietuvos dabartį, stiprinti ir puoselėti lietuvybę“, – pranešime cituojama švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Taip pat labai svarbu padėti telktis lietuvių bendruomenėms užsienyje, organizuoti bendras veiklas“, – teigia ji.

Labai svarbu padėti telktis lietuvių bendruomenėms užsienyje, organizuoti bendras veiklas.

Finansavimas projektams skirtas konkurso būdu. Jam pateiktos 67 lituanistinių mokyklų ir bendruomenių paraiškos, atrinkta 60 aktualiausių, tęstinumą ir išliekamąją vertę turinčių projektų.  

Airijos, Jungtinės Karalystės, JAV ir kt. šalių mokyklos įsigis ugdymui reikalingų mokymo priemonių, grožinės literatūros. Čilės virtualios lituanistinės mokyklos ir Jerevano lituanistinės mokyklos mokiniai tobulins lietuvių kalbą nuotoliniuose kursuose.

Rimdžiūnų lopšelis-darželis–vidurinė mokykla, Seinų lietuvių „Žiburio“ mokykla, Karaliaučiaus srityje veikiančios lituanistinės mokyklos pakvies vaikus į edukacines-pažintines išvykas po savo gyvenamuosius kraštus ir Lietuvą.

Lietuvoje vyks kūrybinės lituanistinių mokyklų vaikų ir jaunimo stovyklos, mokyklose visus metus bus pažymimos Lietuvos valstybinės ir kalendorinės šventės, vyks kūrybinės dirbtuvės ir kt.

Taip pat mokykloms pagal poreikius sudarytos galimybės naudotis virtualia mokymosi aplinka („Edukos“, „Emos“ ir kt. elektroninėmis mokymosi aplinkomis).

Dėmesys skirtas ir užsienio lietuvių organizacijų sporto projektams: Jungtinės Karalystės lietuviai organizuos Britanijos lietuvių sporto žaidynes, Estijos lietuviai Žemės dieną pažymės sporto renginiu.

Kad paraiškų teikėjams būtų lengviau numatyti veiklas ir įvertinti, ar dėl COVID-19 plitimo grėsmės bus galima įgyvendinti suplanuotus projektus, šiemet, kaip ir 2021 metais, nutarta skelbti du projektų finansavimo konkursus. Antrasis bus skelbiamas pavasarį. 

38 užsienio šalyse veikia 247 lituanistinio švietimo įstaigos, kuriose mokosi apie 11,7 tūkst. užsienio lietuvių vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių